Здравко Димитров: Пловдив не е презастроен, но за да не спрем инвеститорите, трябва да го разширяваме

28.12.2022 11:00 Радко Паунов
Кметът на Пловдив Здравко Димитров

В гърба ми не остана здраво място от забити ножове и това много боли, особено от близки, казва кметът на града

- Протести, искане на оставки, първи копки и недовършени обекти. Всичко това се случи в Пловдив през тази година. Каква беше тя за вас, г-н Димитров?

- Интересна. Имаше от всичко. Това е част от живота в града, а и в държавата.

Бушува война, сменяха се правителства. Несигурност

Няма как да не рефлектира и върху Пловдив. Инвеститорите усещат тази несигурност, а обикновените хора още повече. Администрацията работи под натиск и напрежение.

- Има ли надежда през 2023 г. това да се промени към по-добро?

- Надявам се. Както и очаквам кризите да намалеят. Освен икономическа и финансова към тях трябва да прибавим емигрантска и парламентарна. А краят на войната не се вижда. Не вярвах, че ще продължи толкова.

- Като говорите за напрежение, не смятате ли, че с вашето управление помогнахте то да се случи и в Пловдив? А последният скандал с белодробна болница допълнително нагнети обстановката.

- Никой не си е помислял да извади настанените украински бежанци от бившата белодробна болница. Поне докато съм кмет, това няма да стане.

Някой злоупотребява със страховете на хората. Но мисля, че обстановката се успокои.

- Защо искате да предоставите този общински имот на частно здравно заведение?

- Само то е представило инвестиционно намерение. Ако дойдат и други предложения, ще ги вземем предвид. Предпочитам този имот да се ползва от българска болница и да си остане общинско заведение, отколкото да го даваме на други.

Чуха се гласове да влязат здравни заведения отвън. Не съм съгласен. Това, което въпросната частна болница иска да направи в бившата белодробна, го няма в града. Те държат да изградят хоспис и заведение за палиативно лечение.

Но това няма да стане, докато в съществуващата сграда са настанени хора, избягали от войната. Даже и общинският съвет взе такова решение.

- Не трябваше ли в предложението ви за предоставяне на този имот изрично да напишете това уточнение?

- Абсолютно сте прав. И се карах на тези, които са го изготвили. Трябва да се обяснява всяко нещо на хората и да го има черно на бяло. Аз се извиних на бежанците.

- Пловдивчани са чувствителни към панаира. Основателни ли са подозренията им, че помагате на Георги Гергов да го овладее напълно?

- Да помагам? Аз съм си дал писменото становище. Нека го прочетат.

Обжалвал съм вписването на акциите на Варна в панаира

Какво повече да направя? Като областен управител върнах решението на общинските съветници да вземат акциите на държавата в панаира, защото не беше взето съгласието на Агенцията за приватизация.

- Обвиняват ви, че във вашия мандат Пловдив се презастрои и дори го сравняват с черноморското ни крайбрежие.

- Пловдив не е презастроен. Има интерес и инвестиции. Градът се развива и става притегателен център. Внасят се инвестиционни намерения. Хората идват и законно си строят. Няма как да им откажем.

Изходът е Пловдив да се разшири, а не да бъде в сегашните си граници. Колкото може по-бързо, толкова по-добре.

- Трафикът е голям, придвижването в града е трудно. Какво правите за решаване на проблема?

- Абсолютно е вярно, че трафикът е много тежък. Улиците навремето са изчислени да поемат 40-50 хил. автомобила. А сега се движат над 200 хил. на ден.

Няма как улиците да станат по-големи. Затова искахме да правим

кръстовища на две нива, десни завои

Там, където е възможно, се правят разширения, пример е ул. “Даме Груев”.

- Защо не ви се получи пробивът до Водната палата, а това беше проект, който много желаехте да направите?

- Спирането му е грешка. Този проект ще се случи, защото пловдивчани го искат. Против са 20 души платени. Към тях се присъедини и общинският съвет.

- Трудно ли работите през тези години със съветниците?

- Напротив, перфектно. Те ми пречат, аз се оправям, както мога. (Смее се - б.а.) В интерес на истината, никога не съм търсил конфликти. Когато има спорна точка, съм я оттеглял. Това не го е правил никой кмет преди мен.

Не съм очаквал признателност. Българинът не се възхищава от успели хора - за него са мошеници. В неговите очи Андрешко е герой, макар да лъже данъчните. И сега сме същите.

- Демотивира ли ви преждевременното изявление на Бойко Борисов, че ГЕРБ няма да ви издигне за втори кметски мандат?

- Не бих казал. Аз имах разговор с него. Друг е въпросът дали трябваше да го оповести толкова рано. Но това е негов личен избор. Не му се сърдя.

Не съм демотивиран. Живеем в напрегнати, динамични времена. Има много време до следващите избори.

- Тоест това решение може да бъде променено?

- Всяко решение е предпоследно. В случая той се съобрази с мен. Казах му, че ми предстои още една операция, дал съм, каквото мога. Отговори ми: “Прав си.” Ние, политиците, омръзваме на хората.

- В личен план как ви се отрази 2022 г.?

- Имах здравословни проблеми. Реших ги. Като кмет изкарах три операции и тежък ковид.

- Някой да не ви е проклел?

- И това го има. Хора всякакви. Но майка ми казваше, че който прави такива работи, по две му се връщат.

Може да не е веднага, но през поколение има възмездие

Аз съм вярващ.

- Какво да очакват пловдивчани през 2023 г. от местната власт?

- Парите от спрения пробив до Водната палата (9,2 млн. лева) се пренасочват за довършването на зоопарка и за реконструкция на Дондуковата градина след обществено обсъждане.

Приоритет е да завършим започнатите детски градини, пробива “Модър-Царевец”, бул. “Хаджи Димитър”, ул. “Даме Груев”. Дано започнем разширението на “Голямоконарско шосе”, както и на “Рогошко шосе”. Това ще са обектите на 2023-а. Нови няма да подхващаме.

Дондуковата градина на практика е нов обект

Това е първият градски парк в страната. Двете спортни зали в район “Западен” също ще започнат да се строят. Смятам, че във всеки квартал трябва да има такива зали.

- Много пловдивчани негодуват срещу наливането на огромни средства в двата стадиона - на “Локомотив” и “Христо Ботев”?

- Факт е, че мнозина негодуват. И това го казвам на представителите на двата отбора, които идват и непрекъснато отправят нови искания.

Обяснявам им, че Пловдив не е само футбол, и хората се възмущават от прекомерното наливане на средства в двата стадиона. Разбира се, инвестираме и в културната инфраструктура - реставрираме Небет тепе и Източната порта.

- Кои са най-трудните ви моменти като кмет?

- Има такива, но не мисля да ги изброявам.

- Сутрин, докато се бръснете, за какво мислите?

- Само тогава принадлежа на себе си. През останалото време решавам проблемите на хората. Не мога да си видя децата. Когато се прибера късно, те са си легнали.

Не съм човек, който да си изразява гнева

Аз съм християнин и спортист. Тук ме нагрубяват, аз си мълча. Зная, че не са прави, но да влизам в диалог с хора, които не разбират, няма смисъл.

- Сега навярно приятелите ви са много. Но след мандата ще трябва да ги преброите отново, нали?

- (Замълчава - б.а.) В гърба ми не остана място от забити ножове. И това много боли. Особено от хора, които ти се пишат приятели.

Преживял съм предателства, подлост. В политиката са ежедневие. Но им пожелавам да са живи и здрави. Взел съм си поуки.

- Какво ще пожелаете на пловдивчани?

- Да имат една здрава и щастлива Нова година. А нашият хубав град да продължава да се развива. Трябва да го обичаме, да се грижим за него и да го оставим на нашите деца още по-красив и привлекателен.

Визитка

Роден е на 22 май 1963 г.

Завършил спортна педагогика, психология и публична администрация в ПУ “Паисий Хилендарски”. Има и магистратура по финансов мениджмънт в Стопанската академия “Д. А. Ценов” в Свищов

Бил е състезател по баскетбол

През ноември 2007 г. печели изборите за кмет на район “Западен” от ГЕРБ

Бил е депутат в 42-ото и 43-ото НС. От 6 ноември 2015 г. е назначен за областен управител

През 2019 г. стана кмет на Пловдив, след като печели балотажа срещу Славчо Атанасов от НФСБ и ВМРО. “Радвам се, че съм в отбора на отличниците на ГЕРБ”, каза тогава Димитров

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>