ВВС асът Ангел Кибарски угасна, завлечен с 8000 лева от млад мъж в Пловдивско

31.12.2022 11:15 Радко Паунов
Ангел Кибарски разказва как никого не е отпратил, но само един му е върнал парите.

- Доживя 92 г., но никой не му върна парите, които раздаваше щедро

- Командващият ген. Димитър Петров лично отишъл на поклонението в с. Борец

Татко си отиде, без да си получи дължимите пари в размер на 8000 лева, с които услужи на Иван Алексиев от с. Борец. Младият мъж няма да ги върне никога.
Това каза пред "24 часа" Койчо Кибарски, син на легендарният военен пилот о.з. подп. Ангел Кибарски. Той е издъхнал в дома си на 92 г., а наскоро са му направили възпоменание за 40 дни от кончината.
Въпреки, че ветеранът изглеждаше добре за възрастта си и имаше бистър ум, преди години прекарал инсулт. "Изведнъж започна да се влошава, спря да се храни и угасна", каза синът. Сега той се грижи за болната си майка Атанаска, която живее в Борец. "Татко много се радваше, че в. "24 часа" му отдели голямо внимание и разказа за него като боен пилот. Благодаря ви", изрече Койчо Кибарски, който също е работил във ВВС.
Хората от село Борец разказаха, че бившият летец, превърнал се в емблема за бойната ни авиация, е бил почетен на погребението от командира на ВВС ген. Димитър Петров. От авиобаза Граф Игнатиево, където на млади години Кибарски е пилотирал Як-11, Як-17, Як-23 и МиГ-15, също изпратили венец.
"Живя достойно, кротко и винаги искаше да помага. Това е причината да го завлекат с толкова пари", твърдят жители на Борец, където бившият летец прекара последните десетилетия от живота си. Според тях няма такъв добър човек.
Прибрал се в родното си село през 1987 г. след пенсионирането. Тогава бил 57-годишен. И понеже е получавал висока пенсия, започнали да го навестяват младежи от етническата махала.
"Чичо Ангеле, дай 20-30-50 лева. Утре ще ги върна, мама има да взема", молели се те.

"И аз непрекъснато давах. Никого не върнах. Един-единствен дойде и ми издължи 20 лева", разказа пред "24 часа" през февруари т.г. добродушният пенсионер.
Случвало се така, че като услужи на един, той се хвалел на друг, онзи - на трети и пред къщата на бившият летец се изсипвала цяла тумба с хора да искат пари.
"Какво да ги правя? Никого не отпратих, защото се молеха сърцераздирателно", описа приживе Колибарски.
Така местни жители научили бързо, че разполага със средства и буквално го изнудвали.
Най-драстичен бе примерът с 25-годишния Иван Алексиев. Той успял с различни трикове да измъкне от Кибарски почти 8000 лева. Изтъквал всевъзможни причини - детето му било болно, трябвало да го оперират, той самият щял да ходи на гурбет в Испания и се нуждаел от пари за пътни. Дядо Ангел всеки път му давал - по 100, 200, 300, 450 лева. Така сумата набъбнала до 8000, но Алексиев не спрял.
"Бях си заделил едни 6000 лева за операция, имам две хернии, но му дадох и тях и до болница така и не стигнах", разказа през февруари бившият пилот.
Самият Алексиев се представял, че е син на бившата кметица. "Дядо Ангеле, помогни! Детенцето трябва да го караме в София на операция", буквално плачел като артист младият мъж. "Щом отивате в София, ето ти повече пари да имаш", отвръщал Кибарски и изпразвал портфейла си.
В един момент обаче му кипнало, защото Иван вече взел да става агресивен. "Давай, давай! Ти имаш", наглеел той. Бившият въздушен ас се обадил на позната и се оплакал. Тя тутакси пристигнала и видяла кой е всъщност изнудвачът. Изненадващо е, че той не е от малцинствата. Кибарски подал сигнал в полицията и след като Алексиев бил издирен и установен, беше предаден на съд. Оказало се, че бил наркоман и дължал пари на доста хора.
Иван Алексиев призна вината си в Пловдивския съд и обяви, че съжалява. Той обаче е осъждан нееднократно, а измамата бе извършена в изпитателния срок на условната му присъда от 1,5 години за кражба. И така  наказанието му се превърна в 2 г. ефективен затвор.

"Дължимите пари на баща ми така и не върна. Но той беше великодушен и сигурно и на онзи свят ще му прости", обобщава синът Койчо Кибарски.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>