Очакват пик на тихи пневмонии – следвали цикли от 3-5 г., помага и короната

14.01.2023 21:00

Атипичните промени в белите дробове може да се дължат също и на фиброза и други болести

Почти на всяка втора белодробна снимка на хора с кашлица откриваме находки, които не са характерни за пневмония, по-скоро говорят за атипични процеси и последици от прекарани в минал период инфекции, съобщават рентгенолози от една от най-големите болници в София.

Където и да сте сред хора тези дни - на работното място, в транспортно средство, в училище, в магазин, чувате някой да кашля. Причината за този “атрибут” на сезонните инфекции при всеки човек може да е различна - от най-често подозираната корона през бронхит, трахеобронхит и бронхеолит до пневмония или нещо по-лошо. Някои от хората си знаят диагнозата, други са преценили, че симптомът не изисква особено внимание, защото не ги сваля на легло, и не са ходили на преглед.

Пулмолози от доболничната помощ и лични лекари казват, че в момента много пациенти се оплакват от кашлица и подозират, че са с пневмония. Рентгеновите им снимки обаче в повечето случаи показват промени, които съпровождат бронхит. При някои хора пък липсва клинична картина на пневмония, а образното изследване открива атипични промени, за които невинаги може да се каже, че са атипична пневмония. Може например да са последица от фиброза.

Атипичната пневмония е известна с различни разговорни имена - тиха пневмония, скрита пнемония, ходеща пневмония, крачеща пневмония, и се различава от класическото заболяване. Среща се по цял свят сред хора от всички възрасти. Според различни епидемиологични проучвания между 20 и 40% от белодробните инфекции са свързани с атипични пневмонии. Данните са в широки граници, тъй като много случаи остават недиагностицирани и някои числа са резултат на екстраполиране.

Най-общо казано, пневмониите представляват възпаление на белите дробове. Но докато тихата пневмония се причинява от бактериална инфекция, типичната пневмония може да е провокирана не само от различни бактерии, но и от вируси или гъбички.

В практиките на здравни системи, където се правят повече изследвания, се установява, че като причина за дихателни инфекции микроорганизмът на ходещите пневмонии е на второ място след вируса на грип А.

Атипичната пневмония почти винаги се провокира от бактерията клетъчен паразит микоплазма пневмоние. Уникална е с това, че е най-малкият познат на науката микроорганизъм, способен да живее и да се размножава сам.

Повечето инфекции с микоплазма са леки и се преболедуват на крак, често дори без да са обсъдени с лекар. В редки случаи могат да причинят по-сериозни усложнения. Дори и когато е лека, ходещата пневмония представлява заплаха - от една страна, да се заразят хора край болния, от друга, тя е коварна и към него самия, защото без лечение може да вземе по-драматичен обрат. Тежките усложнения засягат мозъка, сърцето, бъбреците, периферната нервна система, кожата. Затова е важно да се знаят някои от основните разлики между типичната пневмония и нейната нетипична разновидност (вижте ги по-долу) и при оплаквания да се потърси лекар. При съмнение той ще назначи образно изследване или за кръвен тест за антитела. Нетипичната пневмония може да изглежда различно на белодробна рентгенова снимка. А изследвания за антитела ще покажат дали и кога микроорганизмът микоплазма е атакувал организма.

Пиковете на инфекциите по-често са през студените месеци, но не са обвързани само със сезона.

Характерно за за тях е, че зачестяват в епидемични тласъци през 3-5 г. Ако наистина сега набира сила , за това допринася и пандемичното заглушаване на всички зимни зарази от коронавируса.

Бактериите микоплазма могат да засегнат лигавицата навсякъде в дихателната система - носа, гърлото, трахеята, белите дробове. Но може и нищо да не се случи - бактерията се открива в носа, без изследваните да се чувстват болни.

Симптомите на тихата пневмония в над 90 процента са по-леки, но продължават по-дълго, отколкото при типичната. 

Източник на заразата е болният. Микоплазма пневмоние се предава по въздушно-капков път, когато той кашля или киха. При здрави възрастни често имунната система може да се пребори със собствени сили. При някои бактерията може да се загнезди в дробовете и да се размножава до разгръщане на атипична пневмония. Обикновено до прояви на заболяване има 15-30 дни.

По-уязвими са възрастни над 65 и деца под 5 години; жителите на селища с често замърсяване на въздуха; хора с отслабена или медикаментозно потискана имунна система; пациенти на химиотерапия или инхалаторни кортикостероиди; страдащи от хронични белодробни болести - рецидивиращи инфекции, астма, бронхити, ХОББ, фиброза. Много пневмолози добавят и прекаралите новата коронавирусна болест. Те препоръчват за намаляване на риска от разболяване да се спазват правилата, повтаряни многократно и по време на пандемията:

l Стремете се да си осигурите пълноценен сън - 7-8 часа за възрастните и около 10 часа за малките деца

l Хранете се здравословно - не пропускайте плодовете и зеленчуците; както и качествени белтъчини - яйца, кисело мляко, нетлъсто месо; пълнозърнестите и бобовите храни

l Не допускайте дехидратация

l Избягвайте хора със симптоми на респираторни заболявания

l Мийте ръцете си преди ядене и след контакт с хора и повърхности в обществения транспорт, дръжки на врати, телефони на работното място и чужди мобилни апарати

l Не споделяйте общи прибори и чаши, салфетки и кърпички за многократна употреба.

При нетипичните пневмонии рядко се чуват хрипове, по-чести са свиркащите звуци като при астма.

5 прилики и разлики между типична и “ходеща” пневмония

За разлика от други видове пневмония, хората с тиха, ходеща пневмония обикновено нямат тежък задух, висока температура и продуктивна, влажна кашлица. И двата вида обикновено са много заразни, така че не забравяйте да миете ръцете си често и да покривате лицето си, когато кашляте, ако сте с каквато и да е пневмония. А за да намалите риска от заразяване - далече от хора със симптоми и спазване на противоепидемичните мерки, които отлично познаваме от пандемията. Понякога дори липсват.

Оплакванията при тихата пневмония са подобни на тези при пневмонията. Основната разлика е, че при атипичната форма са много по-леки. Не съвпадат и причинителите и начините на протичане.

1. Температурата при тихата пневмония е субфебрилна по медицинската терминология - до около 37,3 - 37-4 градуса. При типичната пневмония тя се вдига над 38.

2. Суха кашлица, продължаваща повече от седмица, е характерна за нетипичната форма, а при типичната кашлицата по принцип е влажна, слузеста - отделят се храчки в резултат на възпалението. При нетипичните пневмонии рядко се чуват хрипове, по-чести са свиркащите звуци като при астма.

3. “Обикновената” пневмония може да бъде резултат от бактериална, вирусна или гъбична инфекция. Най-честата причина за бактериална пневмония е патогенът стрептококус пневмоние, на второ място - хемофилус инфлуенца. Приблизително половината от всички хора с пневмония имат вирусна пневмония. В редки случаи гъбички, населяващи пръст или птичи изпражнения, могат да причинят пневмония при вдишване - гъбична пневмония. Докато нетипичната обикновено се причинява от бактерии, наречени микоплазма пневмоние.

4. Много случаи на крачещата пневмония не налагат сериозно лечение. Препоръчва се да си останете вкъщи, за да не заразявате, почивка, обилно пиене на течности, евентуално обезболяващи и температуропонижаващи средства, понякога - и антибиотик по лекарско предписание. Другият вид пневмония изисква по-интензивно лечение.

5. Въпреки че тихата пневмония обикновено е по-лека, тя отнема по-дълъг период за възстановяване - до около 6 седмици, макар че повечето хора се “вдигат” за 7-10 дни. Бактериалната пневмония обикновено тръгва на подобрение след започване на антибиотици, докато за взимане на надмощие над вирусната най-често са нужни поне 3-5 дни.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>