Агенцията по вписванията блокира опита на Гергов да овладее Пловдивския панаир

18.01.2023 10:24
Бизнесменът Георги Гергов

Агенцията по вписванията е отказала да регистрира решението на Общото събрание на дружеството "Пълдин туринвест" за увеличение на капитала му с акциите на Варна в Пловдивския панаир в размер на 29%. Това показва отразеното в сайта на агенцията.

На 9 януари т.г. Общото събрание на компанията, контролирана от пловдивския бизнесмен Георги Гергов, одобри апорта на варненските акции. С това беше направен втори опит за разчистването на пътя към скрита приватизация на панаира през дружеството "Пълдин туринвест".

Акционер в дружеството е и Община Пловдив, която бе представлявана от Ясен Михайлов, упълномощен от Общинския съвет в града. На 19 декември м.г. той прие с гласовете на мнозинството, контролирано от ГЕРБ и БСП (фракция, контролирана от Гергов) абсурдно решение.

То гласеше, от една страна, че съветниците "не дават съгласие за увеличаване на капитала и изменение на устава на "Пълдин туринвест" АД, с което щеше да се намали участието на Община Пловдив в капитала на дружеството....". В същото време в друга точка от решението беше посочено, че на 9 януари т.г. Ясен Михайлов е упълномощен да да гласува "за" увеличението на капитала на дружеството с варненските акции в Пловдивския панаир.

С трето решение Общинският съвет в Пловдив възложи на кмета на Пловдив Здравко Димитров "да поиска отмяна от съда на решенията, взети от взетите от Общото събрание на акционерите в Пълдин туринвест.

Това разнопосочно гласуване заплете сложен възел. Но за основание на експертите в Агенцията по вписванията при отказа им да регистрират решенията, взети от събранието, е послужила съществена подробност в решението на Общинския съвет в Пловдив. По предложение на съветника от "Демократична България" Веселина Александрова в него беше изрично записано, че той не подкрепя намаляването на капитала на Пловдив в "Пълдин туринвест". Намаляване дела на общината в този смисъл може да стане само с изрична санкция на Общинския съвет, каквато на практика няма.

"При предстоящото увеличение на капитала на "Пълдин туринвест" от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв. и влизането на нов акционер ще се промени съотношението на притежаваните от акционерите акции в капитала на "Пълдин туринвест"АД", пише в мотивацията към решението на Агенцията по вписванията. В това число ще се намали процентното участие и на Община Пловдив. Това противоречи на изискването на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за което се изисква изричното съгласие на Общинския съвет в Пловдив".

След това е цитирано противоречието между решенията на Общинския съвет в Пловдив и несъответствието им с изискванията на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, което е предпоставка да се приеме, че на 9 януари т.г. Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" е взело невалидни решения. По тази причина те не следва да бъдат вписани по партидата на дружеството в Търговския регистър.

За да допълни трагикомичния сценарий на случващото се, двадесет минути преди 21 ч. снощи и часове след публикувания отказ на Агенцията по вписванията Община Пловдив разпространи спешно съобщение.

Според неговото съдържание "с дата 17 януари 2023 г." кметът на града Здравко Димитров е внесъл искова молба до Окръжния съд в града за отмяна на взетите решения на Общото събрание на дружеството "Пълдин туринвест" от 9 януари 2023 г.".

Освен това Димитров е внесъл и молба за спиране на вписването в Търговския регистър на увеличението на капитала на дружеството и изменението на устава му.

В разпространеното съобщение изрично е отбелязано, че са спазени всички законоустановени срокове за обжалване

"До предприемане на действията от страна на кмета се стигна, след като на 19 декември т.г. Общинският съвет в Пловдив не се съобрази с предложението му за гласуване против увеличаване на капитала на дружеството", пише още в съобщението, разпространено късно снощи.

Това, което се случи на 19 декември м.г., беше следното:

Общинският съвет се събра на извънредно заседание, за да гласува против апорта на варненските акции в "Пълдин туринвест", да упълномощи представителя си в компанията да не го подкрепи и да поиска от Здравко Димитров, в случай че апортът все пак мине, да задейства т.нар. блокираща квота, която местната администрация има при гласуване на акционни решения в дружеството.

Предложението в този му вид, внесено от съветниците на "Демократична България", беше формално подкрепено и от администрацията на пловдивския кмет. Под претекст, че е болен обаче, той не се появи на сесията, но няколко часа по-късно в социалните мрежи бяха публикувани снимки от участието на Здравко Димитров в коледен общински банкет.

В негово отсъствие обаче Николай Радев, председател на групата "Автентична лява БСП" (известна като "БСП-то на Гергов") поиска промяна в предложения проект за решение. Именно според него представителят на местния Общински съвет в "Пълдин Туринвест" трябваше да подкрепи апорта.

Така се стигна до абсурдно решение, с което Пловдив едновременно уж отхвърля, но всъщност приема сделката с варненските акции.

Освен левите съветници на Гергов, зад това предложение на Радев застанаха още колегите им от ГЕРБ, Костадин Гаров - бивш съветник от НФСБ, а сега независим, Ангел Молев от Земеделски народен съюз "Александър Стамболийски" и директорът на БЧК в Пловдив Таня Георгиева.

Именно заради това последно и на практика шизофренично решение експертите на Агенцията по вписванията отказаха регистрирането на решенията взети от Общото събрание на акционерите в "Пълдин туринвест".

Припомняме, че вчера Бойко Борисов лично разпореди в телефонен разговор с кмета на Пловдив Здравко Димитров да обжалва пред Окръжния съд в града увеличаването на капитала на дружеството “Пълдин Туринвест” във връзка с казуса около собствеността на Пловдивския панаир. Малко след това Здравко Димитров внесе от Турция експресно по електронен път в съда 2 молби.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>