7 г. пловдивският зоопарк се руши, дострояват го с още 5,7 млн. лв. (Обзор)

11.01.2023 21:44 Радко Паунов
7 г. зоокътът в Пловдив е под ключ и се руши. Има изпопадали дървета в хабитатите.
Ръждясали метални елементи и прогнили покриви се виждат в зоокъта.
Дървените греди са изметнати и ще трябва да се подменят.
Дондуковата градина в Пловдив. Снимка: 24 часа

Ще има електропастири, тропически купол за папагали, зони за различни животни

Изметнати и прогнили покриви, ръждясали метални елементи, повалени дървета, компрометирани конструкции.  Така изглежда пловдивският зоопарк,

построен и изоставен през 2015 г.

Оттогава се руши. В него има 13 маймуни и една лисица. За издръжката им м.г. са похарчени 18 хиляди лева, обяви шефът на зооветеринарния комплекс Георги Божев. На него е зачислен зоопаркът от 2020 г., след като едноименното предприятие беше закрито поради липса на дейност.

“40% от дървените конструкции и метални елементи са повредени. Тепърва ще се прави обследване. Нужно е дострояване и укрепване”, заяви пред “24 часа” зам.-кметът на Пловдив по строителството Пламен Райчев.

Градската управа е решена да завърши и пусне в експлоатация зоопарка, тъй като поколения пловдивски деца израснаха, без да са видели животни. Той съществуваше до 2008 г., когато беше затворен, тъй като не отговаряше на европейските изисквания. В края на 2014 г. започна строителството му и основната част от 22 хабитата на обща площ 40 дка бяха изградени. Междувременно прокуратурата погна тогавашния кмет Иван Тотев за нарушения на закона за обществените поръчки при избора на изпълнител. Стигна се до внасяне на обвинителен акт в специализирания наказателен съд, но той беше върнат на прокуратурата за процесуални нарушения. Ново обвинение не последва и през пролетта на 2021 г.

наказателното производство срещу Тотев беше прекратено

През това време в обекта бяха вложени 4,5 млн. лв. А фирмата изпълнител - “Запрянови 03”, осъди градската управа за неразплатени средства в размер над 800 хил. лв.

“Изплатихме ги”, увери зам.-кметът по финансите Величко Родопски. Той участва вчера в обществено обсъждане за довършването на зоопарка, което ще стане чрез поемане на нов общински дълг.

“Смущаваща е сумата от 5,7 млн. лева. С вложените до момента средствата ще надхвърлят 10 милиона, а няма изготвен проект за реконструкцията”, реагира бившият кмет на район “Южен” Борислав Инчев (ВМРО).

Интересът от страна на гражданите беше скромен. Присъстваха предимно активисти на различни организации като “Спаси Пловдив”, протестъри и “Аз обичам Пловдив”.

“Защо поемаме дълг за зоопарка, като няма проект?”,

възрази Атанас Бояджиев, активен участник във всички протести.

“Къде са животните?”, попита и Любомир Чакъров от сдружение “Аз обичам Пловдив”. Според него не е редно в XXI в. да има затворени животни в клетки. И предложи парите да се насочат към строителство на детски градини.

Според Юлиан Попов, шеф на дирекция “Строителство и инвестиции” в общината, в зоопарка се предвиждат нови високи мрежи за дърветата, изграждане на напоителна система, довършване на двете обслужващи сгради и водни елементи към откритите хабитати.

“Ще се направят електропастири и ще има зони за посетители,

за адаптация на застрашени животни,

за хищници, копитни бозайници, сърни и елени, водоплаващи, нутрии и видри, мечка, големи котки, лисици, бодливо свинче, фазани, антилопи, камили, кенгуру, лъв”, изброи Попов.

По думите му ще се изгради тропически купол за папагали. Целта била зоопаркът да се превърне в образователна институция.

Според Попов строителството може да се извърши на инженеринг, тоест на една и съща фирма да се възложи проектирането и изграждането, за да не се губи време. Това предизвика недоволство сред участниците. Но секретарят на община Пловдив Ангелина Топчиева контрира, че тази процедура не е отменена от законодателя. 

“Дали трябва да има животни? За всеки вид са предвидени площи и условия, максимално близки до естествената среда”, обясни Георги Божев. И допълни, че зоопаркът в Пловдив е единственият у нас, чието изграждане е започнало през 2014 г. от нула. Проектът е съгласуван с МОСВ. Той обаче е

с изтекло строително разрешение

и за да продължи довършването му, трябва да се издаде ново.

4,5 млн. лв. нов заем и за Дондуковата градина

Освен за зоопарка градската управа на Пловдив ще тегли и 4,5 млн. лв. за реконструкция на Дондуковата градина - една от първите в България. За нея обаче почти нямаше възражения.

За разлика от зоопарка Дондуковата градина има строително разрешение и одобрение от Института за паметници на културата. В нея се предвижда  цялостна реконструкция с подмяна на водопроводи, окабеляване, видеонаблюдение. Настилката ще е от гранит. Ще бъдат направени две нови детски площадки и беседка.

Съществуващите фонтани ще се превърнат в цветни вази, а водното огледало ще се премести в центъра на градината, където дърветата са по-малко, за да не падат листа в него. Ще има и сух фонтан до Природонаучния музей. Навсякъде ще бъде изградено капково напояване.

“С години се говори за този обект и той трябва да бъде реализиран. Строителството може да стартира през април и в рамките на година да приключи”, обясни кметът на район “Централен” Георги Стаменов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>