Съветник: Не, Пловдив не може вече да си върне панаира (обновена, снимки, видео)

18.01.2023 15:20 24 часа Пловдив онлайн
Слави Георгиев
Групата на ГЕРБ е на извънредната сесия.
Този път сесията има кворум.
Съветниците обсъждат в почивката как да излязат от кашата с панаира.
Йордан Василев от "Автентична лява БСП".
Йордан Илиев от ГЕРБ поиска 16,3 млн. лева от държавата, за да можел Пловдив да изкупи акциите на Варна в панаира.
Веселина Александрова от ДБ се обърна към Бойко Борисов.

Може да стане само с национализация, но законодателството не предвижда такава, каза Слави Георгиев

ГЕРБ поиска 16,3 млн. лева от държавата да изкупи акциите на Варна, подкрепиха го всички

С пълно единодушие местният парламент на Пловдив одобри декларация, с която поиска от държавата да придобие дела на Варна в панаира. 40 съветници гласуваха "за" и нямаше нито един "против" или "въздържал се". Това стана след близо 3 часа обсъждане и почивки на извънредна сесия, поискана от ГЕРБ.

"Това, че Търговският регистър е отказал да впише увеличения капитал на дружеството "Пълдин Туринвест", контролирано от Георги Гергов, и не са приети акциите на Варна, не означава, че Пловдив си връща панаира", заяви в началото на заседанието независимият съветник Слави Георгиев.

Извънредната сесия в Пловдив, свикана на пожар от съветниците на ГЕРБ, започна с 33 гласа "за", 0 "против" и 6-има "въздържали се". На нея присъства и групата "Автентична лява БСП".

Изпълняващият длъжността кмет Величко Родопски прочете определението на Окръжния съд, с което е отказано вписването на увеличение капитал по жалбата на кмета Здравко Димитров.

Преди това Стефан Послийски от ВМРО нарече извънредното заседание "скъпо обществено обсъждане", защото в единствената точка в дневния ред няма проект за решение.

"Международен панаир Пловдив" винаги предизвиква емоции не от днес, а от десетилетия. Трудно може да се отсее реалното от фактологията. Със спряното вписване на новия акционер Варна община Пловдив не си връща панаира. Той никога не е бил неин, а на държавата. И през 2006 г. с участието на община Пловдив Георги Гергов влиза в него. Но, повтарям, панаирът никога не е бил в патримониума на общината", посочи Слави Георгиев.

И попита означава ли, че с днешната сесия можем да си върнем панаира и да назначим борд. Отговорът е: "Не, не можем", беше категоричен Георгиев. Той припомни, че напоследък в публичното пространство се е наложило мнението, че едва ли не Пловдив води битка за панаира. "Невръстни младежи плачеха пред камерите и протестираха, че градът губи изложението. Така им е било обяснено", каза независимият съветник.

И припомни, че държавното дружество е приватизирано през 2006-2007 г., а през 2017 г. министерството на икономиката разпредели между Пловдив и Варна 49% от своите акции.

Георгиев обори още едно твърдение в общественото пространство, тиражирано от протестиращи, че панаирът ще бъде застроен с жилища.

"В Общия устройствен план на Пловдив няма предвидено застрояване в международния изложбен център", посочи съветникът. И отново повтори, че "това напълно овладяване от Георги Гергов, не означава, че община Пловдив си връща панаира".

"Той може да бъде върнат само по един начин - чрез национализация, каквато законодателството не предвижда", каза още Георгиев. По думите му, ако община Варна утре реши да продаде своите акции на Гергов, Пловдив не може да направи нищо.

От година и половина съветниците от "Демократична България" твърдят, че ако Варна апортира дела си от 29 на сто в панаира в общото дружество на община Пловдив и Георги Гергов "Пълдин Туринвест", бизнесменът ще придобие контрол от над 79 на сто над международното търговско изложение. 

Последва дълга почивка, след която шефът на групата на ГЕРБ Йордан Илиев предложи в декларация държавата да предостави целево на Пловдив 16,3 млн. лева, за да бъдат откупени акциите на Варна (виж още какво каква във видеото). Отляво прегърнаха искането на ГЕРБ и го нарекоха добро. "Иначе превръщаме общинския съвет в конкурс, а някои колеги си търсят таланти за изборите", заяви Йордан Василев от "Автентична лява БСП".

Веселина Александрова от "Демократична България", която е в основата за битката за панаира, каза, че ще подкрепят искането на ГЕРБ. Но предложи друга декларация, конкретно адресирана до Бойко Борисов. Според Александрова защита на обществения интерес може да има, ако той задължи кмета на Варна Иван Портних да изпълни решението на тамошния общински съвет и да върне на държавата безвъзмездно въпросните акции, които представляват 29% от капитала на панаира.

"Връщате ме към едни времена с член 1 от конституцията. Общинският съвет на Пловдив не може да се обръща към един партиен лидер", репликира Йордан Василев от "Автентична лява БСП". Според него по-добре Пловдив да закупи чрез целени средства от държавата акциите на Варна.

Земеделецът Георги Колев протестира, че морската столица се обогатява прекомерно. "Тя получи от държавата 45 млн. лева, за да откупи дупката на Гергов в центъра на града. Отделно Варна придоби 29% от държавните акции в панаира, които са 16 млн. лева. Така тя неоснователно се е обогатила с 60 милиона лева. Толкова е капиталовата програма на Пловдив за 2 години", посочи Колев. Но и припомни, че през 2017 г. местният парламент на втория град у нас отказа да приеме 20,63% от държавните акции в панаира. Тези, които забъркаха тогава тази каша, нека бъдат така добри да я оправят", призова той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>