“Ботев” – 2,23 ч. ефир и десетки язвителни коментари в мрежата

03.01.2023 23:09
Ники Илиев (в ролята на Джам Бол), Матей Генчев (като Никола Обретенов) и Деян Жеков (в образа на Христо Ботев) (от ляво на дясно)
Деян Жеков като Христо Ботев
Деян Жеков и Неда Спасова, в ролята на Венета Ботева
Деян Жеков като Христо Ботев

Два часа и 23 минути - по-дълъг от обичайното е игралният филм “Ботев” на режисьора Максим Генчев, който БНТ1 излъчи на 2 януари и предизвика вълна от язвителни коментари в социалните мрежи.

Вече е ясно кой уби Ботев - Максим Генчев, обяви писателката и журналистка Веселина Седларска. По думите на кинокритика Деян Статулов “Ботев” е подигравка с Ботев и българското кино.

Не просто слаб, а тотално некадърен филм за Ботев. Жалко, написа евродепутатът Александър Йорданов.

Цяла България се смее колко зле са филмите на Максим Генчев за Ботев и Левски, а аз предричам, че имат потенциала да се превърнат в култова класика за бъдещо поколение, иронизира Кристиан Шкварек.

“Ботев” е нискокачествен в идеята си, в патриотарското неразбиране на времето, в което е направен опит да бъде поставен, пише Борислав Михайловски.

За мен беше важен финалът, в който Христо Ботев е прострелян от вражески куршум на черкезите. Това е най-ценното в целия филм. През последните години се налага тезата, че е убит от четници след заговор, което не се уповава на никакви исторически доказателства, казва обаче Боян Ботйов, правнук на брата на Христо Ботйов - ген. Кирил Ботйов.

На целия този фон Максим Генчев отбелязва във фейсбук: Благодаря на 1 000 000 зрители на “Ботев” по БНТ! Нека всеки докоснат емоционално предава на децата си искрата Родолюбие!!!

Всъщност зрителите на филма са били 185 320 във възрастовата група от 15 до 64 г., показват данните на пийпълметричната агенция ГАРБ, което е 12,46% от тв аудиторията. За сравнение през тези два часа и половина на филма Би Ти Ви е стигнала до средно 25% от аудиторията, а Нова тв - до средно 20%.

Филмът разказва за събитията от 1876 г., когато Христо Ботев повежда двеста млади революционери, за да помогнат на въстаналите българи. В неговата роля е актьорът от Бургаския театър Деян Жеков. Неда Спасова е в образа на любимата му Венета, а Никола Обретенов е изигран от сина на Максим Генчев Матей. Боян Фърцов е революционерът Георги Апостолов, а дъщерята на Димитър Ковачев-Фънки - Карла Ковачева, е Маджарката, любима на Апостолов. 

Кметът на Калофер Румен Стоянов е в ролята на Петър Симеонов - Перо Македонеца. Веселин Плачков, който изигра Васил Левски в “Дякон Левски” - също филм на Максим Генчев, този път е Георги Бенковски. Ники Илиев изпълнява една от важните роли във филма - тази на убиеца на Христо Ботев Джам Бол. 

Хората по някакъв начин са се настроили срещу Максим и още от “Дякон Левски” реагираха негативно. Когато тръгне да се прави филм за национален герой, всеки си има виждане за него и то почти никога не съвпада с това на авторите на филма, казва Ники Илиев.

Това, заради което поздравявам Максим Генчев, е, че много хора от гилдията го плюят, че снима филми за Ботев и Левски, а интересно защо никой друг не иска да прави. Би трябвало държавата да подкрепя точно такива филми. Той има смелостта да скочи и да го направи и някой, който не се е заемал с подобна задача, не би трябвало чак толкова остро да се изказва”, добавя Илиев.

Сценаристи са Максим Генчев и Десислава Ковачева, която с компанията си “Дема филм” е и продуцент.

БНТ1 излъчва филма, защото 2023-а е годината на Ботев - на 6 януари се навършват 175 години от рождението му. И защото е копродуцент на лентата, тъй като дава част от парите за нея. По-голямата част от средствата - 132 000 лв., са събрани чрез дарения. “Готов е филмът за Ботев, който е финансиран с народни пари”, обявява в началото на миналия януари кметът на Калофер Румен Стоянов. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>