Принцове и принцеси също са се борили за олимпийски титли

19.01.2023 19:18 Георги Банов
Крал Константин II става олимпийски шампион преди да седне на трона в Гърция.
Принц Албер II, който управлява Монако, има 5 олимпиади в бобслея.
Принц Хубертус има всички рекорди по участия в ските, защото е единственият скиор на Мексико.

Благородниците обикновено не обичат да се цапат. В спорта те са ръководители на федерации, членове на МОК. Но е имало и такива, които са се впускали в битката за медалите на олимпиадата.

Миналата сряда почина последният крал на Гърция Константин II. Той бе олимпийски шампион във ветроходството от игрите в Рим през 1960 г. и почетен член на МОК. Ето и останалите, които са се борили за медалите на игрите.

Летните династии

Първата олимпиада с благородническо участие е тази в Париж през 1900 г., която е втората в историята. В нея граф Херман Александър де Порталес, от стара хугенотска фимилия в Швейцария, печели злато и сребро във ветроходството. Той е първият шампион със синя кръв в историята. На неговата яхта обаче е и съпругата му графиня Хелене де Порталес. Така тя става първата жена, която участва на олимпиада, и първата дама с медал от игрите. Граф Александър Меркати от Гърция също е играл голф на същата олимпиада. И белгийският принц Мари Жозеф Анатол Елие дьо Рикет ет дьо Карамен участва в състезанията на рапира.

В Стокхолм през 1912 г. пруският принц Фридрих Карл печели бронз с отбора на Германия в надпреварата по прескачане на препятствия в конния спорт. Неговите родители са принц Фридрих Леополд и принцеса Луиза София фон Шлезвиг-Холщайн-Сондербург-Аугустенбург. Негов съперник в състезанието е великият княз на Русия Дмитри Павлович, внук на цар Алексансандър II и братовчед на цар Николай II. Принц Ернст цю Хохенлое-Шилингфюрт от Австрия пък участва на сабя във фехтовката. Той е син на принц Егон цю Хохенлое-Шилингфюрс и принцеса Леополдин фон Лобковиц.
Норвежкият крал Олав V става олимпийски шампион, преди да се възкачи на трона точно като Константин. Той печели 6-метровия клас на олимпиадата в Амстердам през 1928 г. Чак през 1956 г. става крал на Норвегия, когато баща му - датският принц Карл (крал Хакон VII на Норвегия) умира. Майка му пък е принцесата на Уелс Мод, дъщеря на английския крал Едуард VII.

Синът му крал Харалд V го наследява на трона през 1991 г., като преди това участва във ветроходството на игрите през 1964, 1968 и 1972 г. Дори носи флага на Норвегия на откриването на игрите в Токио през 1964 г.

На олимпиадата през 1948 г. Омоба Адегбойега Фоларандми Адедоин влиза във финалите на скок на височина и скок на дължина за Великобритания. Всъщност той е принц, вторият син на краля на нигерийското племе огун.

Принц Бирабонгсе Бханудей Бханубандх е член на кралската фамилия на Тайланд. Той е прочут с това, че става пилот във Формула 1. Освен това участва във ветроходството на игрите през 1956, 1960, 1964 и 1972 г. Най-доброто му класиране е 12-ото място в клас “Звезда” през 1956 г.

Константин II управлява Гърция от 1964 до 1973 г., когато е проведен референдум за република при съседите. Реално той вече не е там, а е в изгнание. Връща се да живее в родината си чак през 2013 г. Преди това печели 12 милиона евро след присъда в Европейския съд за правата на човека. За олимпийската си титла става спортист на годината в Гърция за 1960-а.

Сестра му София е резерва в екипаж на Гърция във ветроходството на олимпиадата през 1960 г. Точно покрай спорта се запознава с Хуан Карлос I и става кралица на Испания през 1975 г. В Мюнхен през 1972 г. Хуан Карлос завършва 15-и в клас “Дракон” на ветроходството.

Дъщерята на Хуан Карлос и София - инфантата Кристина, графиня на Палма де Майорка, участва на олимпиадата в Сеул през 1988 г. във ветроходния клас “Солинг”. След това се омъжва за Иняки Ургандарин, един от най-добрите хандбалисти в света. Самият Иняки участва на три олимпиади 1992, 1996 и 2000 г., като печели в последните две бронзов медал с испанския национален отбор.

Настоящият крал на Испания Фелипе VI определено е най-добрият ветроходец и четвъртият от фамилията на олимпиада. Той участва в клас “Солинг” през 1992 г. и заема престижното 6-о място.

Конният спорт пък е в кръвта на британската кралска фамилия. Принцеса Ана, единствената дъщеря на кралица Елизабет II и принц Филип, участва във всестранната езда на игрите в Монреал през 1976 г. Индивидуално заема 26-о място след тежко падане от коня и загуба на съзнание. Отборно е 9-а с тима на Великобритания. Тя е единствена, която не дава секстест, който е въведен от МОК за игрите. Причината е, че реално майка е държавен глава на Канада и властите смятат, че това е неетично. Дълги години Ана е член на МОК и шеф на международната федерация. Покрай конния спорт се запознава с първия си съпруг капитан Марк Филипс и двамата са заедно от 1973 до 1992 г. Година преди брака Марк е олимпийски отборен шампион във всестранната езда. През 1988 г. в Сеул той добавя и сребро в същата дисциплина вече като официален принц на Британската империя.
Семейната традиция бе продължена от дъщеря им Зара Филипс. Заради контузия на конете и тя пропуска участие на игрите през 2004 и 2008 г., но в Лондон през 2012 г. пред родна публика взема сребро в отборното на всестранната езда. След раждането на децата си Зара е подновила тренировки и вече си е взела кон, с който да се опита да се класира и на олимпиадата в Париж през 2024 г.

Принц Абдул Хаким Джефри Болкиах представляваше Бруней в ловната стрелба на олимпиадите в Атланта през 1996 г. и Сидни през 2000 г. Зае 49-о и 45-о място на скийт. Той е най-големият син на Джефри Болкиах, принц на Бруней и племенник на Хасанал Болкиах, настоящия султан на Бруней.

Германската принцеса Натали фон Сайн-Витгерщайн-Берлебург представлява родината на майка си Дания на три олимпиади. Тя е дъщеря на принц Ричард фон Сайн-Витгерщайн-Берлебунг и принцеса Бенедикта. Натали бе резерва през 2000 г., но 8 години по-късно взе бронз в отборната обездка в Пекин, като в индивидуалното състезание бе на четвърто място. Участва и на игрите в Лондон през 2012 г.

Йорданската принцеса Хая бе на олимпиадата в Сидни в отбора по езда, като бе и знаменосец на делегацията си на откриването.

Шейх Ахмад бин Мохамед бин Хашер ал Мактум от управляващата фамилия на Дубай участва на олимпиадите през 2000, 2004 и 2008 г. в ловната стрелба, като стана олимпийски шампиов в дисциплината двоен трап от игрите в Атина през 2004 г.

Друг член на същата фамилия шейх Саид бин Рашид ал Мактум, синът на бившия емир на Дубай Мактум бин ал Мактум, пък бе в ловната стрелба през 2000, 2004, 2008 и 2012 г. с най-добро класиране девето място. Той носи знамето на ОАЕ на откриването в Лондон през 2012 г.

Още трима от тази управляваща фамилия са били на олимпиада. В ловната стрелба в Лондон участва и шейх Джума бин Далмук ал Мактум. Шейхиня Латифа бинт Ахмед ал Мактум се пусна в прескачането на препятствия в конния спорт и завърши 54-а през 2008 г., а шейхиня Маита бинт Мохамед бин Рашид ал Мактум бе в таекуондото на същата олимпиада и стана седма. Тя е дъщеря на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум.

Двама принцове на Саудитска Арабия Фейсал ал Шаланоф и Абдула бин Митеб ал Сауд пък участваха в конния спорт през 2008 и 2012 г.

Зимните династии

Логично е да се започне с Лихтенщайн, защото това е единствената държава, която има повече медали на зимните игри, отколкото на летните. Принц Константин фон Лихтенщайн става 99-и в спускането на игрите през 1948 г.

Принц Макс фон Хохенлое-Лангебург, също от Лихтенщайн, е 45-и на олимпиадата 8 години по-късно. Принц Карим Ага Хан от Иран пък е скиор във всички дисциплини на игрите през 1960 г.

Най-голямото име на зимни олимпиади безспорно е принц Албер II на Монако, който има цели пет участия на олимпийски игри като пилот на шейната по бобслей. Винаги е живял в селото при останалите спортисти и не е искал някакво специално отношение, въпреки че дори бе член на МОК. През 2011 г. той се ожени за южноафриканката Шарлийн Уитсток, която стана принцеса на Монако. Тя завърши на пето място в щафетата на 4 по 100 метра съчетано плуване на летните игри през 2000 г. Реално те се срещат точно край басейна в Сидни, където Албер е пратен от МОК. Принцът има и друга олимпийска връзка в кръвта си. Дядо му Джон Кели, бащата на холивудската икона Грейс Кели, е двукратен олимпийски шампион на единичен и двоен скул в гребането през 1920 г. Вуйчото на Албер - Джон-младши също има 4 участия на олимпиади в гребането.

Принц Хубертус фон Хоенлое-Лангенбург е най-веселият благородник от всички. Страхотен фен на ските «и Банско, той държи абсолютно всички рекорди в алпийските ски, защото сам основава федерацията на Мексико. Така участва на 6 олимпиади, като на последната в Сочи е на 55 години. Но е рекордьор и на световните първенства - цели 19, като на последното през 2021 г. е на 62. Но не успя да се класира за игрите в Пекин миналата година, каквато бе целта му. Хубертус освен това е певец, фотограф и продуцент на няколко филма.

Други благородници

Баронеса Сюзан Кристина фон Салца е американска плувкиня, която на 16 години печели три златни и един сребърен медал на олимпиадата в Рим през 1960 г. Нейният дядо Филип е шведски граф.

Американката Дария Прат завършва трета в турнира по голф на олимпиадата през 1900 г. в Париж след сънародничките си Маргарет Абът и Полин Уитиер. 13 години по-късно тя се омъжва за сръбския принц Алексис Караджорджевич.

Двукратният олимпийски шампионат в плуването Майкъл Клим (Австралия) през 2006 г. се ожени за Линди Рама или Анак Агунг, принцеса на Бали. Тя е племенничка на краля на Денпасар Ида Кокорде Памекутан XI. 

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>