Пловдивчани: Защо се хвърлят още 5,7 млн. лева в зоопарка? (снимки)

11.01.2023 11:38 Радко Паунов
Малко граждани присъстват на общественото обсъждане за реконструкцията на Дондуковата градина и довършването на зоопарка в Пловдив.
В полупразна зала се проведе общественото обсъждане за зоопарка и Дондуковата градина в Пловдив.
Инж. Юлиан Попов (вляво), кметът Георги Стаменов и секретарят на общината Ангелина Топчиева на общественото обсъждане за зоопарка и Дондуковата градина.
Според Георги Стаменов строителството в Дондуковата градина може да започне през април.
Не стават ли твърде много парите за зоопарка, попита Борислав Инчев.
Пепа Деведжиева от КОД е съгласна с ремонта на Дондуковата градина, но има възражения за средствата в зоопарка.
Любомир Чакъров от сдружение "Аз обичам Пловдив".
Водещата Ангелина Топчиев увери, че на всеки мнението ще бъде чуто и взето под внимание.
Според Юлиан Попов зоопаркът може да се дострои на инженеринг.
Дондуковата градина има нужда от ремонт, но изграждането на две детски площадки ще намали зелените площи в нея, смята пловдивчанката Соня Генчева.

- С новите средства сумата в обекта надхвърля 10 млн. лева

- Реконструкцията на Дондуковата градина за 4,5 млн. лева може да започне април, смята кметът на район "Централен"

- Дълговете на общината до момента са 109 569 000 лева

Смущаваща е сумата от 5,7 млн. лева, която ще се харчи за зоопарка. До момента в него са вложени 4,5 млн. лена. Така парите надхвърлят 10 милиона, а няма изготвен проект за реконструкцията му.
Този упрек отправи бившият кмет на район "Южен" Борислав Инчев по време на общественото обсъждане, организирано от градската управа. Не него присъстват малко граждани.

Община Пловдив ще тегли нов дълг до 9,5 млн. лева за довършването на зоокъта и за реконструкцията на Дондуковата градина, обясни зам.-кметът по финансите Величко Родопски. Средствата са от спрения подлез до Водната палата. Но те не могат да се пренасочат в двата обекта и реално общината ще договаря нов дълг от Фонда за устойчиво градско развитие.

За Донкуковата градина са определени 4,5 млн. лева, а за изградения и изоставен от 8 г. зоокът - 5,7 млн. лева. Срокът за погасяване е 20 г.

"До момента кредитите, които има общината, са в размер на 109 569 000 лева", посочи Родопски. Но уточни, че от тази сума не са усвоени 62 млн. лева.

"Едва ли някой е против ремонта на Дондуковата градина, но за зоопарка има доста възражения", посочи бившата съветничка и шеф на местната структура на КОД Пепа Деведжиева.

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов обясни, че за парка има строително разрешение и одобрение от Института за паметници на културата. Предвижда се цялостна реконструкция с подмяна на водопроводи, окабеляване, видеонаблюдение. Настилката ще е от гранит. Ще бъдат направени две нови детски площадки и беседка. Съществуващите фонтани ще се превърнат в цветни вази, а водното огледало ще се премести в центъра на градината, където дърветата са по-малко, за да не падат листа в него. Ще има и сух фонтан до Природонаучния музей. Навсякъде ще бъде изградено капково напояване. "С години се говори за този обект и трябва да бъде реализиран. Строителството може да стартира през април и в рамките на година да приключи", каза Стаменов.

Според Юлиан Попов, шеф на дирекция "Строителство и инвестиции" в общината, в зоопарка се предвиждат нови високи мрежи за дърветата, изграждане на напоителна система, довършване на двете обслужващи сгради и водни елементи към откритите хабитати.

"Ще се направят електропастири и ще има зони за посетители, за адаптация на застрашени животни, за хищници, копитни бозайници, сърни и елени, водоплаващи, нутри и видри, мечка, големи котки, лисици, бодливо свинче, фазани, антилопи, камили, кенгуру, лъв", изброи Попов. По думите му ще се изгради тропически купол за папагали. Целта била зоопаркът да се превърне в образователна институция.

Според Попов строителството може да се извърши на инженеринг, тоест на една и съща фирма да се възложи проектирането и изграждането.

"Защо поемаме дълг за зоокъта, като нямаме проект за него", възрази Атанас Бояджиев, известен като активен участник във всички протести.

"Къде са животните", попита Любомир Чакъров от сдружение "Аз обичам Пловдив". Според него не е редно в XXI век да има затворени животни в клетки. И предложи парите за зоопарка да се насочат към строителство на детски градини.

Зам.-кметът Величко Родопски обясни, че предишният изпълнител "Запрянови ОЗ" е осъдил общината за 800 000 лева за извършени, но неразплатени дейности. "Преведохме тези средства", увери той. "Аз също много обичам животните и не зная дали трябва да бъдат в клетка", каза зам.-кметът.

А шефът на зооветеринарния комплекс Георги Божев, към който се води и зоопарка, обясни, че сумата за издръжка на животните през 2020 г. е била 7500 лева, а за м.г. - 18 000.

Известно е, че в хабитатите има около 13 маймуни и една лисица на име Ела, прибрана от улицата, след като е била засечена да скита из Пловдив.

"Дали трябва да има животни? За всеки вид са предвидени площи и условия, максимално близки до естествената среда", каза Божев. И допълни, че зоопаркът в Пловдив е единственият у нас, чието изграждане е започнало през 2014 г. от нула. Проектът е съгласуван с МОСВ.
Той обаче е с изтекло строително разрешение и за да продължи довършването, трябва да се издаде ново. Но най-напред щяло да се направи обследване на компрометираните инсталации и покриви.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>