Всеки квартал в Бургас със свой цвят, нови и санирани сгради в тон със съседните

16.01.2023 11:43 Димчо Райков
Нова наредба в Бургас ще спира строежа на сгради, несъвместими по стил.
КМЕТЪТ ДИМИТЪР НИКОЛОВ

Край на рай на сгради с различни цветове и стилове в Бургас.

За да сложи ред в хаоса, общинският съвет ще гласува в края на януари наредба за градската среда, която ще определя правилата и на строителство занапред.

Кметът Димитър Николов предлага документа на съветниците, след като мина общественото му обсъждане.

Идеята е Бургас да има автентичен и разпознаваем облик

с налагането на единни стандарти при жилищно, площадно и парково строителство.

Според една от точките в наредбата строителят вече ще трябва да съобразява цвета на фасадата със съседните изградени вече постройки. Това важи и при избора на цвят за саниране.

Целта е да се избегнат недоразумения като лилави блокове до червеникави, жълти или зелени кооперации, каквито комбинации се наблюдават в някои комплекси на града.

“Предлаганият проект на наредба има за цел да създаде единен механизъм и точно обособени критерии за създаване на разпознаваем облик на града, въвеждане на ред и преустановяване на практиката на поединичен подход за всяко разрешение, което води до липса на хармоничност и допълване в цялостната визия на градските пространства.

Въвеждат се изисквания към инвестиционните проекти за нови строежи, реконструкция, пристрояване и надстрояване и основни и текущи ремонти на сгради и съоръжения, улици, площади и озеленени площи.

Такива претенции ще има и към елементите на градския дизайн и още на този етап от инвестиционния процес ще бъде овладяно безконтролното и нестандартно оформление на градската среда, което се получава, при положение че липсват единни правила.

Очакванията са свързани с възможността Бургас да придобие цялостно нов облик,

като се спре неконтролираният процес на единични решения

за отделни зони”, обяснява мотивите си кметът Димитър Николов в докладната си за предлаганата наредба.

Тя е в отговор на измененията на Закона за устройство на територията от 2019 г., които позволяват на общинските администрации по места сами да определят специфични технически и естетически изисквания за градските пространства.

Според бургаския кмет наредбата трябва да влезе в сила със задна дата от 1 януари, за да могат кандидатите за саниране да съобразят цветово проектите си. Задвижените преди Нова година проекти ще ги продължат обаче постарому като заварено положение.

Ако местният парламент приеме наредбата, за всеки комплекс и зона в Бургас ще се прилагат строго определени цветове за фасадното оформление с

10 нюанса на синьо, лилаво, кафяво, охра, зелено, оранжево и вишнево

Кварталите ще имат собствено лого според името си, изобразено на сградите. Цветовите гами са публикувани в таблица и с тях трябва да се съобразява всеки инвеститор.

Изключения се допускат само за вече построените сгради, които не подлежат на саниране по националната програма, но ако решат да ги обновяват, собствениците им трябва да изберат цвета на първоначално предложената мазилка на сградата.

Наредбата обхваща всички аспекти на строителството, пространственото и парковото оформление в Бургас, като е помислено и за най-малките детайли.

Единна концепция като дизайн, стил и материали ще има дори за пейките, кошчетата за боклук, стойките за велосипеди и електрическите стълбове, които трябва да се унифицират.

Специфични изисквания ще има включително за местата, от които се разкриват характерни гледки към културни, исторически и природни забележителности на града.

  Предписанията за спазване на наредбата ще се издават от главния архитект на общината или упълномощено от него лице. Те ще казват

дали може да се поставят климатици по фасадата

на сгради, които са паметници на културата. Ако има, те задължително трябва да са прикрити с ограждащи ажурни конструкции или шумозаглушителни пана.

Останалите сгради, които тепърва ще се строят, трябва да са в строго определен ред, а не безразборно да се дупчат фасадите.

Междувременно общинският съветник Георги Дракалиев е предложил допълнение към наредбата, засягащо обектите със статут на недвижима културна ценност. При тях реконструкция, ремонт и пристрояване се допускат само ако бъдат запазени или възстановени оригиналните им фасади и орнаменти.

Според новата наредба в Бургас вече се забраняват големите плътни огради в жилищните комплекси с високо и средно строителство, в 100-метровата зона А от брега, в парковете и градините.

Наредбата определя правила и за рекламите. Брандирането върху витрини се допуска само ако не надвишават 50% от площта им.

В предложените от кмета текстове дори се

регламентира срокът за завършване на ремонти по улици и тротоари

Разкопаването им не може да се проточва повече от 30 дни, гласи предложението на Димитър Николов.
Контрола по изпълнение на наредбата поема кметът или назначен от него човек от администрацията.

За нарушителите са предвидени глоби - от 200 до 500 лв. ще плащат физическите лица, а за фирмите санкцията е от 500 до 2000 лв.

Правилата обаче няма да се прилагат за два типа сгради - за военните и свързаните с националната сигурност обекти, и за частните къщи на един или два етажа, които отстоят на 3 метра от уличната мрежа.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>