Окончателно! Най-старите коли няма да влизат в центъра на София от догодина

15.12.2022 13:26
Старите коли няма да могат да влизат в центъра на града.

Центърът на София ще е забранен между 1 декември и 28 февруари за най-замърсяващите автомобили - тези без екокатегория, със стандарт Евро 1 и Евро 2. Това прие столичният общински съвет с гласовете на ГЕРБ-СДС и ДБ.

Ограниченията ще се въвеждат поетапно, като ще важат за две зони.

Първата е наречена “Малък ринг” - карето между булевардите “Васил Левски”, “Патриарх Евтимий”, “Скобелев”, “Опълченска” и “Сливница”. В нея няма да могат да влизат автомобилите от първа екологична група - тези без стандарт, или с такъв за Eвро 1 и 2 (тези, произведени преди 1996 г., т.е. сега са на 26 г.) още от 1 декември 2023 г. Това се отнася и за дизели Евро 1, 2 и 3 - произведени до 2002 г. По първоначалния проект това трябваше да се случи още през тази година.

От 2024 г. в малкия ринг през зимата няма да могат да влизат и автомобилите, които попадат във втора екологична група - със стикер Евро 3 - произведени до 1998 г. Както и дизели Евро 4 и 5 - до 2007 г.

Втората зона е “Голям ринг” и нейните граници са между “Сливница”, “Данаил Николаев”, “Ситняково”, “П. Яворов”, “Атанас Дуков”, “Х. Ибсен”, “П. Ю. Тодоров”, “И. Е. Гешов” и бул. “К. Величков”. Забраната за влизане на автомобили от първа екологична група ще стартира от декември 2025 г. А две години по-късно тя ще се въведе и за и за тези от втора екологична група.

Ще се въведе и зона за ниски емисии за употребата на твърди горива за битово отопление от 2025 г.

Тя ще е за районите с изградена топлопреносна мрежа - “Средец”, “Красно село”, “Изгрев”, “Илинден”, “Студентски”, “Оборище”, “Възраждане”, “Лозенец” и “Триадица”.

След 7 г. пък да се въведе пълна забрана за отопление с дърва и въглища на цялата територия на Столична община.

В първоначалния проект забраната за твърдо битово гориво щеше да важи от 1 януари 2030 г., но след разговори между ГЕРБ и ДБ е взето решението това да се случи година по-рано.

Към 2011 г. с твърдо гориво са се отоплявали около 54 хил. семейства. 30 хил. от тях използват дърва, а 24 хил. - въглища. От общината изпълняват два проекта за подмяната им с екоуреди. До април по тях бяха монтирани 3037 отоплителни устройства. До 2024 г. над 14 хил. домакинства в София имат възможност да сменят старите печки на дърва и въглища с нови екоустройства.

Основният източник на замърсяването на въздуха с фини прахови частици е битовото отопление, като неговият дял е 56%. На трето място пък са автомобилите с 11%, това е над 5 пъти повече, обясни общинският съветник от ВМРО Михайл Петров.

Според независимият общински съветник Борис Бонев е било по-добре да се въведе такса "задръстване", а не нискоемисионна зона. Причината е, че сега ще се накажат само някои граждани.

Очаквайте подроности!

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>