Гергов прие акциите на Варна в панаира, кметът на Пловдив ще обжалва увеличението на капитала (обзор)

09.01.2023 21:00 Ваня Драганова
Бившият депутат от ДБ Манол Пейков в сблъсък с охраната в хотела на Георги Гергов
Йордан Иванов, Христо Иванов и Ивайло Мирчев от “Демократична България” (от ляво на дясно) за втори път идват на сесия за панаира.

- Ексдепутатът от “Демократична България” Манол Пейков с 20-ина протестиращи щурмува хотела на бизнесмена
- 7 парламентаристи от ДБ, БСП и ПП се изсипаха в Пловдив, но си тръгнаха след втора провалена сесия

Ръкопашни схватки, стълпотворение на депутати и поредна неуспешна сесия за панаира в Пловдив. 

Всичко това се случи на 9 януари на второто извънредно заседание на местния парламент, свикано по инициатива на “Демократична България” и подкрепена от още няколко формации, срещу приемането на варненските акции в международния изложбен център.

Шест дни по-рано беше свикана сесия със същия дневен ред, но тя се провали

поради липса на кворум. Тогава не дойдоха съветниците от ГЕРБ и “Автентична лява БСП”, която гравитира около Гергов и е опозиция на Корнелия Нинова.

Десетки негодуваха от проваленото заседание на 3 януари. Тогава трябваше да се вземе решение за апорта на акциите на Варна в дружеството “Пълдин Туринвест”, в което акционери са община Пловдив и Георги Гергов. Опасенията са, че ако капиталът на дружеството бъде вдигнат с дела на морската столица,

бизнесменът ще придобие контрол от над 79 на сто

в международното изложение.

Същата картина се повтори и в понеделник. Този път в Пловдив обаче пристигнаха не двама, а седем народни представители. 

“Днес ще проверим дали българската политическа класа е готова да се бори с корупцията и с ограничаването на руското влияние”, заяви пред “24 часа” Христо Иванов. С него бяха колегите му Ивайло Мирчев и Йордан Иванов.

Депутатското присъствие беше подсилено и от Кристиан Вигенин и Иван Петков от БСП, както и от Никола Минчев и Росен Костурков от “Продължаваме промяната”.

“Дошли 7 народни представители

да си правят предизборна кампания

в Пловдив. В този политически цирк няма да участваме”, отсече градският лидер на ГЕРБ Иван Тотев.

Отново поради липса на кворум и тази сесия пропадна, а парламентаристите си заминаха за София.

Активистът на ДБ и бивш депутат Манол Пейков обаче призова 50-ината протестиращи граждани да отидат в хотела на Георги Гергов по-късно, когато е насрочено общото събрание на акционерите в “Пълдин Туринвест” за приемане на акциите на община Варна.

Двайсетина пловдивчани, предвождани от Пейков, направиха опит да нахлуят на събранието, но се сблъскаха с охраната на бизнесмена. “Някой снима ли?”, викна Пейков и се огледа за камери. В това време

гардовете го изблъскаха, дойде полиция и напрежението беше овладяно

Представителят на община Пловдив Ясен Михайлов в общото събрание на “Пълдин Туринвест”, доминирано от Гергов, обясни, че е гласувал “за” приемането на акциите на Варна в панаира.

“Изпълнявам решението на съветниците, каквото е”, обясни за “24 часа” той.

На 24 ноември м. г. съветниците на Пловдив гласуваха против апорта, но на 19 декември взеха обратното решение.

Протестиращите в хотела останаха недоволни от отговора му, защото бил неясен.

Гласът на представителя на общината обаче по същество е без значение,

защото Георги Гергов държи 75% от дружеството, а община Пловдив - 25%.

Два часа след второто провалено заседание на градския съвет кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви, че ще се обърне към съда.

В решението на съветниците има и текст, който го задължава да внесе жалба

“Ще се съобразя и ще обжалвам увеличението на капитала на “Пълдин Туринвест”, заяви кметът. До него за първи път от много време застана градският лидер на ГЕРБ Иван Тотев. Той посъветва депутата от БСП Кристиан Вигенин да попита своя лидер какво е ставало през 2006 г. с панаира, когато Гергов влезе в него. И припомни, че по това време ГЕРБ изобщо не е съществувал като партия. (Тогава Корнелия Нинова в качеството си на зам.-министър на икономиката беше в борда на “Международен панаир-Пловдив” - б.р.).

“В първия мандат на Борисов заведохме дело за разваляне на сделката, но съдът се произнесе в полза на мажоритарния собственик. ГЕРБ се е опитал да защити обществения интерес”, каза още Тотев.

През целия ден в понеделник Георги Гергов не отговори на обажданията ни. Преди дни обаче той заяви пред “24 часа”, че не намира думи от поведението на някои общински съветници.

“Пловдив взема акциите на Варна в панаира, а някои не ги искат. Наистина недоумявам. Определени хора си правят политическа кампания на моя гръб. Щял съм да придобия контрол на панаира. А сега нямам ли?”, коментира тогава той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>