Ашим Асан пръв защитник на зелените площи в Пловдив, заплаши с етнически бунт (снимки)

13.01.2023 11:00 Радко Паунов
Ашим Асан взриви общинския съвет и го изведоха от залата.
Тони Стойчева
Главният архитект Димитър Ахрянов (вдясно) припомни, че общият устройствен план е предвидил въпросният имот да е зона за спорт и атракции, а не за озеленяване.
Илия Гайтански заговори за чети и партизани.
Анастасия Атанасова припомни как навремето съветниците не дали на Фердинанд Острова в Пловдив.

- 30-ина граждани присъстват на общинското заседание, един от тях заговори за хайдушки чети и партизански отряди

- Не може в XXI век да се извършва национализация на частен имот, категоричен е кметът Здравко Димитров

Етническият лидер Ашим Асан, чийто незаконен 4-етажен палат в Аджисан махала в Пловдив беше съборен преди Коледа, взриви общинския съвет с квалификации. Той беше един от изказващите се граждани в защита на зелените площи. Но при всяко изречение употребяваше израза "престъпници", "не ви е срам" и т. н.

Председателят Александър Държиков му изключи микрофона, но той продължи да ръкомаха и да вика от трибуната. Наложи се заседанието да бъде прекъснато, а Ашим Асан - изведен от залата. "Изразявам личното си възмущение, че се ограбват на пловдивчани парите", викаше той. И заяви, че на следващите избори трябвало да се увеличат съветниците, които стоят вляво. Там в момента са "Автентична лява БСП", групата на "Демократична България", независимите и земеделците от "Александър Стамболийски".

"Ще вдигна етническите махали в Пловдив и ще ви изметем", крещеше Ашим Асан. 

Заседанието на местния парламент в Пловдив започна с точката за терена от 81 декара в парк "Отдих и култура". Той е частна собственост и в новия Общ устройствен план за него се предвижда ниско застрояване. 

Около 30-ина граждани в защита на тази площ присъстват на сесията. Първа взе думата Тони Стойчева от сдружението "За парка". Тя припомни цялата история от 2003 г., когато тогавашният общински съвет е променил предназначението на имота от публична в частна общинска собственост. Тогава местната управа е апортирала два свои имота с площ от 140 декара за изграждане на "Увеселителен парк "Тракия" АД. Общината е държала 25%, а останалите са на частни фирми, регистрирани в офшорни зони. Обещанието е в бъдещия Дисниленд да се инвестират 3 млн. лева.

"3 г. по-късно общинският съвет е задължил тогавашния кмет Иван Чомаков да води съдебни дела и да върне на общината въпросните 140 декара. Познайте дали това се е случило", попита Стойчева. Частният инвеститор не строи нищо. "При следващите кметове Славчо Атанасов и Иван Тотев тези 140 дка са оставени на благоволението на частната фирма, а общината нехае", допълни Стойчева.

По думите й през 2013 г. "Увеселителен парк "Тракия" АД  продава на "Тея Инвест" АД двата имота за 1,080 млн. лева.

"Днес сме тук да поискаме да бъде изменен Общия устройствен план и теренът от 81 дка да бъде отреден за зеленина. Не сме съгласни кметът да преговаря, да изкупува или да прави замени", добави тя.

Последваха и други изказвания, като това на гражданина Илия Гайтански. "Ще има нови чети, хайдути и партизански отряди", предупреди той. И разказа как навремето един дядо не позволил на богаташ да му купи старата воденица. А Величка Пачеджиева, също от името на гражданите, призова община Пловдив да вземе пример от Долни чифлик.

Кметът Здравко Димитров обясни, че и граждани ще участват в преговорите, които той ще води със собствениците за имота на Гребната база. Преди дни той обяви, че инвеститорите са готови да отстъпят. Кметът е категоричен, че няма как частният имот да бъде отчужден, както настоява Тони Стойчева. По думите му не може в XXI век в демократична България да се извършва националицаия.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>