Иван Панайотов дал бакшиш на митничаря, за да пренесе 13 ананаса от Занзибар

07.01.2023 16:01 Виктория Костова
Иван Панайотов
Иван Панайотов се снима с местните в Занзибар.
Актьорът се снима с местните от племето масаи в Кения.
Иван Панайотов с децата от племето масаи
Актьорът позира до голяма сухоземна костенурка в Занзибар.
Иван Панайотов с Албена Павлова в кадър от сериала “Татковци”.

Актьорът от “Столичани в повече” и “Татковци” развежда туристи в екзотични страни

Само ден след като беше обявено извънредно положение и всичко в страната затвори, на 14 март 2020 г. актьорът Иван Панайотов лети за Занзибар. В самолет с 220 места се качват само 25 човека. Този кошмарен полет е едва второто пътуване на Панайотов като екскурзовод. И макар в началото всичко да е стресиращо и плашещо, вече трета година той води туристи на екзотични дестинации. Оттогава има 6-7 посещения до Занзибар, 1 до Шри Ланка, а последното му пътуване е до Кения.

За Панайотов, познат на зрителите като смотания Димо от сериала “Столичани в повече”, смисълът на живота е пътуването. Макар да няма постоянно стегнат куфар, той може да замине веднага за друга държава, без дори да се замисли. От първото му пътуване през 2008-а досега има 128 полета и пропътувани над 130 хил. мили във въздуха.

Втората му “хоби професия”, както той сам нарича екскурзоводството, започва, след като посещава Занзибар като турист. От туристическата фирма, с която е пътувал дотам, го харесали, защото видели колко е общителен. Поканили го и той веднага се съгласил. Първото му пътешествие минало безпроблемно, но второто е точно в началото на ковид пандемията.

“От фирмата ми звъннаха и ми казват 9 човека се отказаха, намирай хора безплатно. Звъня на всички. Само един приятел се съгласи, който обаче нямаше паспорт. Никой близък не дойде с мен. Така започна всичко”, разказва Иван Панайотов. Тогава летищата били празни, самолетите също, а в Занзибар местните бягали от туристическата група. Макар да е стресиращо преживяване, актьорът не се отказал и продължава да пътува. Тази година му предстои 14-дневна екскурзия до Мексико. 

За всяко пътуване той чете и се подготвя предварително, за да може да отговаря на всякакви въпроси от страна на туристите, които води. Признава, че в началото се е притеснявал от големите групи, но вече е свикнал. “Не трябва да показваш мекушавост и притеснение. Да си гид, е нужна авантюристична природа и да се гмуркаш с главата напред. Гидставането понякога граничи с бедстване в инфарктните ситуации. Трябва да вземаш много бързи решения”, разказва актьорът.

Освен че професията го е научила да взема бързи решения, Иван Панайотов вече може и да се пазари. В Кения и Занзибар постоянно му се налага да уговаря цените на посещенията или при покупка на различни сувенири. “Удава ми се да се пазаря. Хората там също се кефят на това, защото им обръщаш внимание, игра е, цяло изкуство на пазаренето. Тази хоби професия ми промени тотално характера”, разказва Панайотов. 

Според него много екскурзианти обаче не се подготвят предварително и не знаят къде ще пътешестват. Екзотичните страни са примамливи дестинации, но не толкова лъскави, колкото повечето хора си представят. Случвало му се е, щом отидат в Занзибар или Кения, някои туристи да искат да се връщат обратно, защото не са очаквали такъв начин на живот. В Кения например ги посреща племето масаи, което е едно от 45-те племена там. “Те не работят, не присъстват в социалната система на обществото, сами са се консервирали, но имат училище отскоро. Жените строят къщите, мъжете не правят нищо, защото вярването им е, че не може да се разчита на един мъж, а жените са много по-отговорни. Мъжете само палят огън, ловуват, не ядат морска храна, само дивеч или разчитат на дарения. Децата са най-чистите същества. За тях всичко е ценно, интересно, радват се на всичко, което видят. Макар че ги посещават други групи доста често, те реагират с уважение, усмивки и ентусиазъм. Взаимно си бяхме интересни”, разказва Панайотов.

От всичките си посещения на други държави той най-много колекционира картини, които купува, сгънати на руло. Така най-лесно се събират в багажа му, макар че е искал да отнесе за България много по-големи неща.

При първото си посещение до Занзибар искал да напъха в куфара огромна коруба на сухоземна костенурка, която заливът изкарал на брега. Все пак добре, че не я е взел, защото е забранено да се изнасят подобни предмети извън страната. Забранено било да се пренасят и над 2 броя ананас, но това Панайотов не го е знаел.

“Рекламирах на всички мои познати колко сладки са ананасите в Занзибар. Имах над 10 поръчки и замъкнах 13 ананаса в куфара и чекирания багаж. Авиокомпанията ми претегли багажа, пусна ме с 22 кг от 20 допустими, но ме извикаха за кабинния багаж, който се оказа с 8 кг над допустимото. Казаха ми 250 долара, иначе не ме пускат на борда. Групата ме чакаше, аз се притесних. Един служител ми каза, че е абсолютно забранено да пренасям толкова броя ананаси”, разказва Панайотов.

“Сега ще се обърна и ти завиваш надясно и продължаваш напред”, му казва служител на летището и така го пускат да премине. Само че последвала още една проверка - сканиране на багажа. Когато видели колко много ананаси носи, друга служителка отново му казала, че е забранено. Но в този момент сама поискала бакшиш и го пуснала да премине. И 13-те ананаса успешно пристигнали в България.

“Там с удоволствие давам бакшиш. Съветвам туристите и всеки, който пътува в такава държава, да дава. Там е задължително да се оставя.” 

Различните закони, пандемията от ковид и туристите му поднасят съвсем неочаквани ситуации. При друго пътуване до Занзибар през 2021 г. той трябва да предостави негативни PCR тестове на всички екскурзианти от групата, за да се върнат в България. “ Чаках пред една лаборатория, а имаше огромни опашки. Там има един израз Pole Pole, което означава полека-лека, няма закъде да бързаш. А групата е от 25 човека, всички се разпръснаха. Изведнъж 10 човека изчезват, почвам да ги търся, виждам ги зад едно дърво, все едно се кланят на някое местно божество, и се зачудих какво се случва. Виждам ги всички с два тампона от салфетки в носа. Оказа се, че са напоени с водка, за да излезе негативен PCR тестът”, разказва Панайотов. 

Към ексурзоводството го подтиква актьорската професия. А специално участието му в “Столичани в повече” му отваря още врати буквално. Преди 7 години той отива на концерт в Сърбия. На другия ден след концерта решава да си купи плочи за колекцията си, но разбира, че си е загубил портфейла. Без пари и без паспорт, той се отправя към българското посолство. Но в този ден се оказва, че то не работи. Охраната обаче отваря вратата, защото разпознава кой е.

“Ооо, ама вие ли сте?! Аз много гледах “Столичани в повече”, му казва и започва да се снима с него.

“Тогава звъннах на майка ми, тя искаше да ми прати пари, за да си купя билет и да платя временния пасаван, който беше 100 евро, но нямаше как да ми ги изпрати. Охраната дойде с мен до полицейско управление, където трябваше да напиша обяснение на сръбски. Слава богу, че знам добре и говоримо, и писмено. Написах обясненията, върнах се с охраната, отидох при консула и той ми даде пари. Каза когато имам, тогава да му ги върна. След 6-7 месеца летях от Белград за Париж и успях да му върна парите”, разказва Иван Панайотов.

А сръбския език научава сам. Сега му е като “втори майчин”, както сам го определя. Любовта му към Сърбия започва, когато е на 3 годинки и го водят на гости. Слагат го пред телевизора и му пускат филм с Лепа Брена. Оттогава той започва да се интересува и от музиката, киното и литературата им. По-късно си купува речници и учебници. Няма нищо случайно обаче в страстта му към езика, защото актьорът има сръбска жилка.

От над 8 години превежда от сръбски поезията на Мирослав Антич, който е творил през 80-те години на миналия век. Поетът не е издаван досега у нас, затова Панайотов мечтае тази година да издаде негова стихосбирка с над 200 произведения.

Ако ролята му в “Столичани в повече” му е отворила вратите на посолството, тя му е донесла и много обиди и ругатни. Когато започва да се снима в сериала, Иван е на 25 години и е още студент в НАТФИЗ. Получава ролята на смотания Димо, който е годеник на Мимето (в ролята е Виолета Марковска). Тогава е имал постоянен конфликт с гримьорите в сериала, които правели образа му още по-смотан, а Панайотов искал да изпъкне с повече мъжество.

“Много се притеснявах от популярността, която ме споходи. И сега продължават да ме разпознават от сериала. Случвало ми се е да ме гонят по улицата, да ме псуват, за да върна едни пари, които в сериала откраднах”, разказва актьорът.

В “Столичани в повече” си партнира и с Албена Павлова. 10 години по-късно те отново се събират на една снимачна площадка - за сериала “Татковци”, който беше излъчен по Би Ти Ви. Актьорът приема Албена като семейство, защото тя го е напътствала в началото на професията. В “Татковци” Панайотов отново влезе в образа на лошия герой - Здравко. 

Макар да е бил притеснителен като дете, Панайотов смята, че е избрал подсъзнателно именно актьорската професия, за да се справи с този проблем.

Може да се е притеснявал да излиза на сцена, но актьорът е бил много общително дете, най-малкото защото е живял в една стая с 15 други деца. Причина за това е астмата, която е имал. На 5 години е изпратен в санаториум между Слънчев бряг и Свети Влас, където живее 6 години. Там всичко било по график - закуска, обяд, вечеря, дори и къпането.

“Живеехме като в казарма. Събуждаха ни в 6 сутринта, за да се разхождаме около морето и да дишаме йодни изпарения. Имаше в една стая 16 деца, 48 деца на етаж. Къпеха ни заедно, нареждахме се в един коридор по стаи, една жена те събича, друга те полива с топла вода, трета сапунисва, изплаква, накрая облича”, разказва актьорът. Според него обаче било по-травмиращо за родителите му, защото се виждали само през ваканциите.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>