Безплатен обяд за бедните в Бургас след разкриване на данъчното им досие

03.01.2023 12:22 Димчо Райков
Служители на общината са готови да потеглят до всеки дом, за да доставят топла храна на нуждаещите се.

От тази година 3-степенно меню ще получават и бежанците

Раздаването на храната ще става в специални пунктове

Само едната честна дума няма да е достатъчна за бедните в Бургас да получават топъл обяд. Това ще става само срещу съгласие да им се разкрие данъчната осигурителна информация, гласи едно от изискването на общината да получат първо, второ и трето през настоящата година.

Целта е да се провери дали наистина са социално слаби

и не могат да си позволят топла храна на трапезата.
Изхранването на крайнонуждаещите ще става по проект на “Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027”, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс и местната администрация.

Процедурата “Топъл обяд” е продължение на успешното изпълнение в рамките на програмен период 2014-2020, а целта на новата програма е справяне с материалните лишения чрез предоставянето на храни или основно материално подпомагане на най-нуждаещите се лица, включително децата, и прилагане на мерки, които подпомагат социалното им приобщаване.

“Проектът е част от целенасочената ни социална политика, която развиваме в подкрепа на хората, живеещи в материално лишение и в риск от социална изолация”, обясниха от общината.

6 групи ще имат право на помощи под формата
на храна

в Бургас. Тази година към нуждаещите са включени и бежанците, потърсили убещище на територията на общината.

Топъл обяд ще бъде осигурен на лица и семейства без или с ниски доходи, на пенсионери с малки пенсии, които не могат да се издържат с тях и не получават помощ от близките си.

В списъка още попадат и хората, които са на социално подпомагане, както и тези със здравословни проблеми и трайни увреждания, които не могат да се обслужват сами.

Обхватът на правоимащите топъл обяд е разширен допълнително и включва лица, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане. Скитниците и бездомниците в Бургас също ще могат да се възползват.

За принадлежността на обхванатите представители към целевите групи ще се потвърждава от дирекция “Социално подпомагане”.

Ведомството ще изготви и списъци

с хората, които отговарят на необходимите критерии, обясниха от кметството.

Раздаването на храната ще става на място в специално определени пунктове или по домовете всеки работен ден и ще включва супа, основно ястие, хляб и десерт.

Очакванията са от програмата да се възползват стотици граждани в Бургас, а с бежанците броят им да надхвърли хиляда.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>