Семерджиев не признава вина за катастрофата, може да получи 30 г. затвор (Oбзор)

12.12.2022 21:30 Димитър Мартинов
Георги Семерджиев не се призна за виновен. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Разпитват Симона Радева на 19 декември

Близките на една от жертвите искат 1,25 млн. лв. кръвнина

Георги Семерджиев не се призна за виновен по обвиненията на прокуратурата и делото ще се гледа по общия ред. Това поиска в понеделник адвокатът му Мирослав Христов в Софийския градски съд. Той защитава клиента си за 5 престъпления, основното от които е неумишленото убийство на двете момичета в катастрофата в София, след която той избяга.

С този ход на делото Семерджиев няма да има възможност да намали наказанието си с една трета. А максималното, което може да получи, е 30 г. затвор. Осъжданият като наркодилър мъж няма право да поиска съкратено следствие след разпоредителното заседание, което се проведе в понеделник.

На него се решаваше дали делото да тръгне по същество, или да бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на грешки. Христов поиска доразследване, но съдия Стефан Милев отказа. Обясни, че обвинителният акт е достатъчно ясен и в процеса на делото ще се изясни всичко. Магистратът прие за съвместно разглеждане и гражданските искове на роднините на едно от загиналите момичета - Хариет Стефанович. Те са 5 и са на обща стойност 1,25 млн. лв. Близките на другото починало момиче - Христина Дилева, пожелаха да са само частни обвинители.

На заседанието бе майката на Хариет - Диана. “Нищо не искам да му кажа на Георги Семерджиев. Неговите близки не са се свързвали с мен. Все още не съм много добре. Ще идвам на делото. Исках да го видя. Мисля, че е безчувствен. Вярвам, че ще има възмездие”, каза пред медиите Диана Стефанович. Тя посочи, че е рано да се коментира какво би било справедливо наказание.

Делото ще започне с разпити на свидетели на 19 декември. Тогава са призовани 8 души. Сред тях е и вече уволнената от МВР бивша полицайка Симона Радева. Тя е донесла стълбата, с която Семерджиев влязъл в апартамента си, след като забравил ключовете за дома си в катастрофиралия джип.

Обвиненията на бившия футболист са общо 5. Основното е, че в катастрофата на 5 юли в София уби двете момичета със 166 км/ч, като минал на червено.

Освен за смъртта на Христина и Хариет бившият футболист е обвинен и че е карал без книжка, дрогиран с метамфетамин, както и че е държал дрога в колата си. Той е подведен под отговорност и за това, че три седмици преди катастрофата е шофирал с фалшива шофьорска книжка, уж издадена от Швейцария, която му била отнета. Тогава Семерджиев избягал от полицаите, които свалили и номерата на джипа му. После той си сложил фалшиви.

Максималното наказание, което може да получи, е 20 години по първото обвинение. Ако бъде признат за виновен и за другите 4, съдът може да постанови до 1/2 над най-високото наказание, или общо 30 години.

Разследването за полицейския чадър, който Семерджиев имал, продължава. Засега няма обвинени.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>