Молят чудотворна икона в плаващ манастир срещу рак

14.01.2023 20:16 Ненко Станев
Около чудотворната икона на Богородица Пантанаса богомолци поставят метални фигурки, които показват болните части на тялото.
До плаващия манастир се стига по дървени мостчета.
В църквата е изрисувана сцена, при която Божията майка предупреждава отряд от гръцката съпротива за предстоящо нападение.

Все повече българи посещават святото място в Северна Гърция на 50 км от Маказа

Чудотворна икона на Св. Богородица Пантанаса (Всецарица) в манастира “Св. Николай” край малкото градче Порто Лагос в Северна Гърция лекува ракови заболявания. В това вярват богомолците, посещаващи православната обител. През последните години тя доби популярност и сред българите, които все по-често се отбиват на святото място. То се намира само на 50 км от граничния пункт Маказа между България с Гърция. Манастирът е леснодостъпен, защото е край стария път между Комотини и Ксанти, а пред него има голям безплатен паркинг.

Наричат “Свети Николай” плаващ манастир, понеже е разположен на два малки острова в лимана Порто Лагос и отстрани изглежда

сякаш се носи върху водата

Посетителите достигат дотам по дървени мостчета. Върху по-големия остров се издигат църквата “Свети Николай” и други постройки на обителта.

По-голяма част от втория остров е почти изцяло заета от храм, посветен на Света Богородица Пантанаса. В църквата има нейна икона, която е копие на икона от Ватопедския манастир в Света гора. Според местните християни копието в Порто Лагос е чудотворно също като оригинала. Това е и причината храмът да се посещава всеки ден от стотици християни. Те се молят пред иконата и писмени послания. Много от тях слагат край иконата метални фигурки, които показват болните части от тялото, за които се отправят молитви за изцеление - ръце, крака, глава.

На 15 август, когато се отбелязва Успение Богородично, през 2005 г. на мостчето към по-малкото островче

се появила Светата Дева, хванала за ръка малко момиченце

Случаят беше широко отразен от гръцките медии. Според публикации мъж от Кавала отишъл да се поклони в храма “Св. Богородица” и на излизане срещнал монахиня, която водела за ръка малко момиче. Двете влезли в храма. Мъжът решил да я попита от кой манастир е и изчакал петнадесет минути тя да излезе. Като видял, че се бави, влязъл в църквата, но монахинята и детето били изчезнали. Той огледал навсякъде, дори в олтара, но напразно.

След това отишъл при един от монасите и разказал за случилото се. Монахът разпитал как е изглеждало детето и му показал снимки на 9-годишно момиче от Кипър, болно от рак на белите дробове, за което монасите се молили да оздравее, но то починало предишния ден. На снимката мъжът от Кавала разпознал детето, което срещнал малко по-рано. Според монасите монахинята трябва да е била самата Богородица.

С Божията майка е свързана и една от легендите за основаването на манастира. Според преданието той е построен по заповед на византийския император Аркадий като знак на благодарност, че

на това място се спасява от корабокрушение,

докато пътувал от Рим към Константинопол.

Друга легенда свързва основаването на манастира с времето на Османската империя. В района на Порто Лагос живеел ватопедски монах отшелник. Той излекувал болната дъщеря на местен бей, който след това дал средства за изграждането на манастира.

Постройките, които съществуват днес на двата острова, са изградени в първите години на XX в. Изследователи допускат, че сред дарителите има и българи, които по това време са живели или са търгували в района. В Порто Лагос в началото на века родопските рибари основават и развиват свои риболовни кооперации. Със сигурност българите са били съпричастни към изграждането на храмовете в района.

Най-популярното чудо, извършено от Богородица Пантанаса, е свързано със спасяването на отряд от гръцката съпротива по време на Втората световна война, когато районът е бил под българска окупация. Божията майка се явила насън на един от партизаните и го предупредила, че отрядът им ще бъде обсаден от войска и унищожен. Мъжът събудил съратниците си и им разказал за съня, след което всички бързо напуснали мястото, на което се намирали. Докато се изнасяли, установили, че наистина били обграждани от врага. В чест на това чудо сцена от съня е изобразена в самия храм. На нея се виждат Богородица, застанала пред мъже в униформи, които държат оръжие, а зад тях е военен джип.

Въпреки спомена за времето на Втората световна война отношението към българите, които посещават плаващия манастир, не се различава от това към гърците. Обитателите на скита посрещат радушно всеки посетител и дори черпят с локум или сладки. В църковния магазин на голямото островче могат да се купят икони, различни сувенири, както и продукти, приготвени от монаси в Атон - зехтин, домашни сапуни, мехлеми.

Районът, в който се намира манастирът “Свети Николай”, е изключително живописен. Лиманът, в който е разположен ватопедският скит, свързва Бяло море с езерото Вистонида, наричано от българите Буругьол. През 1996 г. е обявен за резерват, а от 2008 г. - и за национален парк. Разположен е на площ от 42 000 дка. Цялото езеро е обградено от тръстикови масиви. Водоемът е слабосолен, което в съчетание със средиземноморския климат го прави изключително подходящ за развитието на разнообразни екосистеми. Срещат се много видове риби, земноводни, влечуги и бозайници.

Вистонида е истински рай за птиците. Тук се размножават или намират зимно убежище 422 вида. Влажните зони в района се обитават от

розово фламинго, пеликани, лебеди, корморани

и други морски и сладководни птици.

Близкото градче Порто Лагос от години е популярно сред рибари от България, които често го посещават, за да упражняват хобито си.

Селището е известно и с неделния си пазар. Той е разположен на самото пристанище. Тук може да се купят прясна риба и октоподи направо от лодките на рибарите. Местни земеделци предлагат произведени от тях плодове и зеленчуци. Разнообразието на домашно приготвени маслини и зехтин е изумително, а цените в определени случаи дори са по-ниски от тези в България. Част от пазара в Порто Лагос е за промишлени стоки и дрехи. Любопитното е, че по сергиите могат да се купят на безценица изчезналите вече от българските битаци ментета на маркови дрехи и обувки.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>