Сашо, убил съпруга си Андреас: Обичах го, но беше домашен насилник (Oбзор)

22.12.2022 23:00 Ваня Драганова
Съдебната охрана извежда Александър Радев от залата. СНИМКА: АВТОРЪТ

45-годишният Александър Радев от София, обвинен в умишленото убийство на съпруга си Андреас Ропел, се изправя пред окръжния съд в Пловдив, след като прокуратурата внесе обвинителния акт.

Според обвинението на 4 май т.г. Радев намушкал смъртоносно Ропел след пиянски скандал в дома им в град Стамболийски.

Двамата имали сключен брак през 2020 г. в Германия. Въпреки законния съюз на двойката те често се карали. Стигало се и до физическа саморазправа.

Първо мъжете свили семейно гнездо в София, но на 3 май т.г. се преместили в наследствена къща на Радев в Стамболийски.

Взели и домашните си любимци - декоративно прасе, 2 кучета и 8 котки. На следващия ден ходили на пазар, после се прибрали и седнали да си пийнат. Под влияние на алкохола се скарали и започнали да се дърпат, удрят и нараняват.

Според прокуратурата Александър Радев спонтанно решил да умъртви Андреас Ропел, взел нож и го намушкал. После осъзнал какво е направил и се обадил на телефон 112. Отишъл заедно с ранения си съпруг в болницата, но там германецът починал.

“Имаме брак в Германия. Андрей, аз така го наричам, си беше домашен насилник. 30-40 пъти съм викал полиция. Аз не съм убиецът на Андрей, а човекът, който извика Бърза помощ и го закара в болницата”, заяви Радев пред окръжния съд в Пловдив, когато се гледаше мярката му за неотклонение.

И разказа, че в ареста не може да мигне, защото, затвори ли очи, все германецът е насреща му. “С такива отношения хората в България много не са свикнали. Андрей ми беше съпруг и най-обичаното от мен създание”, добави той. Радев се опита да излезе на свобода и с друг аргумент.

“Дори и под домашен арест искам да изляза. Не зная какво става с децата ми, има ли кой да ги храни”, обясни той.

“Наричате животните си деца, така ли”, попита съдия Екатерина Роглекова. “Да”, отговори Александър.

След задържането на Радев защитата му твърдеше, че е сгрешена правната квалификация на престъплението, защото ставало дума за неизбежна отбрана – когато се скарали, Андреас Ропел първи извадил нож.

Въпреки всички тези доводи Александър Радев е в ареста от деня на смъртта на съпруга си, а и след приключване на разследването обвинението си остана в умишлено убийство. Наказанието за това е затвор от 10 до 20 години.

Мъжът е осъждан за палеж и вече е реабилитиран. По делото има данни, че той е проявявал агресия и преди фаталната дата - не към Андреас, а към други хора.

Александър Радев се представи пред съда като композитор, а справка на “24 часа” показа, че сред регистрираните творци има човек със същото име. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>