Рекорд: Прехвърлиха почти 1 млрд. лв. спестени за втора пенсия. Започва ли разместването на компаниите?

16.01.2023 07:30 Виктор Иванов
Около 7000 души са прехвърлили партидите си от универсален пенсионен фонд към НОИ.

Рекордно прехвърляне на средства от един универсален пенсионен фонд в друг за първите 9 месеца на 2022 г. отчита статистиката, публикувана от Комисията за финансов надзор.

Само до края на септември 248 хил. души са прехвърлили партиди на стойност над 996 млн. лв. Като само за месеците юли, август и септември на миналата година прехвърлените суми надхвърлят 297 млн. лв.

За сравнение за цялата 2021 г. прехвърлените пари са били 1,1 млрд. лв. - стойност, която със сигурност ще бъде надмината при отчета за цялата 2022 г. За деветмесечието на по-миналата година прехвърлените пари пък са били само 795 млн. лв.

Прехвърлянето на партиди между фондовете нараства като пари и хора и спрямо 2020 г. Тогава за цялата година са били прехвърлени 739 млн. лв., което е по-малко дори от сумата за деветмесечието на миналата година.

Засиленото прехвърляне на партиди между фондовете може да бъде прието и като начало на окрупняването на пазара, което очакват финансовите експерти. Причина за него ще е невъзможността на по-малките фондове на пазара да изплащат пенсии, когато по-голяма част от техните клиенти се пенсионират.

“Предпоставки за окрупняване на пазара могат да се появят в бъдещ период, ако има дружества, които няма да могат или да искат да поемат финансовата тежест на гаранцията на брутните вноски към момента на пенсиониране. Тъй като пенсиониращите се лица са все още малко на брой, мисля, че ако изобщо се появи такъв процес, то това е възможно да се случи в следващи години, когато ще се увеличи броят на хората, които имат право да се пенсионират, но това не е риск за осигурените лица, защото средствата им ще бъдат дадени за управление на други дружества”, прогнозира още през октомври миналата година в интервю за “24 часа” Даниела Петкова - член на Управителния съвет на Асоциацията на пенсионните дружества и шеф на фонд “Доверие”. Тя обаче уточни, че все още е рано да се говори за започнал процес на окрупняване на универсалните пенсионни фондове.

Само четири от десетте фонда обаче са били на плюс от прехвърлянето на партиди и средства през деветмесечието на миналата година, а останалите 6 фонда губят, показват данните на КФН. Като сред четирите “печелещи” клиенти и пари фондове влиза и най-новият “Далл Богг: Живот и Здраве”, който реално заработи от началото на 2022 г. и в момента всъщност повече привлича клиенти от другите компании с по-обещаващи условия. Този фонд обаче е успял да привлече за 9-месечието само 9,3 млн. лв. от общите близо 1 милиард, като привлечените от други фондове партиди са всъщност почти половината от общата стойност на активите на фонда.

Останалите печеливши от прехвърлянето фондове са големите “Доверие”, “ДСК-Родина” и ОББ.

Като с 42 871 нови клиенти и над 152 млн. лв. нетна положителна разлика най-много от прехвърлянето е спечелил фондът “ДСК-Родина”. Този фонд традиционно води при прехвърлянето на средства през годините, като от конкурентите му отдават голяма част от положителните му резултати на практиката за съвместно предлагане на продукти - клиентите на свързана с фонда банка получават преференциални лихвени проценти към кредитите си, ако прехвърлят пенсионния си фонд. Всъщност обаче “ДСК-Родина” е и най-стремящият се към разрастване универсален пенсионен фонд, с изключително добра маркетингова политика и привлекателни продукти.

На второ място като привлечени средства и хора е фондът “Доверие” - 17 741 нови клиенти и над 64 млн. лв. нетен финансов резултат за деветмесечието на 2022 г.

3888 нови клиенти и над 36 млн. лв. положителен резултат показва пък отчетът на КФН за универсалния фонд на ОББ. Това е бившият фонд “Ен Ен”, който бе закупен от групировката “Кей Би Си” и преименуван на ОББ.

От групата на големите фондове на загуба от прехвърляне на средствата са “Съгласие” и “Алианц” съответно с нетна загуба от прехвърлянето в размер на 79 млн. лв. и 96 млн. лв.

С минус 44 млн. лв. резултат от прехвърлянето на пари за деветмесечието на 2022 г. на трето място се нарежда фондът “ЦКБ-Сила”.

И докато прехвърлянето на средства между фондовете нараства постоянно, в същото време е спряло изтичането на пари от втория стълб на пенсионната система към НОИ. До пет години преди навършване на възрастта за пенсиониране всеки осигуряващ се в частен фонд може да поиска цялото му осигуряване да бъде прехвърлено към държавата, като така си осигурява пенсията му от НОИ да не бъде намалявана при отпускането ѝ.

4,6 пъти по-малко хора се отказват от универсалните фондове и прехвърлят партидите си за втора пенсия в Сребърния фонд, откъдето при отпускане на пенсия да влязат в НОИ, показват данни от Националната агенция за приходите.

Миналата година само 6938 души са прехвърлили партидите си от универсален пенсионен фонд към фонд “Пенсии” на НОИ, показва информацията. Стойността на прехвърлените партиди пък е била над 28 млн. лв., които се вливат в държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на пенсионната система (т.нар. Сребърен фонд).

През 2021 г. тази стъпка са предприели рекордните 32 507 души, а прехвърлените средства са около 266 млн. лв., а през 2020 г. - 17 403 души, които са прехвърлили 135 млн. лв. В момента в България работят 10 универсални пенсионни фонда. Част от тях обаче са доста малки и вероятно ще имат проблеми, когато по-голяма част от техните клиенти излязат в пенсия и се наложи да им бъдат плащани натрупаните средства. Причината е, че според текстовете на Кодекса за социално осигуряване партидите за изплащане на пенсии се отделят в други фондове - за пожизнени пенсии и за разсрочено плащане - в зависимост от вида пенсия, която се изплаща. Така общите суми на партидите излизат от универсалния фонд.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>