Обвинената в убийство Бериван се защитавала, приятелят й блъскал главата в стената

10.01.2023 15:44 Никола Михайлов
Адвокатката на Бирван твърди, че жената е била под силен стрес.
Лелята на Бериван Белялова на излизане от съдебната зала.

Адвокатът й твърди, че 50-годишният Ивайло Ангов извадил пистолет и го насочил срещу нея

Пловдивчанката Бериван Белялова е била под много силен стрес и паника във вечерта на инцидента. Била е удряна от приятеля си, той блъскал главата й в стената, опрял е пистолет в нея и я е заплашил, че ще я убие.

Това заяви в Пловдивския окръжен съд адвокат Марияна Чечкова. Служебната защитничка на 23-годишната Белялова, обвинена в умишленото убийство на приятеля си Ивайло Ангов, твърди, че момичето е действало при условията на неизбежна отбрана.

Според прокуратурата Бериван Белялова е убила 50-годишния мъж около 18 ч. на 6 януари. След скандал тя е изстреляла 4 халосни патрона от упор, които са довели до разкъсване на артерия. Ангов е издъхнал в резултат на обилна кръвозагуба.

“Показанията на разпитаните свидетели сочат, че обвиняемата и пострадалият не са били с толкова безобидни отношения, колкото тя обяснява. Между тях е имало конфликт”, заяви прокурор Гинка Лазарова. Тя посочи още, че жената няма работа и живее в общинско жилище и съответно може да се укрие.

Адвокат Чечкова контрира твърденията на обвинението, като обясни, че в случая няма достатъчно доказателства за умишлено убийство. “От събраните до момента данни може да се направи извод за причинена смърт при неизбежна отбрана. Показанията на свидетелите не го оспорват”, каза защитничката. Тя посочи и факта, че Белялова сама се е обадила на 112 и е посрещнала полицаите на входа на блока. “Бериван Белялова има чисто съдебно минало и няма никакви висящи дела срещу нея. Можела е да се възползва от правото си да не дава обяснения, но въпреки това е разказала подробно на разследващите какво точно се е случило”, добави Чечкова и поиска от съдия Спасимир Здравчев да определи по-лека мярка на клиентката ѝ.

Според прокурор Лазарова обаче тезата за отбрана не може да бъде доказана. “Съдебномедицинското удостоверение сочи, че изстрелите са били няколко. Един е бил насочен в жизненоважна област от тялото, а друг е направен след смъртта на Ангов”, заяви тя. Постави под съмнение и постоянния адрес на обвиняемата. Тя живее в общинско жилище, на което трябва да плаща наем, а е безработна. “Не знам колко е сигурен този адрес”, каза прокурорката и посочи, че Белялова ще има възможност да повлияе на свидетели, ако бъде пусната на свобода.

След съвещание съдът остави 23-годишната Бериван Белялова в ареста. “От 6-и до 10-и са минали по-малко от 4 дни. Въпреки това имаме оглед на местопроизшествието и на трупа, веществени доказателства, разпит на свидетели, справки и назначени повече от 3 експертизи”, обясни магистратът Спасимир Здравчев. Според него мерките “парична гаранция” и “подписка” са неадекватни в случая, а за да бъде определен “домашен арест”, трябва да има важна причина за това.

С Бериван в съда бяха леля ѝ и нейната близка приятелка Антония Христева. Щом чу, че племенничката ѝ ще бъде задържана, възрастната жена се разстрои. “Тя е добро момиче, тя е добро момиче”, повтаряше тя в коридора на сградата.

Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване. Ако това бъде направено, апелативните магистрати ще рагледат молбата на 17 януари.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>