Седем области са в грипна епидемия

21.01.2023 17:03
Илюстрация: БНТ
Грип Б е най-заразен за децата и юношите

Кои области у нас са в грипна епидемия и какво трябва да знаем за грипа?

Седем са областите в страната, в които към момента е обявена грипна епидемия. Това са: Пловдив (18 до 30 януари), Ловеч, Пазарджик и Габрово (за периода 18 до 29 януари), Стара Загора (за периода 17 - 23 януари), Добрич (за периода 20 - 25 януари) и София-област (20 до 27 януари).

Към момента водещ по разпространение е грипният щам "Виктория", с който са заразени около 60% от заболелите, след него е щамът "Дарвин" с 30% и грип тип Б с 10% разпространение, съобщава БНТ.

Продължава и циркулацията на ковид, но в неособено високи нива.

Вчера от Столичната регионална здравна инспекция съобщиха, че София все още е далеч от приблизителния праг за обявяване на грипна епидемия.

Оперативният щаб във Варна реши, че няма нужда от обявяване на епидемия, защото има спад на заболеваемостта.

Бургаска област беше първата, която обяви грипна епидемия. Това се наложи заради резкия скок на заболелите от остри респираторни заболявания.

Голяма част от тях са деца, а отделението за малки пациенти в бургаската болница е запълнено почти напълно. До 17 януари включително учениците в Бургас бяха в грипна ваканция. Областният щаб обаче реши, че данните позволяват отмяна на епидемичната обстановка, а учениците се върнаха в клас от 18 януари.

От 17 до 23 януари е обявена грипна епидемия и в област Стара Загора. Особено висока е заболеваемостта сред децата на възраст 0 - 15 години. От 18 януари са преустановени учебните занятия във всички училища на територията на областта.Въвеждат се и временни противоепидемични мерки. Маските в аптеки, оптики, здравни заведения и в градския транспорт стават задължителни. Преустановяват се консултациите за бременни и кърмачета и профилактичните прегледи и имунизациите, както и свижданията в болниците. В детските градини ще се провежда ежедневен филтър на децата.

Във Варненска област беше обявена грипна ваканция единствено в основно училище "Христо Ботев" в с. Аврен. Децата бяха спрени от занятия за периода 11 - 13 януари със заповед на РЗИ заради високата заболеваемост. С грип и грипни симптоми бяха 47% от учениците.

За периода от 18 до 24 януари на територията на областите Ловеч и Пазарджик е обявена грипна епидемия във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип.

За съответния период на обявена грипна епидемия учебният процес се преустановява в областите Ловеч и Пазарджик.Въвеждат се временни противоепидемични мерки: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрол по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция.

В Габрово епидемията беше удължена до 29 януари като учебните занятия също са преустановени.

Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на София-област е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 20 до 27 януари. Преустановяват се учебните занятия в училищата в присъствена форма на територията на Софийска област за периода от 23 до 27 януари, включително.

Ямбол е на прага на грипна епидемия. През последната седмица рязко се е увеличил броят на заболелите. Най-засегнати са децата до 4 години.

Ако бъде обявена грипна епидемия в Ямбол, от РЗИ ще препоръчат да се преустановят присъствените учебни занятия - децата или ще преминат на онлайн обучение, или ще бъдат във ваканция.

Пикът на грипната епидемия се очаква до две седмици. Към момента противоепидемични мерки се налагат по области, а не на национално ниво. РЗИ-тата по места обаче ежедневно наблюдават ситуацията. Към момента преобладаващи са щамовете от тип А - “Виктория” и “Дарвин”. На 9 януари в София е регистриран първият случай на грип - тип Б - при 15-годишно дете.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>