Певецът Ник Кейв за песен, написана от изкуствен интелект: Пародия

18.01.2023 20:41
Ник Кейв КАДЪР: Ютуб/BBC News

Певецът Ник Кейв не одобри творчеството на изкуствения интелект ChatGPT, помолен от фен да напише нещо в негов стил, предаде АФП.

"Тази песен е боклук", каза Ник Кейв. "Песните се раждат от страдание, те са продукт на сложна вътрешна творческа борба, а доколкото знам алгоритмите не чувстват нищо", написа музикантът в отговор на текста, предоставен от негов фен.

От пускането му в края на ноември чатботът ChatGPT, който може да дава подробни отговори по широк кръг от теми за броени секунди, предизвиква интереса на интернет потребителите.

Ник Кейв качи на сайта текста на песента, написана от изкуствения интелект. Тя му е изпратена от фен от Ню Йорк, подписал се с името Марк.

Текстът на компютърната програма напомня за мрачните песни с библейски препратки, характерни за 65-годишния австралиец:

"Аз съм грешник, аз съм светец/ Аз съм тъмнина, аз съм светлина/ Аз съм ловец, аз съм плячка/ Аз съм дявол, аз съм спасител", е припевът.

За Ник Кейв това е просто "пародия".

"ChatGPT вероятно е способен да напише реч, есе, проповед или некролог, но не и истинска песен. Понякога той може да създаде песен, която на пръв поглед е неразличима от оригинала, но тя никога няма да бъде нещо повече от леко гротескна драсканица", обяснява певецът.

Той критикува самия принцип на изкуствения интелект, който по своята същност "винаги трябва да се развива": "Той никога не може да бъде спрян или забавен, тъй като ни води към едно утопично бъдеще или към нашето пълно унищожение".

Ник Кейв е на сцената от 70-те години на миналия век (с групата "The Bad Seeds") и се радва на голяма популярност. В средата на 90-те години той достига до по-широка аудитория с баладата "Where the Wild Roses Grow", дует с друга австралийска звезда - Кайли Миноуг.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>