30 000 коли на ден по жълтите павета - с нова технология няма да “мърдат” (Обзор)

08.01.2023 21:00 Павлета Давидова
Регионалният министър Иван Шишков и кметът на София Йорданка Фандъкова направиха съвместна проверка на ремонта на жълтите павета.

Булевард “Цар Освободител” с емблематичните за София жълти павета е единственият в Европа с подобен тип настилка, по който има движение с повече от 30 хил. автомобила дневно. В държави подобни участъци отдавна са пешеходни.

Но тъй като жълтите павета са и културно наследство, при ремонта не може да се ползва обичайната технология за участъци с голям трафик. Така вместо допустимите фуги от 3 до 5 мм в момента между паветата са зейнали значително по-големи.

Да проверят ремонта, направен миналата есен, който събра бурни коментари на софиянци и политици от всякакви цветова, в неделя отидоха заедно регионалният служебен министър Иван Шишков и кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на фимата изпълнител, експерти и общински съветници.

Преди това министърът шумно и настоятелно покани Фандъкова да дойде и обясни защо паветата се местят.

И веднага щом и камерите бяха на място, Шишков строго попита кмета: През декември поехте ангажимента да внесете яснота за технологията на жълтите павета. Не я получихме, от МРРБ обаче получихте удължаване на срока от 6 месеца. Кога ще имате яснота дали има технологичен проблем, как ще бъде отстранен и кога ще бъде коригиран?

Отбеляза, че са пропилени и 15-те дни хубаво време и празната София около коледните празници. Зимата е мека, но идните дни се очаква сняг в София, отвърнаха му от кметския екип.

Участъкът от бул. “Цар Освободител”, чието пренареждане приключи през септември,

представлява само 1,5% от целия проект

на стойността 204 хил. лв. “Нито един лев още не е платен. Ще бъде платено, когато всички сме сигурни, че работата е свършена качествено”, увери Фандъкова.

За целта нова технология трябва да бъде одобрена от Националния институт за недвижимо културно наследство, а времето да позволява работа. Преди пролетта не е резонно да се почва, е позицията на експертите.

Министърът пък е уверен, че от НИНК ще вземат бързо и адекватно решение, след като получат новия проект за пренареждане.

Заздравяване на пясъчната възглавница на 4 см подготвят експертите, обясни проф. Димитър Назърски от експертния съвет към общината. С използване на водоразредима смола в малки количества се ангажира част около 15-20 мм от пясъка и се получава полимер, като се създава легло за всяко паве, а приплъзването ще е невъзможно. Фугите са от 3 до 5 мм, описа той новата технология. Така проблемите с големите фуги и разместването щели да бъдат решени, но температурата на въздуха трябва да падне под 10 градуса.

Новата технология вече е пробвана в лабораторна среда,

очаква се експериментът на място върху 250 кв. м да даде същите добри резултати.

“До края на седмицата ще предадем на общината доклад с цялата технология, дори ще си позволим и количества за материалите за изпълнението да посочим”, съобщи професорът. Тестовият участък е на мястото, на което се съхраняват паветата.

Всички виждате и сме съгласни, че паветата бяха наредени безобразно

и трябва да бъдат пренаредени. Аз няма да допусна повече експерименти с тях. Затова още от първите дни направихме експертен съвет с най-добрите специалисти. Те направиха допълнителна проверка за основата, излязоха резултати от тестовете, които са отразени в предварителния протокол. Наистина трябва да се намери начинът, когато се пренаредят, това да е устойчиво и трайно и да е моделът, който да се прави в следващите участъци в следващите години, обясни Фандъкова. Тя увери, че пренареждането на жълтите павета ще бъде съобразено и с изискването за по-ниски температури за новата технология.

Боян Делчев от фирмата изпълнител на проекта посочи, че

в проблемния участък не е имало пътна основа,

а те не са проектант и могат само да изпълнят зададеното.

“Беше изпълнена технология за паважни настилки, които не са за тежко движение. Това е заданието, не може да изпълним друго. Пясъчната основа е еластична и няма как да очакваме да заклини паветата, така че да не мърдат от динамичното натоварване”, обясни той разместването. Затова сега се налага нова технология. Пробният участък е подготвен, очаква се смола на 18 януари.

До дни пък комисия към Столичната община ще излезе с доклад, в който ще посочи какви точно са грешките при досегашното редене и как това да бъде поправено.

Няма риск да се изгубят парите по европроекти, с които се прави ремонтът.

Предистория между кмет и министър: той уволнен от нея след смъртта на дете, днес отрича да отвръща на удара

Има ли личен нюанс в работата между служебния строителен министър и кмета на София?

“Ние не искаме да наложим финансова корекция на София, защото ще накажем София, а не Фандъкова. Аз не искам да наказваме София, а да бъдат завършени проектите.”

Това обяснява министър Иван Шишков и настоява, че няма лични отношения към кмета Йорданка Фандъкова, независимо че тя го е уволнявала.

Арх. Шишков беше освободен през 2021 г. като главен архитект на столичния район “Триадица” след тежък инцидент, при който 15-годишно дете почина от токов удар на тротоар на бул. “Ив. Гешов”.

Незаконният кабел се оказа захранващ един от преместваемите обекти, които се поставят и контролират от главните архитекти по райони.

Проверка на Столична община тогава показа, че на тротоара са поставени общо 5 преместваеми обекта, като в документите за поставяне на всеки от тях са допуснати сериозни нарушения. Нито един от тези обекти нямаше удостоверение за въвеждане в експлоатация, а присъединяването им към електричеството е било направено в разрез с нормативната уредба.

На брифинг веднага след инцидента Фандъкова обяви, че районът е бил получил 6 указателни писма за извършване на проверки за незаконни преместваеми обекти, като не е изпратил никаква информация за проверки, които е правил.

Тежкият инцидент се случи на 14 февруари 2021 г., дни след това арх. Шишков беше отстранен от поста. След месеци той влезе в състава на екипа на служебния министър на регионалното развитие арх. Комитова и остана и в трите кабинета на президента Радев, а в последния е министър. В тези периоди работата на Столична община е във фокуса на вниманието му.

“Фандъкова тогава лично ме нападна, но това няма значение за мен. Ако вкарам лични отношения към нея, това значи да наказвам София, а аз обичам София повече от нея", обясни тази събота архитект Шишков пред bTV.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>