Превръщат изоставено училище в Раковски в нова детска градина с 3 750 000 лева

25.12.2022 13:20 Никола Михайлов
Община Раковски

В сградата ще има физкултурен салон, школа за чужди езици и зали за изкуство

Изоставена постройка в Раковски, предвидена преди години да бъде училище, ще се превърне в нова детска градина и сграда за социални дейности. Стойността на проекта е 3 750 459,60 лв. с ДДС, а строително-монтажните дейности ще бъдат завършени за по-малко от 180 дни. 

Съществуващата сграда се намира в квартал “Секирово” в Раковски. Строителството ѝ е започнало през 1981 година. 5 години по-късно тя е била завършена на ниво груб строеж, като конструкцията е от стоманобетонови елементи. Работата по бъдещото училище обаче спира и сградата така и не е използвана.

С годините незавършената постройка започва да се руши. Недобронамерени лица често са забелязвани да влизат и да увреждат сградата с вандалски прояви.

Необходимите средства за преустройство на изоставеното училище не са осигурени. Община Раковски иска да изтегли заем от 8 млн. лв., с който да финансира проекта и реконструкцията на част от уличната мрежа в града.

Съществуващата сграда има четири подземни и един избен етаж. Проектът за преустройството и реконструкцията ѝ включва на първите два етажа да бъде направена петата детска градина в Раковски, а третия и четвъртия са предвидени за социални дейности.

На всяко от първите две нива ще учат по две групи деца. За целта строителят трябва да изгради за тях занималня, спално помещение, санитарен въззел, гардероби, стая за учител и разливна кухня. На първия етаж ще бъде още лекарският кабинет на градината, а на втория - кабинетът на директора, домакинът и счетоводството.

Над двата етажа за малчуганите ще бъдат разположени съблекални, физкултурен салон и склад към него, школи за хуманитарни науки и чужди езици, както и два санитарни възела. На разположение децата от Раковски ще имат също така музикален салон и зала за театър. Последният надземен етаж е отреден за 6 зали за художествено изкуство и склад.

Под земята ще бъдат разположени сервизните помещения на сградата - главно ел. табло, котелно и складови помещения. Постройката разполага с две стоманобетонови стълбища, а проектът предвижда да бъде изграден и асансьор.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>