7 съветници провалиха заседание в Пловдив дали Гергов да вземе панаира (Обзор)

03.01.2023 21:18 Ваня Драганова
Лидерът на “Да, България” Христо Иванов посъветва кмета на Пловдив Здравко Димитров да събере съветниците от ГЕРБ, но той отвърна, че е само редови член.

Недоумявам защо някои хора не искат градът ни да има акциите на Варна. Сега нямам ли контрол, коментира бизнесменът

Извънредна сесия без кворум заради запразнили общински съветници или отказ да са статисти в политически пиар на една партия?

Не е сигурно коя от двете хипотези е по-вярна, но резултатът е провалена извънредна сесия на общинския съвет в Пловдив за акциите на международния панаир в първия работен ден на януари.

Пловдивски съветници настояват общината да задължи представителя си в общото събрание на дружеството Ясен Михайлов да гласува против апорта на акциите на Варна в съвместното  дружество на общината и бизнесмена Георги Гергов “Пълдин Туринвест”.

Причината - опасяват се, че така Гергов ще придобие над 79% от панаира и ще има пълен контрол.

Насроченото за 3 януари извънредно заседание обаче се провали заради липса на кворум. Сега общинарите събират подписи за нова сесия на 9 януари.

В 9 часа, когато заседанието трябваше да започне, в залата имаше 16 съветници - от “Кауза Пловдив”, “Съюз за “Пловдив”, ВМРО и двама независими. От ГЕРБ дойде само председателят на общинския съвет Александър Държиков, а

от червените, близки до Гергов, не се появи никой

През лятото те прекръстиха групата си на “Автентична лява БСП” и Корнелия Нинова се разграничи от тях с мотива, че е по-добре соцпартията да няма съветници в града, отколкото група, свързана с олигарх.

За сметка на липсващите съветници обаче в Пловдив от София дойдоха лидерът на “Да, България” Христо Иванов и съпартиецът му Ивайло Мирчев.

В дадената 30-минутна отсрочка Иванов настоя кметът Здравко Димитров да се обади на съветниците от ГЕРБ и да ги извика. Аз съм редови член, друг е лидерът, отвърна му градоначалникът.

И след паузата обаче кворум не се събра - в залата имаше 19 съветници при необходими най-малко 26. Отсъстваха и трима от подписалите за провеждането на извънредното заседание - Владимир Темелков и Гергана Стоянова от “Съюз за Пловдив” и Кирил Търев от ЗС “Александър Стамболийски”.

На 24 ноември 2022-а общинските съветници на Пловдив отхвърлиха идеята за апорта. Въпреки това делът на Варна беше приет, защото община Пловдив има миноритарен дял в “Пълдин Туринвест”.

Кметът Здравко Димитров обжалва това решение и Гергов насрочи ново общо събрание на “Пълдин Туринвест” за 9 януари. Местният парламент трябваше отново да гласува и на 19 декември изненадващо групата на ГЕРБ подкрепи влизането на Варна като акционер в дружеството.

Моето мнение аз съм го изразил, като обжалвах решението в съда, припомни във вторник Здравко Димитров.

“Случващото се е позор. Виждаме как ГЕРБ се крият от взимането на ясно решение да не се харизва окончателно панаирът на Георги Гергов.

Ще търсим отговорност

за това лично от Бойко Борисов. Когато следващия път някой се изтъпани да говори за евро-атлантически ориентации, ние ще питаме какво стана с Пловдивския панаир”, коментира Христо Иванов.

Остро на атаката реагира пловдивският лидер на ГЕРБ Иван Тотев, който отдаде провала на заседанието на свикването му по празниците.

“Подписали се за извънредна сесия 20 съветници, а се явили 15. Това е причината да не се състои. Какви са тези събирания по Коледа и Нова година? Извинявайте, но който иска извънредна сесия, се грижи за осигуряването на кворума. Никой не ни е питал нас от ГЕРБ искаме ли заседание по празниците”, заяви той за “24 часа”. И добави възмутен:

“Демократична България” си докарали от София шефовете и сега ние да им правим пиар

Хайде, моля ви се! Правят “Росенец 2”. Какво са накацали в Пловдив като мухи да не казвам на какво!”

Настоявайки да не се спекулира с името му, самият Георги Гергов коментира: “Не знам вече какъв е смисълът от искането за поредна извънредна сесия в Пловдив. Просто не намирам думи. Пловдив взима акциите на Варна в панаира, а някои съветници не ги искат. Наистина недоумявам”. Според него определени хора си правят политическа кампания.

“Но да не пречат на дружеството. Стига с това Гергов. Има “Пълдин Туринвест”. Това е голямо дружество, което има дялове не само в панаира, притежава частни и общински имоти. Щял съм да придобия контрол над панаира. А аз сега нямам ли?”, попита той.

За насрочването на нова сесия е нужен още един подпис, след като този път съветниците от “Съюз за Пловдив” отказаха да се включат с мотива, че няма смисъл от нови заседания, ако не се проведат разговори с всички групи в местния парламент.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>