9-годишният Сава: Мога да стана астронавт, лекар или IT, а аз искам математика

24.12.2022 11:52 Диана Варникова

Третокласникът от Пазарджик е член на МЕНСА-България

Според класната му той е вдъхновител за съучениците си и ще продължи да учи в България

Третокласник от основно училище “Проф. Иван Батаклиев” в Пазарджик е най-младият член на МЕНСА-България. Деветгодишният Сава Троански от III “б” клас в иновативното училище се нареди сред най-умните хора на планетата, след като на 9 ноември т.г. реши тест, предвиден за възраст 10-14 години.

“Сава успя да отговори на 25 въпроса за 20 минути и показа резултат от 99 персентила”,

разказа пред “24 часа” майката на детето Анна Троанска.  

Когато имаш 98 персентила, си сред двата процента най-умни в света. Съвсем малко са тези, които са с 99 персентила интелигентност. MЕНСА обединява онези 2% от човечеството, които заемат горния край на кривата – с IQ 98 и 99 персентила. Тези 99 персентила са еднопроцентовият мозъчен елит на планетата.

“Трудно е да се попадне в този 1% и едновременно е приятно”, казва Сава, на когото тестът се сторил лесен и интересен.

“Записахме го за теста на МЕНСА, за да може да намери хора, които гледат на живота по неговия начин, да срещне деца, които да отговорят интелектуално на неговите нужди. Той тук общува повече със сърцето си, повече с детските си сетива, а има нужда да получава предизвикателства”, обяснява майката.

Тя допълва, че децата, които са на неговата възраст, обикновено много бързо губят интерес към разговора, който той води.

“Може би не ги интересува точно това, а в МЕНСА вероятно ще срещне съмишленици”, надява се майката.

Деветгодишният Сава има повече от 50 златни медала по математика,

спечелени на български и международни състезания.
Първия печели в състезание по любословие по български език в I клас и оттогава има в колекцията си 50 златни медала и над 70 грамоти за награди и участия.

Говори руски и английски език, програмира в PYTHON. Интересува се от всичко - играе с удоволствие шах и компютърни игри с приятелите си. Не посещава и никога не е посещавал извънучилищни форми за допълнителна подготовка.

От малък проявява интерес към пъзели и главоблъсканици,

добавя Анна Троанска.

“Никога не е ходил на допълнителни уроци. Само с мен, майка му и класния ръководител е работил. На 5-годишна възраст научи английски интуитивно - от таблета. Гледаше много детски филмчета, а има и приятели от чужбина, с които си говорят”, допълни бащата Деян Троански, който признава, че математиката като точна наука е слабост и на сина му, и на него самия.

Сава възприема медийното внимание с любопитство и определя себе си като многостранен.

“Ето снощи (преди няколко дни - б.а.) направих първата си игра. Не е нищо особено - има една червена топка, която в началото започва да лети в някаква случайна посока и като удря ръбчетата на екрана, отскача. Имаш една правоъгълна синя хилка, която можеш да местиш с бутоните и топката, като удари хилката, отскача от хилката”, обяснява чаровникът.

“И това се прави с код за програмиране - трябва да напишеш 60 реда, за да може с нея да си играе евентуален бъдещ ползвател, тъй като това е готов продукт”, допълва майката.

В свободното си време третокласникът сменя шаха с програмирането или реди кубчетата на Рубик във всичките му разновидности.

Най-скоростно подрежда магическия куб 3х3 за 20 секунди,

а 2х2 за 5,7 секунди, но се кани да подобри рекордите си.

За английския разказва как родителите му купили един учебник, минал първите два урока и го затворил.

“Научи две-три думи и оттам интуитивно продължава. Не е написал нито една дума, нито една транскрипция. Просто неговият мозък възприема информацията по някакъв друг начин - без писане и повторения”, обяснява майката.

Когато попиташ Сава какъв иска да стане, той отговаря: “Още не съм определил съвсем точно, но тъй като съм толкова интелигентен, възможно е да стана всичко. Аз избирам.

Направих един онлайн тест, въпреки че не са много точни, но за всички професии ми стигат точките - за астронавт, лекар, IT програмист. Мога да стана какъвто си искам, въпреки че сърцето ме тегли към математиката, но смятам за интересна и медицината”, уверен е третокласникът.

Последното му завоевание в колекцията от награди е от Стара Загора, където Сава Троански получи шампионска купа, два златни медала и репликата на уникалното произведение на тракийското изкуство - бронзов шлем маска.

Това се случи на церемонията по връчване на наградите на събитието “Стара Загора търси математически таланти”. Организатори са съветът на мъдреците при ПГ по компютърни науки и математически анализи “Проф. Минко Балкански”, фондацията “Миню Балкански”, със съдействието на община Стара Загора и фондация “Математика без граници”.

Семейството планира да остане в България, а Сава да учи в български университет.

“Сава се вписва много добре в класа. Той е изключително дете и безспорен талант”, сподели класният ръководител Недялка Методиева. Тя допълва, че в III клас Сава вече решава задачи по математика за седмокласници.

“В часовете по математика прилагам диференцирания подход в работата си с него,

тъй като задачите, които са предвидени в учебника, за него са елементарни. Затова съм му подготвила работни листове със задачи от състезания, които решава в рамките на учебния час. Явява се на национални състезания, олимпиади, международни турнири и винаги получава медали.

На 15 декември заслужи поредния златен медал от ASIA OPEN – състезание, проведено през лятото. Справя се отлично и с останалите предмети.

Класната Методиева допълва, че за съучениците си Сава е мотиватор и вдъхновител. “Те му се възхищават и искат да постигнат неговите успехи”. По желание на родителите детето вече е преминало в индивидуална форма на обучение.

“Надяваме се по този начин да го подкрепим, за да развием неговия талант”, обясни Даниела Кемчева, директор на ОУ “Проф. Иван Батаклиев”.

До края на учебната година Сава ще вземе материала за III клас, но с 50% от полагаемите се часове

Ще се обучава в училище с класния си ръководител и с другите учители, които му преподават. Училищното ръководство ще окаже и допълнителна подкрепа на момчето.

“Съгласно наредбата за приобщаващо образование ние ще организираме тази подкрепа именно по математика. С него допълнително извън часовете, които ще води г-жа Методиева, ще работи и колега от прогимназиален етап, който има опит с изявени деца, участва в конкурси и показва иновативни методи на преподаване.

Ще се работи в посока на развиване на неговия талант, тъй като знанията му надхвърлят материала далече над III-IV клас. Има възможност, при желание от родителите, следващата година да вземе няколко класа.

Но засега предпочита да остане в училището, да продължи тук обучението си”, споделя директорът на училището, в което учи 9-годишното момче.

“Ние сме впечатлени от семейството на Сава, той е изключително възпитано дете. Родителите са скромни хора и тяхното желание е Сава да учи в нашето училище, да се развива тук. Аз се възхищавам на тези хора, защото погледът им към училището е различен, защото те смятат, че училището е подкрепящо звено, а много голяма част от това как ще се развива едно дете зависи от семейството.

Училището трябва да даде основа на образованието и да подкрепя родителя

във възпитанието, но все пак основната грижа в тази посока да е на семейството”, казва директорката на основно училище “Проф. Иван Батаклиев” в Пазарджик Даниела Кемчева.

“За нас като родители е голям късмет, както и за Сава, това, че попадна в ОУ “Проф. Иван Батаклиев”. Тук се срещна с хора, които не се поколебаха да свършат огромно количество административна и педагогическа работа, за да съхранят и развият дарбите му.

Тук учеше и големият ни син Мартин, който след VII клас беше приет във Втора английска гимназия “Томас Джеферсън” в София”, допълват Анна и Деян Троански.

Според тях без колебание може да се каже, че ОУ “Проф. Иван Батаклиев” е едно от най-конкурентоспособните училища в страната - в спокойна и щадяща атмосфера децата получават качествени знания.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>