3 млн. лева за фестивали, чествания и изложби в Пловдив през 2023 г.

12.01.2023 10:36 24 часа Пловдив онлайн
Народният събор в Пловдив, който събира голяма посещаемост, ще получи т.г. 27 000 лева.

За отбелязване на Априлското въстание се дават 1500 лева, за "Капана фест" - 40 000

Почти 3 млн. лева е културният календар на Пловдив за 2023 г. Средствата се осигуряват от бюджета на общината и с тях се финансират различни прояви. Миналогодишният беше 2,4 млн. лева.

За различни прояви на районните кметства са отделени 180 000 лева, като една от големите суми е записана за станалия традиционен народен събор в парк "Лаута". Тази година той ще се проведе от 19 до 21 май, като на сцените ще се изявяват фолклорни състави от страната. Димят скари, носи се мирис на кебапчета, ручат гайди, занаятчии предлагат изделията си. Събитието, което се радва на голяма посещаемост, се финансира с 27 000 лева от парите на данъкоплатците.

За изданията на "Капана фест", които се осъществяват вече не в артквартала, а на мостовото съоръжение над ул. "Гладстон", общината е заделила 40 000 лева. Там се предлагат сувенири, крафт храни, ароматни сапуни, тениски и ризи с бродерии.

За сравнение за тържественото отбелязване на Националния празник 3 март, когато се навършват 145 г. от Освобождението на България, са записани 8000 лева, а за честването на 24 май - 14 000.

Есенният театрален фестивал "Сцена на кръстопът", добил известност в страната, ще получи 55 000 лева. 

Международният фолклорен фест, който се провежда през юли и танцьори дефилират по  главната улица на Пловдив, а после изнасят представления на Античния театър, се финансира т.г. със 120 000 лева.

"Дни на музиката в Балабановата къща" получава 55 000.

Завишена е сумата и за посрещането на коледните и новогодишни празници в Пловдив. За тях са заделени 85 000 лева. 

Новото в тазгодишният календар е честването на 147 г. от Априлското въстание, за което са записани 1500 лева. Предвидени са събития на паметниците на героите в центъра на града.

Според общината има и три нови събития. Това са концерт на световно известен изпълнител, чието име не е посочено, но е предвидена сумата от 70 000 лева, а също и диско фестивал, „Disco Music Fest: Back to the '80s ('90s)“, за който ще отидат  80 000 лева.  Третото ново събитие е Фестивал на любителските театри. За него са отделени 20 000 лева.

Календарът на културните събития на Община Пловдив за 2023 година е публикуван в раздел „Култура“ на официалната страница на Община Пловдив https://www.plovdiv.bg/. Пак там могат да бъдат открити и формулярите за кандидатстване по отделните компоненти, част от Културния календар на Пловдив.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>