Бургас ще участва в проект за борба с фалшификатите

15.12.2022 10:10 Димчо Райков
Кметът на Бургас Димитър Николов

Кметът Димитър Николов предлага на общинските съветници да гласуват за включване в Европейската мрежа за автентичните градове

Бургас има амбицията да се превърне в свободна зона от фалшификати. Това може да се случи, ако общинският съвет гласува предложението на кмета Димитър Николов за участието му в международен проект “Европейска мрежа за автентичните градове”.

“Под автентичен град се има предвид общинска територия, чиято управа приема да реализира програма, целяща

повишаване знанието на потребителите относно
зачитането на правата върху интелектуалната собственост

и борбата с фалшивите стоки”, обяснява кметът в докладната си до местните парламентаристи.

Досега в европейската мрежа за борба с фалшификатите и пиратството желание да се включат са заявили 15 европейски града. Поканата към Бургас да се присъедини към тази инициатива дошла от Патентното ведомство на България, което си партнира със Службата за интелектуална собственост на ЕС.

Ако общинските съветници дадат благословията си, програмата ще се задейства в Бургас още след новогодишните празници.

“За постигане на целите по проекта се предвижда реализирането на набор от събития, целящи да популяризират идеята за защита правата на интелектуалната собственост.

По-конкретно това означава да се информира широката публика колко е важно да се купуват оригинални автентични стоки”, казва Николов.

Получи ли одобрение проектът, с Патентното ведомство ще бъде подписан меморандум, който ще даде старта на борбата с фалшификатите. За тази цел се предвижда обучение на ресорни институции, които са отговорни за закрилата на интелектуалната собственост.

Така ще се процедира и в останалите европейски градове, съгласили се да участват в този проект.

Основната тежест пада върху организацията на кампания

за повишаване знанието на потребителите как да разпознават ментетата и отстраняването им от пазара. В тази насока ще бъдат ангажирани инфлуенсъри сред младите хора, които имат възможност да влияят върху обществените нагласи.

“Идеята е те да се превърнат в лица на кампанията и да представят на своите последователи ценността на интелектуалната собственост и ограничаването на вредите от фалшифициране на стоки и продукти”, обясни Николов.

Отделно в рамките на проекта ще се проведат и обучителни семинари в училищата и университетите за запознаване на подрастващите с темата. Причините са, че именно те са бъдещите потребители на стоки, както и създатели на интелектуална собственост.

За участието си в проекта общината няма да плаща нищо, тъй като Патентното ведомство е предвидило бюджет по отделните дейности.

Докладната на кмета е внесена като извънредна точка, тъй като бързо се иска съгласие от местния парламент, за да се задейства веднага проектът за борба с фалшификатите.

В хода на дебатите се очакват дискусии по дефиницията за фалшификат и определяне на категорията стоки, които попадат в просветителската акция за ограничаване на ментетата им.

Обхватът е много широк - могат да бъдат дрехи, обувки, хранителни продукти, CD, картини и всякакви произведения на изкуството, коментират съветници.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>