Георги Гергов - в бизнеса му върви винаги, но е на червено в политиката

24.12.2022 15:54 Ваня Драганова
Георги Гергов

Намира слабите места на тези, които са му нужни, и ги спечелва на своя страна, твърди негов доскорошен съпартиец

За 16 години с помощта на община Пловдив и държавата успя да овладее панаира

Политиката си е политика. Аз правя бизнес. И няма на кого да се обяснявам. Изкарват ме черна овца. Но още малко ще търпя и ще се обърна към съда.

Тази закана Георги Гергов отправи към атакуващите го отново политици и граждани. На 19 декември след часове дебати пловдивският общински съвет направи рязък обрат и му даде зелена светлина за приемането на варненските акции в панаира. Те са 16 314 400, всяка по 1 лев.

Само преди месец съветниците от Пловдив отказаха да гласуват този апорт. Сега обаче групите на ГЕРБ, “Автентична лява БСП”, двама от земеделците, един от НФСБ и един от ДПС подкрепиха своя съгражданин. Ако дяловете на Варна бъдат вписани, той ще придобие 79% от контрола на пловдивския панаир. Иначе притежава 50,36%.

Повторното гласуване се наложи, защото Гергов свика ново събрание на акционерите на 9 януари 2023 г.

В Пловдив са убедени, че това ще е поредната битка, която бизнесменът ще спечели. Защото един от най-предприемчивите и богати българи от десетилетия винаги успява да е на страната, която побеждава.

Дори опонентите му признават това уникално качество, което малцина притежават. Винаги успява да прецени потенциалните си партньори за даден проект и да ги спечели.

Независимо дали са политици, бизнесмени или обикновени граждани. Един от най-опитните кадри в БСП, който днес е върл опонент на Гергов, знае, че пловдивчанинът може на всеки един да уцели слабостта и брои, че

от 10 ноември досега при Гергов няма загуба

А когато самият съсобственик на Пловдивския панаир размишлява как общинските съветници в града на 24 ноември гласуват едно, а на 19 декември - коренно различно, отговаря по следния начин:
Не мога да коментирам решенията на съветниците. Но всички глупости, които се изговориха на последната сесия, са абсолютно неверни. И жалко, че пловдивчани слушат такива глупости.

Гергов дава пример с обвинението, че имал проект за 300 000 апартамента в панаира: Това са небивалици. Както неговите основатели са го създали, така Гергов не е този, който ще го съсипе. А в интервю за “24 часа” преди месец е още по-цветист: Не жилища, курник няма да построя в панаира.

Противниците му не вярват, тъй като за 16 години той наистина успя да влезе и овладее международния изложбен център след сложни и добре премислени ходове. (Виж инфографиката.)

Битката започна през 2006 г.

Тогава бе създадено съвместното дружество “Пълдин Туривест” между Гергов и община Пловдив. На 15 юни 2006 г. с огромно мнозинство 46 съветници от ОДС, БСП, ВМРО и ДПС гласуваха учредяването на смесената фирма. В нея бизнесменът първоначално държи 25, а градската управа - 75%.

Но с няколкократно вдигане на капитала съотношението след решение на съда е в негова полза.

Спас Гърневски като общински съветник, а след това и като депутат, ревизира цялата история на “Пълдин Туринвест”, наричайки я “грабежа на века”. Според него това е най-голямата щета, която Пловдив е инкасирал, а още в устава на дружеството била заложена възможността делът на градската управа да се свие до 25%.

“Кои идиоти гласуваха общината да стигне до тези жалки огризки”, пише Гърневски в доклада си до КПКОНПИ и до парламентарната комисия по антикорупция, на която беше зам.-председател. По негови изчисления всички апортирани от общината имоти - 14 в Стария град, паркингът пред панаира от 2,4 дка, терен зад хотел “Санкт Петербург” - 18,767 дка, разсадникът от 36 дка и цветарникът от 263 дка, както и имот в парк “Отдих и култура” с площ 17,8 дка,

струват не по-малко от 150 млн. лв., а имуществото е оценено на 42,6 млн.

Гергов твърди, че не само не е ограбил пловдивчани, а вкарал общината в панаира, където преди тя не е имала дял.

Инвестирал съм в къщите в Стария град 2,5 млн. лева, които на практика дарих на общината, защото бяха едни съборетини. Приемаме сега нов акционер и общинските дялове стават 33-34%. А моите падат от 75 на 67%. Те си правят политика, но това не е в полза на Пловдив, казва пред “24 часа”.

Отхвърля и другите нападки: Казват, че панаирът бил зарязан. Направени са маса инвестиции. Поел съм дълга от 32 млн. евро. Извадих парите от продажбата на “Слънчев ден” и покрих с тях задълженията. Да съм казал на някого, че има да ми дава пари? В този момент, с този шум, който общинският съвет вдига, вреди на панаира, казва той.  

И предупреждава, че няма да търпи вечно такива атаки. Възможно ли е акционери да имат такова отношение към собственото си дружество.

Съветници обаче събират подписи за извънредна сесия на 5 януари 2023 г., на която да се вземе ново решение за апорта на варненските акции. Причината е, че Николай Радев от “Автентична лява БСП”, близък до Гергов, предложи представителят на община Пловдив в общото събрание Ясен Михайлов (ГЕРБ) да гласува за приемане на дела на Варна в “Пълдин Туринвест”.

Но е останал в решението текст от предишното предложение, че местният парламент не е съгласен с вдигането на капитала.

“Взехме противоречиво решение и се опасявам, че общинският съвет не е изразил ясна воля. Ако се стигне до съд, дори и най-обективният и добросъвестен съдия няма да знае как да тълкува волята на съветниците. Трябва да го прегласуваме”, категорична е Веселина Александрова от “Демократична България”.

Гергов е на друго мнение: Предложението на Николай Радев беше много ясно и никой не може да го обръща.

Съветниците, които са срещу бизнесмена, са достатъчни за свикването на извънредна сесия (нужни са 17). Но нямат нужното мнозинство от 26 гласа, за да вземат решение против интересите на Гергов.

Кметът Здравко Димитров ще изчака решенията на общото събрание на “Пълдин Туринвест” на 9 януари и ще се съветва с юристите какво да прави. Когато на 24 ноември Гергов не се съобрази с произнасянето на съветниците и вдигна капитала, кметът се обърна към съда.

Битката с Нинова на червения терен

Бизнесменът, който допреди 2 г. беше член на БСП, невинаги е принадлежал на лявото пространство. В 90-те години името му се свързваше със СДС, макар формално да не е бил част от тази партия.

Гергов приватизира свинекомплекса в Маноле, в който е работил, хотел “Санкт Петербург” в Пловдив, някогашния курорт Дружба, а после и ЦУМ. През 2007 г. името му се спрягаше като кандидат на СДС за кмет на Пловдив, но до номинация не се стигна.

В партията, в която обаче влезе, бе БСП - с емоционалния мотив, че цял живот е бил социалист. Стана първо част от организацията в община “Родопи”, където е Ягодово – селото, в което живее. След това стъпи и в структурата на соцпартията в Пловдив, а през 2010 г. вече е лидер на БСП в Пловдивска област.

4 години по-късно оглави и организацията в Пловдив. След това отстъпи шефското място на Красимир Трифонов, но беше избран отново на този пост през 2020 г. Гергов опита да стане и национален лидер на БСП през 2016 г., когато конгресът избра Корнелия Нинова.

През април 2017 г. гръмна скандалът "Цумгейт". Главният прокурор Сотир Цацаров бе обвинен от собственика на “Овергаз” Сашо Дончев, че му е оказвал натиск на среща, организирана от Гергов. Цацаров, който е пловдивчанин отрече и добави, че Дончев всъщност искал да се въздейства на прокурори за проверка по газовия бизнес.

Тогава Бойко Борисов видя заложен капан на Цацаров от “червени олигарси”. Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на Гергов от ИБ на БСП.

През юли същата година тя обвини пловдивчанина, че водил разговори за коалиция с Бойко Борисов зад гърба на БСП. Така Гергов бе изключен от соцпартията на 7 януари 2021 г.

Организациите на БСП в Пловдив и областта доскоро бяха доминирани от негови съидейници, с които пък Нинова водеше битка, а те искаха оставката й.

През юли съветниците от БСП в Пловдив, преименуваха групата си на “Автентична лява БСП” и обвиниха Нинова, че размива идентичността на партията.

Те последователно подкрепят вдигането на капитала на дружество “Пълдин Туринвест” с акциите на Варна в панаира, което би осигурило на Гергов контрол над международното изложение.

Затова Нинова се разграничи от тях, като обяви в Пловдив, че е по-добре “БСП да е без съветници в Пловдив, отколкото партията да е зависима от олигарх”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>