Наесен 90 студенти по музика и религия ще учат във филиала на Софийския университет в Бургас

06.01.2023 13:04 Димчо Райков
Конгресният център е на метри от морето в една от най-хубавите части на Бургас.
Кметът на Бургас Димитър Николов

Първият филиал на Софийския университет “Св. Климент Охридски” извън столицата ще отвори врати в Бургас. Това става по решение на Министерския съвет, гласувано на първото му заседание за тази година.

Около 90 студенти ще учат на една ръка разстояние от морето. Филиалът

ще се помещава в новопостроения конгресен център до Морската гара

в зоната за обществен достъп в пристанището. Ще издава дипломи за бакалавър и магистър по две специалности - “Музикално и танцово изкуство” и по “Религия и теология”, а обучението ще се води в редовна и задочна форма, обясниха от общината.

“За помещенията кметството ще плаща наем на държавната структура “Пристанищна инфраструктура”, върху чийто терен е представителната сграда.

Тъй като е по-специфично, за целите на обучението по религия сме осигурили подходяща социално-битова среда в енорийските културно-просветни центрове при храмовете “Св. Иван Рилски” и в “Св. Атанасий” в кв. “Изгрев”, заяви зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева.

За обучението по музикално и танцово изкуство са определени студия в сградата на бившия Младежки дом в центъра на Бургас.

За студентите общината осигурила и стаи в общежитията на другия държавен университет “Асен Златаров”.

Решението за Министерския съвет да даде съгласието си за откриване на филиал на СУ “Св. Климент Охридски” е след обстоен доклад от кмета Димитър Николов за възможностите на материалната база да обезпечи обучението по двете специалности.

20 преподаватели ще осъществяват учебния процес, като се предвижда да бъдат назначени и още 10 по двете специалности. Филиалът ще се управлява от директор и зам.-директор.

По специалността “Музикално и танцово изкуство” ще се обучават 40 студенти, а 50 са предвидени за “Религия и теология”. Първият випуск ще започне обучението си наесен.

“С откриването на филиала ще се отговори на необходимостта от кадри за туристическия и културен бизнес в съчетание с духовна просвета и мениджмънт в областта на поклонническия туризъм. Подготовката на кадри с висше образование по специалностите ще осигури редица предимства на града и региона, поради което общинското ръководство и

кметството на Бургас застават зад идеята за създаването му

и осигуряват съответната материално-техническа база за нуждите на обучението”, коментираха от правителствената пресслужба.

За откриване на филиала бе решено през 2018 г. от Академичния съвет на Софийския университет, като бе предложено да се обучават студенти в направления Икономика, Администрация и Управление и финанси.

Това обаче беше възпрепятствано, след като държавата наложи мораториум върху откриването на висши училища през следващата година.

Забраната отпадна по инициатива на бившия министър на образованието акад. Николай Денков, който внесе национална карта на висшето образование.

“Мотивите на Софийския университет “Св. Климент Охридски” за откриване на филиал в Бургас съответстват на мисията и стратегическата цел на висшето училище, определени от традицията и значението му като водеща институция за образование от класически тип, подготвяща професионалисти за различните социални и културни сфери на обществения живот.

Предложението е израз на сериозна обществена потребност на Бургас и региона, като целта е да се отговори на необходимостта от кадри за туристическия и културен бизнес в съчетание с духовна просвета и мениджмънт в областта на поклонническия туризъм”, написа сегашният служебен министър проф. Сашо Пенов в предложението си за картбланш за откриване на филиала.  

Откриването е по предложение на университета въз основа на положително оценен проект от Националната агенция за оценяване и акредитация.

“Софийският университет за първи път в 135-годишната си история ще разкрие свой филиал. И той ще е в Бургас.

Решението е окончателно и аз благодаря на правителството

на България, че го взе своевременно, за да можем да започнем необходимата подготовка.

Благодаря горещо и на ръководството на университета преди и сега! Вярвам, че заедно ще стигнем далеч. Благодаря на областните управители, депутатите и общинските съветници, които помагаха по пътя.

Благодаря на всички, съпричастни към това дело. Бургас има нужда от още академизъм, от още повече млади хора, базирани тук. Така че съм щастлив и развълнуван от това, което ни предстои”, заяви кметът Димитър Николов по повод гласуваното правителствено решение.

Софийският университет е второто висше учебно заведение в България след Националната художествена академия, което открива филиал в Бургас.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>