Максим Генчев от “Оо, Пепи” през Ботев до Иван- Александър

07.01.2023 10:54
Максим Генчев Архив
Актьорът Деян Жеков, който влезе в образа на Ботев, с Максим Генчев. СНИМКА: ФЕЙСБУК НА МАКСИМ ГЕНЧЕВ
Кадър от филма “Дякон Левски”, в който участва Веселин Плачков.

Защо симпатичният месар от оная реклама стана абониран за скандали режисьор

Вече е ясно кой уби Ботев - Максим Генчев.

Това май беше най-точният коментар в социалните мрежи тази седмица за филма на режисьора Максим Генчев “Ботев”.

Максим Генчев стана прочут преди десетина години със суперуспешната реклама на кренвирши в ретростил “Оо, Пепи”. В която той играе саламджията, произнесъл незабравимата реплика. Цяла България го познаваше и му симпатизираше. Но след нея се отдаде на режисирането на патриотични филми се превърна в най-презирания човек на територията.

И макар че е работил години за филма “Ботев”, той отнесе десетки критики и за сценария, и за монтажа, и за актьорската игра. Въпреки че филмът имаше официална премиера в кината миналата година на 3 март, тогава липсваха всякакви коментари. Досега е прожектиран из страната най-често сред ученици и пред българските общности в чужбина. Но ключово се оказа излъчването му на 2 януари 2023 по БНТ, защото 2023-а е годината на Ботев - на 6 януари се навършват 175 години от рождението му. Вероятно поради липсата на реални трагични събития тази Коледа цяла България се фиксира върху филма.

БНТ е и копродуцент на лентата, тъй като дава част от парите за нея, а по-голямата част от средствата - 132 000 лв., са събрани чрез дарения. Филмът разказва за събитията от 1876 г., когато Христо Ботев повежда двеста млади революционери, за да помогнат на въстаналите българи. В неговата роля е актьорът от Бургаския театър Деян Жеков. “Деян Жеков е явление. Той е роден за антични роли, за мощни характери. Това е изключително чист и скромен човек, ерудиран, подготвен. Нямаше никакви затруднения при работата с него”, разказа пред “24 часа” Максим Генчев. В актьорския състав влиза още Неда Спасова, която е в образа на любимата на Ботев - Венета, а Никола Обретенов е изигран от сина на Максим Генчев - Матей. 

“Ботев” не е първият патриотичен филм на режисьора. Преди 7 години той режисира филма за Васил Левски - “Дякон Левски”. Лентата, която пресъздава живота и делото на Апостола, разбуни духовете заради актьорската игра на Веселин Плачков и употребата на псувни. Макар че филмът е смесица от исторически факти и художествена измислица, много обвиниха Генчев, че не отговаря на историческата истина. Филмът бе подготвян 4 години, заснет на 40 места в България - Видин, Велико Търново, Копривщица, село Мокреш и в много манастири, с художествен екип от 250 души и струваше поне 2,5 млн. лева. За продукцията се водеше обширна дарителска кампания.

“Искам с делата си, с обичта, която изпитвам към България и към хората, да дам каквото ми е останало в позитивна посока. Искам моят филм за Левски да повлече още много ленти за него.

Искам нашите герои да бъдат показвани, защото останаха на стената като портрети в кабинетите”,

казва Генчев навремето.

Още незатихнали страстите около филма “Ботев”, поникна нов скандал и в обществото, и сред политиците. Две седмици след като Максим Генчев обяви, че ще снима следващ исторически филм, възникна казусът с президентската дъщеря. Държавният глава бе обвинен в непотизъм. На парламентарната комисия по културата и медиите в четвъртък бе повдигнат и въпросът дали в комисията, която оценява филмите в БНТ, има човек, който е близък до президентската институция и дали представлява конфликт на интереси. Румен Радев коментира, че дъщеря му няма поет ангажимент. (Виж карето)

На 21 декември Максим Генчев сам обяви във фейсбук, че започва работа по нов филм и в него ще участва Дарина Радева. “В навечерието на Рождество започваме работа по нашето ново “късче история” - филма “1349 лето Господне”. В него ще разкажем за любовта на цар Иван Александър и еврейката Сара-Теодора”, пише във фейсбук профила си. Тогава сподели и снимката на Дарина Радева заедно с публикацията си. 

Пред “24 часа” потвърди участието на президентската дъщеря, като издаде и други имена в женските роли.

“Даринка ще играе еврейката,

много готина, дива актриса,

прекрасна млада, каквато е и на възраст по Вазов. Неда Спасова също ще играе, Сара Драгулева, Мина Каукова, която е приятно съвременно момиче”, каза Генчев. Въпреки че Ники Илиев сам разказва пред медиите, че режисьорът го е поканил за главната мъжка роля, но според Максим Генчев още няма избран актьор. За царя още нямам установен кастинг, той последен ще излезе. Трябва да прилича на Стефан Данаилов, на класически български мъж, като го видят жените, да трепнат, да кажат: “Какъв цар сме имали”. Но нямаме запазени 45-годишни артисти. Оглеждам се, обикалям, няма такива, не се поддържат, нямат мускулатура. Актьорът не трябва да е нацепен, с избръснати гърдички, с плочки на корема, трябва да е истински мъж”, казва Максим Генчев.

Актьорът стана известен на зрителите отдавна. Той играе бащата на героя на Юлиан Вергов в първите епизоди на “Тя и той”, после е таткото на образа на Асен Блатечки в “Морска сол”. Появява се съвсем за кратко и в “Стъклен дом като шефа на ДАНС, но истинската си слава чрез телевизията постига в “Седем часа разлика” по Би Ти Ви.

Много хора още си го спомнят като месаря. Крилатата фраза от рекламата за кренвирши

“Оо, Пепи, много сме хубави

днес” вече 13 години е жива

А преди години Генчев рисуваше и икони. Разказвал е, че започва да го прави в най-тежкия период от живота на мъжа - между 35-ата и 42-ата година, когато той самият се почувствал грешен. Първоначално подхожда като лаик към новото си занимание, а после започва да разпитва за тънкостите в занаята - как се прави грундът, кой пласт върху кой се наслоява, как се получава напукването. Изрисувал близо 400 икони, като повечето подарява. Има и 2 - 3 изложби живопис.

Скандалът, който предстои, е изобщо самият образ на Сара-Теодора. Понеже идеята за покръстената еврейка е на ръба на антисемитизма, а историческата достоверност на тази случка не е много ясна и вероятно израилтянската общност ще се почуства засегната.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>