Удареният от Семерджиев таксиметров шофьор: Секунда разлика и нямаше да си говорим

19.12.2022 16:30
Адалберт Кръстев - прокурор от Софийска военно-окръжна прокуратура, който е минал покрай катастрофата минути след нея

Може би ако имаше секунда-секунда и половина разлика във времето, нямаше да си говорим. Това каза пред Софийския градски съд Иван Овчаров, таксиметровият шофьор, ударен от Георги Семерджиев секунди, преди бившият футболист да убие двете момичета в катастрофа на 5 юли в София.

"Всичко започна на бул. "Черни връх", кръстовището при хотел "Хемус" . Чаках на червен светофар, за да завия към бившия Сити център. Имам навика да се оглеждам.

Това са 2-3 секунди, затова тръгнах на зелено. В следващия момент се получи зверски удар, не видях нито кола, нито нищо. При тази скорост, която се твърди, той се е движел - с 46 метра в секунда, няма и как да видя", каза Овчаров.

Уточни, че идвал от бул. "Черни връх", посока центъра, но тръгнал да завива на ляво.

"Просто усетих зверски удар, не мога да твърдя, че е имало хора на платното", каза Овчаров.

Посочи, че не е виждал сигнални лампи, с каквито се твърди, че е карал Семерджиев. Не чул и спирачки.

Първият спомен на мъжа е, че някой отворил задната задната врата и прекъснал веригата, за да не стане избухване, тъй като колата е метанова.

Обясни, че не е стигал до болница. Преценил, че няма нужда.

Разпитан бе и Адалберт Кръстев - прокурор от Софийска военно-окръжна прокуратура. Минал покрай катастрофата минути след нея.

"Беше след 23 часа, доколкото си спомням. Карах по бул. "Черни Връх", посока центъра. С мен бяха мой приятел и съпругата ми. Когато слизах по булеварда, се чу много голям трясък. Обърнах внимание, защото си говорех с двамата в колата. Спрях, помислих, че е бомба, че има взрив. Не си помислих, че може да е катастрофа", каза той.

След няколко минути видях, че идва патрулен автомобил и слязох надолу. Половината от колата беше на трамвайната линия, другата половина беше в една уличка, посочи обвинителят, който е само свидетел по делото. Не каза, че говори за колата на Семерджиев.

Видял и таксиметровата кола, отишъл при таксиметровия шофьор. Очаквал да е с по-тежки рани. Попитал шофьора какво е станало.

"Нали минах на зелено", питал шофьора. И се чудел какво е станало. За учудване на Кръстев, той почнал да си чисти колата от стъклата.

Кръстев описа и детайли от травмите на двете момичета. Обясни, че покрил телата на момичетата. И се възмути, че много хора снимали, но никой не помагал.

Отишъл до колата на Семерджиев. Там видял личната карта на Семерджиев. Кръстев каза, че е останал до идването на дежурния прокурор. Човекът, който казал на разследващите "тръгнаха натам", изчезнал. Кръстев не видял мъжът да е дал показания. Смята обаче, че би могъл да го познае.

Обясни, че дежурният прокурор от СДВР казал, че това е Георги Семерджиев.

Зоро Спасов, работил на автомивката на Семерджиев, също даде показания. Започнал работа десетина дни преди катастрофата.  Чистил и тази на Семерджиев. Колата била "Ауди Q7", май с чужди номера.

Мъжът виждал Семерджиев да кара джипа с включена полицейска лампа. Бил сам.

Познавал Симона Радева, била нещо като управител. Гледала как се мият колите, но не я е виждал да се вози в колата. Не е виждал Радева да взема заплата. На него му плащал пряко Семерджиев.

Вечерта на 5 юли измили колата на Семерджиев. Радева била там, но си тръгнала преди бившият футболист да излезе от автомивката. Тръгнал оттам около 22,30 ч.

Симона я нямаше, дадох телефона си на шефа ми Георги Семерджиев. Той й каза да донесе стълба. Ние, с моя приятел, и я дадохме. Симона я занесе с нейния опел, посочи Спасов. И обясни, че не са питали Семерджиев за какво му е.

Също така посочи, че не са виждали полицаи в автомивката. Веднъж Семерджиев го помолил, ако може да пастира и оправи една драскотина.

До жилището на Семерджиев отидохме първия път пеша. То е близко. Тогава се обадихме на Симона, отидох с нея и взехме стълбата. Симона занесе стълбата, каза още Спасов. Помолила да се свалят номерата на колата, каза още Спасов. Но не посочи за кой автомобил говори.

Георги влезе по стълбата в дома си, добави мъжът. И посочи, че разбрал за катастрофата едва след като му се обадили от СДВР. Запитан от Мирослав Христов, адвокат на Семерджиев, дали знае улица "Горски пътник", Спасов отрече. Именно там живее Семерджиев.

Същия ден - 5 юли, по джипа на Семерджиев имало драскотини от удар на бул. "България". Именно тях пастира Спасов. За тях му казала Симона Радева.

Спасов разпозна дома на Семерджиев на снимки, както и стълбата, с която се качил бившия футболист.

Александър Иса, само един ден работил на автомивката на Семерджиев, също даде показания. Викнал го Зоро Спасов. Отишъл на пети, не помнел кой месец. Отишъл вечерта. Вътре била Симона. В последствие разбрал как се казва момичето. Едва след като нашумяло от медиите.

В джипа имало полицейски буркан, бил на предното стъкло. Със Зоро Спасов искали да демонтират задната седалка на джипа на Семерджиев заради проблем по кожената тапицерия. Там видял полицейска палка.

Същата вечер измисли колата на Семерджиев.

Семерджиев си тръгнал около 22 часа. Иса посочи, че не е виждал употреба на дрога. След като Семерджиев си тръгнал, почнали да чистят автомивката.

Семерджиев се върнал след около час пеша. "Каза ми да изкарам личния автомобил на Зоро. Изплаших се, беше без една маратонка и без шапка. Леко накуцваше. Аз не съм видял петна кръв по него", посочи Иса.

Със Зоро Спасов и Семерджиев отишли до дома на бившия футболист пеша. Оттам се обадили от телефона на Спасов на Радева.

Тя дошла с личната си кола. Взела стълбата от автомивката. Тя я държала, а Спасов и Иса демонтирали номерата на нейната кола.

Иса обясни, че не е питал Семерджиев за травмите. Мислел, че се е сбил.

Видял Радева и Семерджиев да се целуват и прегръщат "приятелската".

Колата на Симона била черен "Опел Астра". Със Спасов не разбрали защо трябва да демонтират номерата. Симона Радева се качила при Семерджиев, влязла през входната врата, разказа още Иса, след като му прочетоха показанията, дадени в досъдебното производство.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>