Окончателно: Пробивът до Водната палата в Пловдив за 9,2 млн. лева отиде в историята (снимки)

19.12.2022 13:09 Радко Паунов
По предложение на Слави Георгиев целият общински съвет прие да бъде сложен край на пробива до Водната палата и да се направи ревизия.
Заседанието на общински съвет в Пловдив е под засилено гражданско присъствие.
Съветничките от ДБ Веселина Александрова и Добромира Костова (в гръб) обсъждат горещи теми с пловдивчанин.
Под гражданска обсада заседава общинският съвет на Пловдив.
Гражданката Тони Стойчева.

Комисия ще прави ревизия на изразходваните пари за строежа и каква сума да бъде отпусната за обезщетение на изпълнителя

С огромно мнозинство от 49 гласа "за" и нито един "против" и "въздържал се" местният парламент на Пловдив прекрати завинаги изграждането на пробива до Водната палата.  Това стана по предложение на независимия съветник Слави Георгиев. Той поиска да бъде извършена финансова проверка на цялата документация от комисията по бюджет и финанси. В резултат на нея ще се изчисли какви средства да бъдат платени за компенсация на избрания изпълнител.

Обектът стартира на 5 октомври т.г., но след протести три седмици по-късно беше замразен. Предвиждаше се да бъде изграден транспортен подлез за 9,2 млн. лева.

Предложението на кмета Здравко Димитров да бъдат платени 593 000 лева с ДДС на фирмата строител за спряната работа плюс 150 000 лева за възстановяване на разкопания терен, или общо 750 000 лева, въобще не беше обсъдено днес.

Повече от два часа и половина продължиха разискванията на точката, като беше дадена думата на граждани. Както съобщихме, над 100 пловдивчани влязоха на сесията с плакати и викове "Оставка".

"Открихме предизборната кампания", коментира Румяна Толова от "Кауза Пловдив" и заяви, че цялата им група застава зад предложението на Слави Георгиев. Същото повтори и Йордан Илиев от ГЕРБ.

Преди началото на разискванията Веселка Христамян от "Демократична България" попита има ли начин да се потърси персонална отговорност на хората, предприели изграждането на пробива до Водната палата.  Колегата й Йордан Илиев припомни, че именно групата на ГЕРБ е внесла предложението за спирането на обекта.

Кметът Здравко Димитров не присъства на сесията, тъй като се води в болнични.

"Съжалявам, че отсъства. От 2 месеца отделям от личното си време, за да протестирам. Решенията, които се прокарват, обслужват определени кръгове", заяви Тони Стойчева от името на гражданите. Друга пловдивчанка - Соня Генчева, отсече, че не са съгласни да се плащат 750 000 лева компенсация на строителната фирма за спрения строеж.

"Не мога да повярвам, че трябва да притичвам до тази зала сегиз-тогиз, за да следя поименно кой съветник как гласува", допълни Величка Пачеджиева.

"Къде е кметът", попита и пловдивчанинът Филип Доминов. И категорично настоя панаирът да не бъде овладян напълно от Георги Гергов. "Не може с процедурни хватки най-големият имот от 350 дека в Пловдив да бъде подарен на г-н Гергов", каза Доминов.

"Коледни подаръци ли раздавате на всяка сесия", реагира още един пловдивчанин - Георги Ковачев. И попита съветниците така ли ще оставят града на децата и внуците си.

Гражданката Лилия Йовчева попита съветниците не искат ли да дишат по-чист въздух. И припомни как в Пловдив операта няма сграда, а зала "Колодрума" е неподходяща за културни събития. "Пеещите фонтани са едни шадраванчета с маркучи. Стърчат едни голи тръби. Каква е тази грижа за града", каза Йовчева.

Протестърът Асен Костов от "Спаси Пловдив" го удари на клетви. "Дано никога вече не влезете във властта. Да нямате нито един кмет от следващите избори", обърна се той към групата на ГЕРБ. Оттам му припомниха, че е ходил на тропа на тяхната врата да го издигнат за кмет на район "Северен", но те са му отказали.

Украинката Наталия Еллис, която от години живее в Пловдив, започна с "Благодаря" към съветниците за гостоприемството, което градът е оказал на нейните сънародници. Но изрази притеснения, ако сградата на бившата Белодробна болница, в която са настанени 148 нейни сънародници, бъде отнета. По-рано обаче съветниците гласуваха имотът да остане временен център за бежанци до края на войната.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>