На Богоявление ще бъде първият общ празник в Богдан след адския порой (снимки)

03.01.2023 10:17 Николай Михайлов
Марийка и Иван са категорични, че семейството трябва да е заедно на празниците.
Някои от къщите в селото още не са ремонтирани.
Фургони все още заместват разрушените домове в Богдан.

Хората все още са наплашени и посрещнаха скромно Рождество и Нова година, заря обаче имаше

Преди дни бяха раздадени бойлери и ваучери за перални, печки и фризери на тези, които не бяха получили, имаше и торбички с продукти и вино

Хората в наводненото карловско село Богдан посрещнаха Рождество и Нова година във фургони или в къщи, в които влагата все още пълзи. Сега очакват Йордановден - тогава ще е първото общоселско празненство след бедствието от 2 септември 2022 г.

Най-напред ще бъде изваден кръстът, а след това ще има почерпка за жителите на селото.

“Ще има питки - тук, в центъра, а който хване кръста, ще получи 50 лв.

от попа”, обясни пред “24 часа” Димитър Василев.
Йордановден е и празникът на селото. Всяка година след ритуала на Богоявление кметството организира честване.

“Обикновено имаме 8-10 желаещи да скочат. Тази година се надявам пак да има, макар да е работен ден”, каза кметът Христо Иванов.

Коледните и новогодишните празници в селото бяха отбелязани скромно - без хоро и музика. Заря обаче имаше.

“Организирахме малко фойерверки от кметството, а и хората се бяха приготвили с илюминации”, уточни Иванов. В новогодишната нощ ракети летели от десетина къщи, а много от останалите жители гърмели пиратки, за да отпразнуват идването на 2023 г.

“Имаме двама Василовци, те традиционно пускат много голяма заря всяка година”, допълни кметът. Селото вече се възстановява, но има и още работа.

“Не ни трябва много - легло, завивки и да ни е топличко. За дечицата плача

На дъщерята къщата цялата е разцепена, а внуците са в I и III клас”, разказа с треперещ глас 63-годишната Марийка Стоянова. Тя живее с мъжа си Иван в долната част на селото и при обилните валежи водата е отивала право към тяхната къща.

Три месеца по-късно са успели да почистят две стаи от калта, но щетите от потопа не са отстранени.

“Все още, като мия пода, излиза тиня”, допълва тъжно жената. Въпреки всичко преживяно Марийка и Иван Стоянови намират сили да празнуват.

“Събрахме се с децата и на Коледа, и на Нова година”, обясни 78-годишният съпруг. С жена му са убедени, че няма скоро да се оправят, но въпреки това са категорични, че семейството трябва да е заедно за празниците. Благодарни са на всички, които и до днес им помагат.   

“Идват обикновени хора. Носят дрехи, маратонки, всеки каквото може

Много работа свършиха, много помагат”, каза Стоянов.

Твърде различни са били отминалите празници за семейството на Даяна Тодорова. Тя живее с близките си в два от фургоните, предоставени за пострадалите.

“Преди всички се събирахме, цялата рода. Тази година нямаше как. Тук е тясно, трудно е да празнуваш”, обясни младата жена. На Коледа във фургона са били само тези, които преди това са живели в наводнената къща - тя, родителите й, двете братчета и дядото.

Без особени планове се събрали и на Нова година и изчакали да стане полунощ, за да си пожелаят 2023-а да е по-добра.

От празничните традиции в сложната ситуация най-достъпна е кулинарията.

“За Коледа имахме пуйка, кървавица и 10 кила луканка. На Нова година беше същото - вкъщи на топло, луканчица, тиквеник. Тук живеем стари хора, знаем всичко как се прави”, смее се 75-годишният Димитър Василев. Неговият дом е по-нагоре и е успял да се спаси от наводнението.  

“На зетя е на 20 метра от реката, всичко там е леш. Добре, че стана през деня, а не нощем. Бабата сме я изкарвали оттам, а беше във вода до раменете. Сега е на квартира в Пловдив, той праща пари от Англия за наема”, разказа възрастният мъж. Все пак е оптимист и смята, че селото ще се възстанови бързо.

“След година-две ще тръгнем напред. Хора от цялата страна ни помагат, кметът също

прави всичко възможно”, добави той.

Въпреки помощта обаче местните все още се притесняват. Страхуват се 12-часовият порой да не се повтори.

Кметът на село Богдан Христо Иванов посрещна новата година у приятели - неговата къща също е пострадала при поройния дъжд.

“Двете къщи, в които живеем аз и семейството ми, са много наводнени. Влагата продължава да се качва и по вторите етажи, трудно е”, обясни той. Горните нива са обитаеми и на Коледа все пак е успял да събере роднините, но първите етажи се нуждаят от ремонт.

Местните са благодарни на Иванов. От деня на наводненията до днес той се грижи за тях и прави всичко възможно животът им да се върне към нормалното.

“Нормално е хората да прекарат не особено въодушевено празниците. С оглед на ситуацията е трудно да се организират веселби”, коментира кметът. В Богдан живеят 880 души.

При потопа пострадаха 173 къщи

“Малко по малко нещата се стабилизират. Надявам се през следващата година да започнем активно да възстановяваме инфраструктурата и уличното осветление. Тук имаме 160 паднали стълба”, обясни Христо Иванов.

Към момента улиците в селото са възстановени, за да може по тях да минават пешеходци и автомобили. Според кмета те са направени от недостатъчно добър материал, понеже е трябвало максимално бързо да бъдат ремонтирани, и сега трябва да бъдат укрепени.

Точно преди Нова година хората в Богдан получиха още подаръци. Пред читалището в центъра на селото бяха раздадени бойлери и ваучери за перални, печки и фризери на тези, които не са успели да получат до момента.

А малко след това пристигна лека кола, от която си взеха торби с продукти и вино.

Средствата, събрани при дарителските кампании, вече  са разпределени,

но се е появил проблем с документите на много имоти. Липсват нотариални актове, къщите официално се водят на дядовци и прадядовци и трябват пълномощни от всички наследници, за да може някой от тях да получи помощи.

“Точна бройка не мога да кажа, но около половината от имотите са без уредени документи”, обясни кметът. Всички обаче гледат на 2023-а с огромна надежда.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>