Заради авторски права сменят Дунавското хоро с “Търновската царица”

30.12.2022 21:30
Традиционното Дунавско хоро ще се играе на площада в София и тази Нова година. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Зам.-кметът на София Мирослав Боршош с музикантите от “Обичайните заподозрени” Мирослав Иванов и Веселин Веселинов- Еко, които ще участват в концерта. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

В Бургас музиката на Дико Илиев ще звучи в полунощ, защото имат договор с “Музикаутор”, в Пловдив играят тракийски танци

Традиционното Дунавско хоро ще звучи в полунощ на открито и в София, и в Бургас, но в старата столица ще го заменят с “Търновската царица”. Спешните промени в новогодишната програма часове преди 2023 г. са заради неуредени авторски права.

Ден преди настъпването на новата година от “Музикаутор” предупредиха, че Дунавското хоро не е народна музика. Затова изпълнението му подлежи на санкции, ако не са платени лицензионните права, а контролът се осъществява от Министерството на културата. Дунавското хоро е обект на авторско право до 2056 г.

В София хорото, превърнало се в символ на Нова година, ще звучи на площад “Княз Александър I”, но в интерпретация на ансамбъл “Горна баня”, за която музикантите имат уредени авторски права. Столичната община има подписано споразумение с “Музикаутор” за авторските права на цялата музика, която ще се изпълни в спектакъла “Сцена под звездите”. Подаден е предварителен списък с произведенията, а след концерта ще се дадат финално изпълнените музикални произведения и правата за тях ще бъдат уредени, обясниха от общината. (Още за концерта - виж долу.) Би Ти Ви ще предава на живо от площада, а отчисленията за тв правата се правят след излъчването.

БНТ също ще пусне Дунавското хоро в ефира си, както прави всяка година, тъй като има правата за него, както и договор с “Музикаутор”.

Нова тв не е предвидила хорото в програмата си, въпреки че има платени права за него.

Общината в Бургас също няма проблеми с изпълнение на хорото, защото има сключен договор с “Музикаутор” и редовно прави отчисления, когато творбата на Дико Илиев звучи в тържествени случаи, твърдят от администрацията. Отчисления се правят и при други концертни изяви.

И във Враца по традиция в полунощ звучи Дунавското хоро. От отдел “Култура” в общината бяха учудени, че този път наследниците на Дико Илиев не им го подаряват. “Винаги сме сключвали договори с “Музикаутор”, когато има концерти на известни изпълнители на празника на града или по други поводи, понякога певците излизат на сцената без хонорар. Но никога не е ставало дума да се плаща за Дунавското хоро”, твърдят оттам. Днес те тепърва ще решават дали то да звучи в новогодишната нощ, но по-скоро са склонни да си платят глобата.

В размисъл ще са и общинарите в Благоевград, които от “24 часа” научиха, че нямат право да пускат хорото без лиценз.

Професионалният фолклорен ансамбъл “Искра” , който ще поведе голямото хоро в Търново, по принцип не свири творбата на Дико Илиев, а собствени аранжименти. Дунавското по традиция се пуска от диджея на купона, но тази година ще го заменят с мелодията “Търновска царица”, която също е в ритъма на правото северняшко хоро. Това съобщиха от общината във Велико Търново.

Дунавското хоро е северняшко и никога не е пускано в Пловдив. Там в новогодишната нощ се играят тракийски танци, припомнят пловдивчани.

В репертоара на оркестър “Авлигите”, който ще свири в новогодишната нощ на площада в Стара Загора, по принцип има само тракийска народна музика. Музикантите биха изсвирили Дунавското само ако някой от публиката изрично го пожелае. Според началника на отдел “Култура” Диана Атанасова това не би създало проблем, тъй като общината има взаимоотношения с “Музикаутор” и при необходимост би платила авторските права за еднократното изпълнение.

 

30 хиляди очакват на площада в София за “Сцена под звездите”

Между 20 и 30 хидяли души се очаква да се съберат на площад “Княз Александър I” в София за традиционния Новогодишен концерт “Сцена под звездите”, организиран от Столичната община.

“След 2 г. пандемия това може би ще е най-голямото и посещавано културно събитие. Организацията продължи няколко месеца. Столичната община положи всички необходими сили това да се случи. Много се радвам, че “Обичайните заподозрени” заедно с млади хора, които тепърва тръгват в посоката на музиката, ще може да се качат на сцената”, каза зам.-кметът Мирослав Боршош вчера.

Движението ще бъде спряно от 16 часа на 31 декември по бул. “Цар Освободител” в отсечката между “Раковски” и “Дондуков”, както и по ул. “Александър I” между “Съборна” и “Цар Освободител”.

Желаещите да станат част от събитието ще бъдат пропускани през 6 пункта от 18 часа. Няма да бъдат допускани хора, които са прекалили с алкохола и са в явно тежко нетрезво състояние, носят пиратки, ножове, дървени палки и други вещи, с които могат да наранят себе си и околните, предупреди главен инспектор Иван Георгиев, началник-сектор “Масови мероприятия” при СДВР.

180 полицаи ще охраняват концерта. Ще има 6 медицински екипа. Дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община ще има 25 души около сцената със светлоотразителни шуби, каза шефът ѝ Красимир Димитров. Хората от общината ще отговарят за координацията с лекарите и МВР.

Според наредба на общината в София пиратки и фойерверки може да се използват само в интервала от 18 ч на 31 декември до 2 часа на 1 януари. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>