Футболистът Тодор Неделев се връща на терена, оцеля след травма като на Шумахер

07.01.2023 19:07 Румен Златански
Тодор Неделев тренира със специална каска на главата. Снимка официален сайт на "Ботев" (Пд)
Любимецът на "жълто-черните" фенове с наградата "Футболист на футболистите".
ДИМИТЪР ТОНЕВ

Любимецът на “жълто-черните” фенове преживя най-тежката година в живота си

Три месеца и половина след катастрофата нападателят започна тренировки

Най-драматичната година - такава беше 2022-ра за капитана на “Ботев” (Пловдив) и футболист от националния отбор на България Тодор Неделев.

Съдбата му поднесе тежко изпитание и 29-годишният мъж преживя жестока катастрофа, тежка травма на главата, сложна операция и възстановяване.

Неделев вече се връща към любимата си игра. Сега само на тренировъчното игрище, но планира участие и в официални мачове. Любимецът на “жълто-черните” фенове обаче винаги ще си спомня за ужасния инцидент.

“Безспорно тази година е най-тежката в моя живот. Опасността да не оцелея беше реална. Благодарение на бързата реакция на нашата делегация, на лекаря ни д-р Бисер Бочев и на големия грузински специалист д-р Шота Ингороква, който ме оперира, бях спасен, възстанових се и вече съм добре", заяви футболистът.

Признателен е много и на приятелката си Анита и на родителите си, които бяха винаги до него. Животът му през това време премина като на филмова лента.

Тежкият инцидент стана на 10 юни в Тбилиси

Тогава националният отбор на България пътува от летището към хотела в навечерието на световната квалификация с Грузия. Автобусът, превозващ нашите футболисти, бе блъснат отзад от друг рейс. В резултат на удара Тодор Неделев получава тежка травма на главата.

Нашата делегация реагира светкавично и с помощта на местната футболна федерация откарва ранения футболист в най-голямата местна болница. За негов късмет там се оказва световноизвестният специалист Шота Ингороква, който веднага оперира пострадалия. Извършената интервенция помогна много за бързото възстановяване на Неделев.

По-късно ми казаха, че травмата ми е била като на автомобилния пилот Михаел Шумахер. Извадил съм късмет, че веднага съм бил закаран в болницата и съм попаднал на голям специалист", коментира капитанът на “канарчетата".

След като дошъл в съзнание, той попитал дали ще може отново да играе футбол, и въздъхнал с облекчение, след като го уверили, че като се възстанови напълно, ще може отново да се върне към любимата игра.

Самият д-р Шота Ингороква заяви пред “24 часа”, че наистина е имало опасност за живота на българина.

Неделев е получил импресивно счупване на черепа, придружено с хематом

Това е наложило да бъде опериран. Голяма помощ на грузинския специалист е оказал лекарят на националния отбор д-р Бисер Бочев.

След хирургическата интервенция Неделев беше подложен на интензивна терапия и постепенно започна да се възстановява. Футболистът бързо се подобрява и когато започнал да става от леглото, е преместен от болничната стая в хотел.

Вълна от съпричастност към него се надигна в България в този момент - не само от близките му, от приятелите и съотборниците, но и от хора, които не са запалянковци. Сред първите, които направиха това, бяха градските съперници на “Ботев” от “Локомотив” (Пловдив), които му пожелаха скорошно възстановяване.

Жителите на родното му село Белозем се молиха и палиха свещи за  бързото му оздравяване

“Всички в тима бяхме шокирани и уплашени, след като разбрахме какво се е случило с Тодор Неделев. Веднага му изразихме подкрепата и съпричастността си”, заяви младата надежда на “Ботев” (Пловдив) Димитър Тонев.  

“Жълто-черните” футболисти заминаха на лагера в Турция без своя съотборник. По време на подготовката случаят с него е била най-коментираната тема в отбора.

“Надявахме се Неделев да се възстанови напълно. Останахме много щастливи, след като се свърза с нас и ни каза, че е добре. Той е обичан от всички и има голямо влияние върху отбора. Ще бъдем много щастливи да играем отново заедно с него.

Силен характер е и показа на всички как трябва да се бориш и да преодоляваш изпитанията в живота”, добави Тонев, който пък претърпя операция от херния в началото на декември и в момента се възстановява.

Не по-малко тежки и драматични дни преживяха и феновете на “Ботев” (Пловдив), чийто голям любимец е Тодор Неделев.

“Аз и мои приятели бяхме потресени, след като разбрахме какво стана с Тошко. Успокоихме се, след като опасността за живота и здравето му отмина.

По време на мачовете скандирахме неговото име

Той е нашият любимец и са надяваме много отново да го видим в игра", заяви привърженикът на “канарчетата” Стоян Ангелов.  

На 22 юни Тодор Неделев се завърна в България. Той беше транспортиран от Тбилиси до Бургас с частен санитарен самолет. След това със специална линейка беше закаран в Пловдив, където в домашна обстановка продължи възстановяването си.

“Да си призная честно, беше ме страх в самолета

Радвам се, че се прибрах у дома без проблеми. Не бих си и помислял да отида отново в Грузия”, коментира Тодор Неделев.

Той посети на 28 юни първата тренировка на “Ботев” (Пловдив) след лагера в Турция. С радостни сълзи го посрещнаха неговите съотборници, които се увериха, че техният колега и приятел вече е възстановен и здрав. Неделев продължи да ходи на стадиона.

Всички, които обичат "Ботев" (Пловдив), никога няма да забравят мача на тима с "Хебър" (Пазарджик) на 8 юли. Тогава Тодор

Неделев получи приза "Футболист на футболистите"

за миналия сезон. Халфът взе лично наградата си преди футболната среща на стадиона в Коматево под бурните овации на “жълто-черните” фенове.

Неделев започна тренировки с тима на 28 септември по специална програма. Той води занимания с предпазна каска, каквато носеше големият чешки вратар Петер Чех по време на своята кариера. Ще я ползва и по време на мачовете, в които участва. През ноември Неделев се възстанови напълно и получи лекарско разрешение да играе футбол.

“Бях готов да вляза в игра. С докторите обаче решихме да не рискуваме. Надявам се сега да направя добра подготовка и да съм на терена. Благодаря на всички, които ме подкрепиха. На всички българи здраве и щастлива Нова година", пожелава Тодор Неделев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>