Новогодишна трапеза с коледни остатъци

31.12.2022 13:30 Павлина Трифонова
Парчетата птиче месо могат да станат чудесна добавка към салати. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ
Зарадвайте приятелите си за Нова година с коктейли, приготвени с останал от Коледа алкохол.

Малките количества алкохол в бутилките може да се превърнат в чудесни коктейли

Колкото и добре да сте планирали храната и напитките по Коледа, със сигурност в дома ви продължава да има някои изостанали количества и сърце не ви дава да ги изхвърлите. Предишни години вероятно сте замразявали неизядените ястия и сте готвили нови за новогодишните празници, но при сегашния скъп ток трупането на храна във фризера не е добра идея, изхвърлянето ѝ е още по-лоша.

Защото не става въпрос само за вашите лични финанси, а за увеличаване на въглеродния отпечатък, който оставяте на планетата. Би Би Си съобщи за проучване на британската благотворителна организация WRAP, според което изхвърляните от домакинствата отпадъци се увеличават с около 30% по Коледа и Нова година. Само във Великобритания 100 000 тона птиче месо от коледната трапеза отива в кофите за боклук всяка година. Експертите на организация са изчислили, че с него

могат да се направят 800 милиона порции

къри за следващо празнично събиране. С количествата изхвърлени моркови пък деветте северни елена на Дядо Коледа ще се хранят близо 500 000 години, ако всеки ден им се дава по един от тях. Подобни изследвания действат наистина отрезвяващо, особено когато идват на фона на все повече доказателства как глобалното затопляне променя живота ни. Ето, ние в България за поредна година посрещаме Новата година с необичайно топло време и чуждите туристи отменят резервациите си за зимните ни курорти. В САЩ пък се борят с опустошителни снежни бури.

Така че лековатото изхвърляне на празнични отпадъци не е просто въпрос на личен избор, а сериозен обществен проблем. Освен това вече има стотици рецепти, които могат да ви помогнат да превърнете старото ядене в ново, а малките количества изостанал алкохол в бутилките - в чудесни коктейли.

За разлика от Коледа, когато традициите доминират при избора на ястия,

посрещането на Нова година търпи разнообразие

Така че не се колебайте да експериментирате с това, което имате в хладилника и по шкафовете. Колкото по-екзотично изглежда храната, толкова по-големи са шансовете да заинтригувате гостите си с нея, тъй като по време на продължителните празници вероятно са опитали доста неща.

Същия подход може да приложите и по отношение на питиетата, които ще предложите. Английският експерт по алкохол Ричард Годуин предлага да превърнете недовършената по Коледа бутилка с алкохол в коктейл. Ако имате някакво бренди, вземете 40 милилитра от него и ги смесете с 20 мл десертно вино, 10 мл лимонов сок и 5 мл захарен сироп. Разклатете ги силно с лед в шейкър или друг затворен съд. Прецедете получената смес през ситна цедка в замразена коктейлна чаша и използвайте кора от портокал или лимон за украса. 

За захарния сироп просто разтворете една чаша пудра захар в половин чаша гореща вода и оставете да изстине. Получената смес може да се съхранява и цял месец в хладилник.

Друг изключително лесен коктейл се прави от 50 мл кампари и 150 мл прясно изцеден сок от портокал, климентина или грейпфрут.

“Изстискайте цитрусите, прецедете сока от тях в блендер и го разбийте за 30 секунди. Налейте го във висока чаша с кубчета лед и добавете оранжево колело от портокал за украса”, пише Годуин в “Гардиан”.

Той предлага и друга рецепта за новогодишен коктейл, приготвен с коледни остатъци. Необходимите продукти за изпълнението ѝ са 30 мл яйчен белтък, 15 мл захарен сироп, 45 мл тъмен ром, 30 мл ликьор, по 15 мл портокалов и лимонов сок.

„Първо разбъркайте яйчния белтък и захарния сироп до пухкава пяна. Продължете да ги разбивате, като добавяте постепенно останалите съставки. Изсипете съдържанието в шейкър, в който до половината сте сложили лед, и разклатете силно и продължително. Прецедете получената смес в леденостудена висока чаша и долейте с газираната вода, като бъркате леко, за да се смеси. Отгоре настържете индийско орехче”, съветва Годуин. Според него дългите коледни и новогодишни празници са чудесно време хората да експериментират по отношение на напитките и да извличат максималното от тях.

Вкусен бургер от изостанало пуешко

Дори прочути готвачи като Джейми Оливър не се колебаят да рециклират ястия. На сайта си той предлага няколко идеи в какво да се превърне изостаналото печено пуешко или пилешко. Например вкусен бургер със зеленчуци и сос, който по думите му е страхотно ядене за партита, особено с деца, а и се приготвя лесно.

Разкъсвате парчетата от птичето месо и го слагате в тиган с малко вода и 4 супени лъжици сос, който се е получил по време на печенето му по-рано. Похлупвате съда и го оставяте на много слаб огън за десетина минути, за да се затопли. В отделен тиган правите барбекю сос от две супени лъжици кетчуп, една супена лъжица кафяв сос за месо, чаена лъжичка горчица и малко табаско, в който по-късно да се потапя сандвичът. Успоредно с това нарязвате на тънки ленти кисели краставички, морков, ябълка, червен лук и листа мента. Накисвате ги за половин час в марината от стерилизираните корнишони. Препичате хлебчета, разделяте ги наполовина и редите между тях местото и зеленчуците, като поливате със соса. С изостанало птиче месо също лесно може да приготвите за новогодишната трапеза местни пайове или пък къри, което да сервирате с чипс от тортила.

Кубинско дърпано от печено свинско

Ако ви е останало свинско или телешко печено, направете кубинско дърпано месо, което да поднесете със салата или ориз. Сложете остатъците от него в тенджера и ги залейте с бульон. Оставете ги да къкрят на тих огън поне час, така че да могат лесно да се разкъсват. В отделен съд запържете в малко олио нарязани една глава лук, една чушка и 5-6 пресовани скилидки чесън. Прибавете към тях черен и червен пипер, кимион, риган и половин чаша вино. След като половината от него изври, добавете една чаена чаша доматено пюре, а след десетина минути и бульона, в който е вряло месото. Него пък го накъсайте с вилица на конци и го сложете в готовия сос да поври още 6-7 минути.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>