Какво трябва да знаете, за да превърнете градината си в мястото, което не искате да напускате

04.01.2023 13:32 24 часа Пловдив онлайн
Източник: Pixabay

Красивите градини привличат сетивата ни. Цветовете и огромното разнообразие от дизайнерски комбинации, благоухание, аромати, звуци от птици и насекоми, привлечени от растенията и разнообразие от текстури.

Разходете се из квартала си и обърнете внимание на градините, които привличат вниманието ви или следващия път, когато посетите градината на приятели, бъдете наблюдателни и се насочете към това, което харесвате в нея. Без съмнение те ще са приложили някои принципи и елементи на дизайна, които се прилагат независимо дали се използват в изкуството, графиката, строителството, интериора или градинския дизайн. Външното пространство е толкова ценна стока, че всички искаме да извлечем максимума от това, което имаме. Идеите за лесна градина ще намалят времето ви за планиране, засаждането и подготвянето на вашето пространство, за да можете да му се насладите максимално.

Нова боя

Ако имате лятна къща или навес, помислете дали да не я боядисате. Оградите също може да се нуждаят от освежаване, така че помислете за смесване на цветовете, за да добавите модерен дизайн към вашата градина. Като алтернатива разгледайте използването на бамбук или тръстика, разположени пред оградите, за да трансформирате външния вид – тези опции също са екологични.

Градински зони

Разделянето на градината на различни зони с различни цели може да направи пространството по-организирано и е лесен начин да се възползвате максимално от всеки сантиметър зелено пространство.

Много хора смятат, че градинските зони са създадени от структурни добавки. Въпреки че е вярно, че саксиите, стените, параваните и живите плетове помагат да отделите зоните си, същото се отнася и за умело разположените места за сядане.

Създайте различни зони за сядане в едно пространство, като направите така, че да се усещат различни една от друга. Например маса и столове за хранене, висяща седалка или хамак за почивка и непринудени зони за сядане, очертани с килим на открито.

Мебели

Простото препозициониране на градински мебели - може да промени оформлението на градината - мигновено освежавайки пространството, карайки го да се чувства като ново чрез създаване на различна перспектива. Нефиксираните места за сядане на открито ви позволяват да променяте нещата в свободното си време, а идеите за приказни светлини със слънчева енергия са лесни за преместване и завиване според настроението.

Преобразяване

Всяка градина ще изглежда чудесно след добро подреждане - и може да не е нужно много, за да превърнете вашата от мрачна в страхотна. Освен че почиствате листата и боклука, изкопайте плевелите и всички растения, които не са преживели сланата.

Подредете ръбовете на моравата си за по-поддържан вид, измийте енергично мръсните стени и почистете всичко. Това може да е всичко, което трябва да направите за да преобразите имота си.

Цветя

Една великолепна градина не би била пълна без малко цвят, сега е идеалното време от годината да започнете да планирате това. В идеите за градина без трева засадете набор от саксии с цъфтящи през лятото луковици - или купете няколко предварително засадени контейнери - и ги разпръснете из пространството.

Ако не можете да изчакате месец или два за вашите ярки цъфтежи, уверете се, че саксиите, които избирате, са весели и цветни.

Пейка

Направете фокуса на вашата градина върху създаването на усещане за спокойствие и здраве. Разположете градинска пейка или градински комплект в уединен ъгъл, за да осигурите пространство за тихо съзерцание, заобиколен от процъфтяващ оазис от растения. Този пример включва рамка на пагода, за да позволи на градината да расте над местата за сядане за напълно потапящо изживяване.

Други от Хоби

Топ 5 страни, които консумират най-много кафе

Може би за никого не е учудващ фактът, че кафените напитки са на второ място по консумация в света след чая. Близо 85% от възрастните им се наслаждават ежедневно заради ободряващия и стимулиращ ефект

5 тенденции за луксозните бижута през 2024

Луксозните бижута са символ на елегантност, изтънченост и статус от векове. Днес това също важи, но не само за кралските особи. Бижутата са достъпни за всеки

Състезател по ски алпинизъм изкачи 30 върха в Пирин за 8 часа и 30 минути

Най-добрият български състезател по ски алпинизъм Николай Клистин изкачи и премина със ски 30 върха, 44 км дистанция с близо 4000 м положителна денивелация за 8 часа и половина в зимни условия

380 елитни кучета дефилират в Пловдив този уикенд - има много редки видове

Ирландски вълкодав, фараоново куче и уелско корги са сред участниците Истинско ревю на породисти кучета ще видят пловдивчани тази събота и неделя в панаира

Как да поставим къщичка за котки пред блока

Указания за условията и реда за поставяне на къщички за котки и кучета на направиха от столичния район "Средец". Те са съобразени с Наредбата за преместваемите обекти, рекламите

>