Кметът на Старосел: Всеки ден лекарите се борят със смъртта и често я надвиват

15.12.2022 09:30 Радко Паунов
Матея Гудев благодари на проф. Стефанова, която покани с част с екипа да разгледат тракийските могили. Снимки: Авторът
Вашият живот е богослужение, каза митрополит Николай на шефката на клиниката по детска хирургия в Пловдив.

“Всичко е в ръцете на лекарите и на Господ!”

Това повтаряше кметът на Старосел Матея Гудев в дните, когато 6-годишният Михаил Николов беше между живота и смъртта. На 18 юли около 10 ч момченцето попадна под гумите на колата, управлявана от Гудев. Детето дошло от София на гости при баба и дядо, когато се случи нещастният инцидент.

Хората в Старосел се молеха както за Мишо, така и за кмета

“Видях детето на земята под моята седалка и повече не помня”, обясни тогава с треперещ глас и насълзени очи Гудев пред “24 часа”. И повтаряше: “Само да се оправи! Нищо друго няма значение.”

И чудото се случи. На осмия ден от клиниката по детска хирургия на УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив дойде обнадеждаващата вест, че Мишо е в съзнание и говори. А месец по-късно бе изписан и на 15 септември тръгна в I клас.

Всичко това стана благодарение на екипа на проф. Пенка Стефанова. Докато малкият Мишо беше в кома и денонощно лекари и сестри бяха над него, мнозина окуражаваха близките, че в клиниката по детска хирургия в Пловдив наистина правят чудеса. Случаите на спасени след сложни операции са стотици. (Виж карето.)

“Вие сте герои и всеки ден творите подвизи”, обърна се към проф. Пенка Стефанова и колегите й преди дни кметът на Старосел. В знак на признателност той покани екипа, за да му благодари.

Лекари, сестри и санитарки пристигнаха в Старосел след пореден тежък съботен ден, съпроводен със сложна операция на новородено. Естествено, голяма част от екипа остана на работното си място.

“Всеки ден се борите със смъртта и в много случаи я надвивате. Изказвам ви огромната си благодарност, че спасихте Мишо. Не искам да ви описвам какво преживява човек, когато по едни нелепи обстоятелства може да причини най-лошото на едно дете. На никого да не се случва”, обърна се Гудев към лекарите и очите му отново се навлажниха.

Проф. Стефанова тутакси взе думата. “Уважаеми г-н Гудев, казваше баба ми, че най-големият Божи дар е благодарността. Ние сме си свършили работата.

На никого от нас през ум не му е минавало, че един ден ще се съберем - вие с чисто сърце ни поканихте, ние с чисто сърце идваме. Зад този човешки живот стоят множество безсънни нощи.

Всички си спомняме Мишо, но не искаме да се сещаме за дните, когато лежеше при нас. Бяхме безкрайно щастливи, като разбрахме, че е тръгнал на училище”, каза шефката на клиниката.

И се опита да успокои кмета, че такъв инцидент никой не го желае.

“Щастливи сме, когато можем да помогнем и върнем детски живот. Но

над нас има сила, която също ни помага и в това не се съмняваме”,

обясни проф. Стефанова, поднасяйки икона на Гудев с Богородица и Младенеца. “Сложете си я в кабинета”, заръча му тя. Подари му и чаша със символа на клиниката. “Пийте си чая сутрин от нея и си пожелавайте хубави неща”, каза лекарката.

Бабата на Михаил - Жулиета Миткова, също не спести благодарности към лекарите в онези дни, когато се разбра, че детето вече е добре.

Мишо постъпи в клиниката с тежки травми по тялото, счупени ребра и проблеми с белия дроб. След като попадна под гумите на кметския автомобил, първа помощ му оказва сестрата от дома за стари хора в Старосел.

“Беше в кома. Какво можех да направя”, казва Елка Драгнева. След минути пристига линейка, която откарва момчето в клиниката по детска хирургия.
“Проф. Стефанова и екипът заслужават голяма награда”, казваха близките на Мишо.

“Всичко е добре, когато свършва добре”, бе лаконичният коментар на медиците.

Гудев е шофирал с 10-15 км/час, когато става инцидентът. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни.

Пораснали пациенти благодарят със сълзи на докторите, върнали ги към живот

Митрополит Николай отслужи водосвет по повод 30-годишнината на интензивното отделение към детската хирургия

Сълзи от радост, цветя и много признателност получиха проф. Пенка Стефанова и екипът от пораснали пациенти, на които са спасили живота като бебета.

Това стана при отбелязването на 30-годишнината от създаването на интензивното отделение към клиниката по детска хирургия на 12 декември.  

Един от тях е 27-годишният Красимир Коев, доскоро работил в “Амазон”, а сега движи международен бизнес. Той пристигна, за да благодари.

“Родил съм се с липсваща част от хранопровода. Бил съм бебе на няколко дни, когато тези хора са ме оперирали и спасили. Те са част от моето семейство. Заради тях съм жив”, каза разчувстван младият мъж. А проф. Стефанова го прегърна като майка.

29-годишната учителка Кристина Кузманова не сдържа сълзите си. Като бебе е била с порок на сърцето и срастване на хранопровода с белия дроб.
“В тази клиника доц. Никола Чаталбашев ме е оперирал и ме е спасил. В Кърджали, където съм се родила, не са могли да ми помогнат. Сега съм детска учителка в Пловдив”, каза младата жена.

И 9-годишната Ива пристигна с майка си, за да прегърне проф. Пенка Стефанова. В резултат на животоспасяващата операция тя расте здрава и е в IV клас.

“Вашият живот е богослужение. Господ прави чудеса във вашата клиника”, каза митрополит Николай, който отслужи водосвет. И разказа как проф. Стефанова го помолила да поръси бебе, на което предстояла тежка операция.

“Сега това дете порасна благодарение на вашия божествен талант”, припомни владиката.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>