Съдията към полицая трафикант: Ако не бяхте с униформа, нямаше да ви оставя в ареста (Обзор, снимки)

07.01.2023 15:12 Радко Паунов
Съдия Николай Петров остави полицая в ареста. Снимки: Авторът
Денислав Борисов в съдебната зала.
Адвокат Надежда Римпева, защитник на Денислав Борисов.
Адвокат Надежда Римпева консултира на ухо своя клиент Денислав Борисов в съдебната зала.
Полицаят Денислав Борисов седнал в съдебната зала.
Вуйчото на полицая трафикант Стоян Стоянов описа племенника си като добро дете.
Бащата на полицай Роман Борисов често бършеше сълзи в съдебната зала.
Полицаят Денислав Борисов беше охраняван здраво в съдебната зала.

- Седмица по-рано служителят на реда пак превозвал мигранти, облечен в униформа и със служебна карта

- Галопиращата инфлация и високите цени го подтикнали към деянието според адвокатката му

Нямаше да ви наложа най-тежката мярка - задържане под стража, ако не бяхте с полицейска униформа и служебна карта, докато превозвате нелегални мигранти.

С тези думи пловдивският съдия Николай Петров се обърна към 23-годишния полицай от СДВР Денислав Борисов, съобщавайки му, че го оставя в ареста.

Задържания, който е от Перник, помоли за по-лека мярка и изрази съжалени за стореното. На 4 януари той беше заловен на 119-ия километър на АМ "Тракия", шофирайки бус с 31 афганистанци. Пред полицаите казал, че е колега и помолил да не го проверяват. Бил с униформа, показал и служебна карта.

"Това представлява висока обществена опасност", отбеляза магистратът. По думите му самите мигранти разказали, че им било съобщено, човекът, който ще ги превозва, ще е с полицейска униформа. "Седмица по-рано Борисов е извършил аналогично деяние", посочи съдията.

Младият мъж мълчеше в залата, а баща му Роман Борисов непрекъснато бършеше сълзите си. "Не мога да говоря", каза разстроен пред "24 часа" родителят.

В залата беше и вуйчото на задържания, която разказа, че Денислав бил добро дете и трябвало да се грижи за баба си и дядо си. Той и адвокатката Надежда Римпева изкараха цялото семейство на младия полицай болно, включително и самия него. "Денислав страда от алергия. Носът му тече", отбеляза вуйчото Стоян Стоянов. А защитничката пледира, че арестът няма да му се отрази добре.

"За много кратък срок са извършени двете деяния с мигранти", натърти съдия Николай Петров, обявявайки решението си.

"Трябва да се грижи за паленето на печката на дядо си и баба си. Дядото е трудноподвижен, баба му не чува. Денислав им качва дървата за печката. В същото време трябва да помага в училище и на по-малкия си брат, тъй като говори много добре английски и немски", продължи вуйчото. Майката на полицая не ходела редовно на работа, тъй като имала заболяване на костната система.

"Денислав не е конфликтна личност. Не пуши, не пие, не се дрогира. С чисто криминално минало е. Не притеснява родителите си", включи се и адвокатката му.

Прокурорът Георги Коджаниколов контрира, че деянието, извършено от полицая, засяга националната сигурност. "Той е призван да се бори срещу престъпни прояви, а е използвал служебното си положение, за да не бъде проверяван от колегите си", посочи обвинителят.

"Да, бил е зад волана на буса и е изразил дълбоко съжаление. Но отчетете младата му възраст и неопитност", включи се защитничката. Тя посочи като причина клиентът й да прибегне към закононарушение галопиращата инфлация и покачващите се цени.

"Мнозина не могат да се справят с доходите си. В такава ситуация физически могат да оцелеят само пенсионерите, които карат на хляб и мляко. Но той е на 23 г. и има различни нужди - спортува, кара кола, има разходи", продължи със защитата тя. По думите й изкушението от бързи пари било присъщо за младите.

Надежда Римпева подчерта, че клиентът й ще сключи споразумение с прокуратурата. "Животът му се промени коренно, изгуби работата си, сега е обект на дисциплинарно производство в МВР", каза още тя.

Определението на Районния съд в Пловдив може да се обжалва на 12 януари.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>