Баба Янка тръгна от "Стани богат" с 3000 лв. за паметна плоча на внука, чиито органи дарили

10.12.2022 15:30
Със спечелените пари Янка Морчева ще направи паметник на внука, станал донор на трима. Снимка: Нова тв

Янка Морчева от великотърновското село Леденик разчувства България, след като обяви в какво ще вложи сумата, спечелена в "Стани богат" - за паметна плоча на загинал внук, превърнал се в донор на органи.

"Тази година на 8 март дъщеря ми очакваше от сина си да й донесе някакво цвете. Но още на 7-ми й се обадиха от болницата, че е с мозъчна смърт. Някой беше помогнал на Тошко, който беше на 21 години, да напусне живота. Но ние решихме да го направим ангелче и подарихме органите му, които спасиха трима българи, дадоха им живот“, разчувства тя водещия на шоуто Михаил Билалов, както и всички зрители.

Възрастната жена обясни, че се е записала за състезанието, "за да можем да му направим паметна плоча, достойна за ангелче". Въпреки че на гроба му ще има плоча аз знам, че нашето дете е живо, защото живее в трима човека. Знам, че когато прегърна някой от тях - аз ще прегърна него", заяви баба Янка.

"Понякога се чудя защо, когато органите на човек са в състояние да спасят човешки живот, защо близките му не го оставят да живее в някого, а трябва да ги заровят в земята да гният. Нищо не разбирам. Това е моята философия. Така разбирам аз възкръсването", продължи тя. И използва националния ефир, за да призове за активно донорство. "Не да чакаме някога ние да възкръснем, а чрез това да дадем органите на детето на някого, няма значение дали е дете или по-възрастен човек. Но да са годни. Защо трябва да ги хвърляме в земята? Затова ви благодаря, че му помогнахте да направим този паметник. И когато хората го видят, да кажат – трябва така да постъпваме умно, разумно, по човешки“, настоя Морчева.

"Бабо Янке, това е може би най-силното послание, което сме имали в „Стани богат“, и аз ти благодаря, че дойде при нас. Ние много съжаляваме за това, което е станало, и сме сигурни, че това съобщение по някакъв начин ще откликне в много хора по отношение на донорството в България, което е на рамка и на ниво нула. Така че благодаря ти за това нещо и ти желая мир, здраве и сила", реагира Билалов.

По-късно стана ясно, че реципиент на черния дроб на младежа, загинал вследствие на черепно-мозъчна травма, е 43-годишна жена с крайна фаза на чернодробно заболяване, а на бъбреците му - 26-годишен мъж и 30-годишна жена.

Емоционалната изява на Морчева провокира безброй реакции, а във фейсбук бившият шеф на МБАЛ-Габрово д-р Нели Савчева обяви, че "една потънала в скръб любяща баба се превърна в най- добрия посланик за донорство в България". "Една жена с любов, тъга и няколко минути ефирно време успя да направи това, което много кампании, много институции, много ефирно време и много пари не успяха да сторят. Когато думите и делата се припокриват, е лесно да бъдеш чут и да бъдеш разбран!“, написа тя.

"Тази жена направи повече за даряването на органи, отколкото са направили всичките политици взети заедно! Поклон до земята!“, реагира и първият български трансплантиран с два органа атлет Георги Пеев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>