Правят къмпинг и изнесени офиси в гората край Бургас - на метри от римски руини

19.12.2022 19:12 Димчо Райков
Археологическият комплекс се намира на метри от парка в гората.
Кметът на Бургас Димитър Николов

Кметът Димитър Николов предлага на съветниците нова концепция за комплекса Минерални бани

Община Бургас ще превърне Минерални бани в по-атрактивен комплекс за развлечение и отдих. Вече е изработена нова концепция за мястото, което е на 15 км северно от града.

Тя включва и къмпинг, както и изнесени офиси в гората на метри от откритите там римски руини.

Предложението е внесено от кмета Димитър Николов за гласуване в общинския съвет на предстоящата сесия. В комплекса Минерални бани са

обособени 3 зони - археологическа, горска и термален парк 

Досега те са се развивали самостоятелно, а идеята на кмета Николов е да бъдат обединени така, че взаимно да се допълват и да привличат повече местни хора и туристи.

Археологическата зона е богата на исторически находки още от древността, затова там от години се извършват проучвания. Основен обект е античният и средновековен комплекс от бани, който е частично разкрит.

Според докладната на кмета се предвижда оформяне на цялостен туристически маршрут, който да минава пред руините на древния град. Те са от няколко исторически пласта, като най-старите датират от римско време.

“Това ще даде възможност на посетителите за близък достъп до находките от миналото, а за по-голямо въздействие на обекта ще има художествено осветление. Видеонаблюдение ще гарантира сигурността и опазването на културното наследство”, допълва Димитър Николов.

Археологическият комплекс е на една ръка разстояние от термалния парк, където навремето имаше два басейна с олимпийски размери. Сега на тяхно място ще бъде обособен модерен термален комплекс.

Близостта до гората прави мястото подходящо за отдих и за изнесени офиси за работа. Идеята на кметския екип е там да бъдат поставени 19 бунгала с капацитет за 60 души. За тях е предвиден самостоятелен паркинг, а система от алеи ще осигури достъп до отделните места в зоната.

В съседство до къмпинга ще бъде изградена

многофункционална сграда за учебен археологически лагер,

който ще е база за археологическите експедиции и за студентите по археология от цял свят, които ще участват в продължаващите разкопки. 

В третата тематична зона попада лесопаркът. Въпреки че през последните години местната управа го напълни с маси, барбекюта, детски съоръжения, игрища за минифутбол и волейбой, сега възнамерява да го обнови с нови атракции като въжен парк, наблюдателни кули, нови площадки за най-малките, подходяща паркова мебел, преместваеми обекти за търговия и хранене, открита сцена - амфитеатър, тоалетни, паркинг.

Ще има включително и къмпинг за палатки,

класна стая на открито, зона за демонстрационно земеделие,

включително и земеделски дейности с антични култури.

Обединяването на отделните зони ще даде нов хоризонт за развитие на комплекса Акве Калиде - Бургаски минерални бани. В него посетителите ще имат възможността да се докоснат до няколко епохи от човешката история и същевременно да прекарат приятно време в забавления сред природата.

С тези мотиви кметът Димитър Николов иска подкрепата на общинските съветници за концепцията си.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>