Областните болници ще получават допълнително финансиране

19.01.2023 18:29 Константина Костова
Членовете на парламентарната здравна комисия

Областните болници да получават допълнително финансиране, приеха единодушно депутатите в здравната комисия в парламента.

Държавата ще субсидира болниците, а парите ще отиват за по-високи възнаграждения на персонала, както и за разходи по електроенергия, топлоенергия и по водоснабдяването.

Бюджетът на болница в 98% до 100% се сформира с приходи от Националната здравноосигурителна каса. От тях не по-малко 50% отиват за заплати. Основана част от приходите отиват за възнаграждения, обясни депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов.

Членовете на комисията приеха и подуправителят на НЗОК да може да бъде на длъжността "управител" в срок от шест месеца, а не както досега - 30 дни. Решението бе взето също единодушно с 16 гласа "за", то идва няколко дни, след като депутатите прекратиха договора на управителя на НЗОК - проф. Петко Салчев. В момента директор на касата е досегашният подуправител д-р Йорданка Пенкова.

Здравното министерство одобри удължаването на срока, като предложи, когато подуправителят отсъства, да се замества от държавен служител на касата.

Важно е да се гарантира непрекъсваемост и предлагаме да се въведе, че когато подуправителят отсъства да може да се замества от държавен служител от НЗОК, обясни зам.здравният министър д-р Александър Златанов.

Депутатите приеха и законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето. В него има три промени- едната е създаването на Стратегически здравен съвет, който да е надпартиен. Второто изменение е свързано с въвеждането на повече задължения на пациентите. В сега съществуващия закон има 14 точки, свързани с правата и само 3 - със задълженията. Вносителят д-р Александър Симидчиев обясни, че целта е да има равновесие между права и задължения. Третата част от този законопроект е в България да се регламентира телемедицината. 

От ГЕРБ ще подкрепим този законопроект като знак за надпартиен консенсус, за да покажем, че здравеопазването няма цвят, обясни проф. Ангелов. Според него ще има промени между първо и второ четене, но най-важно е да се покаже, че междупартиен консенсус между здравеопазването има.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>