Пловдив се сдоби с 20 нови паркомата

23.12.2022 13:04 24 часа Пловдив онлайн
Паркоматите и SMS-ите са предпочитаният начин на пловдивчани начин за плащане в синя зона. Снимка: Община Пловдив

Новите машини струват на общината малко над 96 000 лева

Нови 20 паркомата са поставени от началото на месец декември на 15 улици в Синя зона в Пловдив. С тях общият брой на машините за заплащане на паркирането в града става 83.

"Практиката показва, че паркоматите премахват човешкия фактор, не се влияят от атмосферната среда и предлагат възможност за заплащане на кратковременно паркиране – 30 минути за сумата от 1 лев. Все повече водачи използват тази опция", коментира директорът на общинското предприятие "Паркиране и репатриране" Ненко Калакунов, който подчерта, че инкасаторите, заменени от пакоматите, няма да останат без работа.

"Ще им бъде предложено да сформират нови екипи за поставяне на скоби, които да контролират Синята зона", допълни Калакунов.

Новите машини са монтирани на улиците: „Захари Стоянов“, „Елизар Калев“, „Иван Андонов“, паркинга на мол Пловдив, „Йордан Йовков“, „Петко Каравелов“, „Средец“, „Сава Муткуров“, „Четвърти януари“, „Кръстю Пастухов“, бул. „Руски“, бул. „България“, ул. „Ибър“, „Булаир“, бул. „Марица-север“. Те са закупени за малко над 96 хил. лв.

След успешно приключване на обществената поръчка за модернизация на системата за управление на градския транспорт и разработването на приложение за SMS паркиране, софтуерът на машините ще бъде усъвместен. Това ще улесни още повече заплащането на престой в Синя зона. "Водачите ще могат да въвеждат номера на автомобила си в паркомата и няма да се налага поставянето на талон на таблото. Ако трябва пък да удължат престоя си, ще могат да платят през приложението", обясни Калакунов.

Данните на "Паркиране и репатриране" показват, че паркоматите и плащането чрез SMS определено са най-предпочитани от пловдивчани. Приходите от машините за тази година се очаква да достигнат 990 000 лева. За сравнение през 2020 г. те са били 542 хил. лева, а миналата година доходът на предприятието от машините е 853 хил. лева.

Ръст има и при SMS паркирането. От 1 593 000 лв. през 2020 г. до 2 313 000 лв. през 2021 г. За тази година предприятието очаква да отчете приход от малко над 2 690 000 лв.

"Работата на "Паркиране и репатриране" върви в посока на модернизация, като освен автоматизираното паркиране в Синята зона, планираме то да стане такова и по паркингите. За целта обмисляме внедряването на паркинг системи, които да пропускат автомобили, както и да отчитат престоя им на общинските паркинги", коментира зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>