Габровски премиер от първия път, ако 11 депутати липсват. Може и на третия (Обзор)

09.12.2022 22:30
Единствени ДПС приеха поканата на ГЕРБ за среща в петък, но те официално дадоха и подкрепата си за кабинет начело с проф. Габровски. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

ДПС прие формулата за министри експерти

Професорът готов да е медиатор за “малки конституционни промени” за контрол над главния прокурор - това се харесва на Христо Иванов

Колко депутати трябва да отсъстват от работа при гласуването на правителство с мандата на ГЕРБ, за да стане проф. Николай Габровски министър-председател от първия път?

Подобни сметки вървят от петък в парламента, след като неврохирургът получи подкрепа на третата най-голяма група в парламента - ДПС. С това разговорите на Габровски с партиите приключиха, защото “Продължаваме промяната” и “Възраждане” не уважиха поканата му.

До тук подкрепа отказват категорично и БСП, и “Демократична България”, макар да се срещнаха с професора и да му обясниха, че лично него уважават и високо ценят.

Така към гласовете на ГЕРБ може да се прибавят тези на ДПС и “Български възход”, тъй като и двете формации приветстваха формулата за експерти и дебело подчертаха, че не трябва да се допускат поредни предсрочни избори.

Общо трите групи имат 115 депутати

За да мине правителство, са нужни половината плюс 1 от гласовете на присъстващите. Или при пълен кворум (от 240) шестима не стигат.

Ако обаче кворумът падне, шансовете нарастват. Кабинет “Габровски” може да има със 115 гласа при регистирани 229-има. Нужните празни банки дори намаляват на 10, ако току-що изключеният от групата на БСП Явор Божанков реши да даде глас за експертното правителство.

Подозрение, че 10 депутати ще се заиграят с кворума, изрази Кирил Петков. Съпредседателят на ПП призова всяка партия да вкара всичките си депутати в залата.

Корнелия Нинова веднага се закани с вота си БСП да обори твърденията, че групата ѝ ще се разцепи при гласуването. Отрече, че то може да е “шарено”. Прави впечатление обаче, че соцдепутатите най-трудно се събират в пълен състав в 48-ото НС. Така бе дори за ключовото приемане на Изборния кодекс и оръжията за Украйна.

Все по-консенсусно пък звучи съпредседателят на ДБ Христо Иванов,

но на този етап е невероятно дясната коалиция да гласува за ГЕРБ. Все пак и в петък Иванов продължи с добрите думи към професора:

С проф. Габровски вероятно имаме много допирни точки, но темата не е персоната на кандидата за премиер, която в този конкретен случай предизвиква симпатии. Въпросът опира не просто до промяната на премиера, не просто състава на МС, който към този момент не е ясен, но и за конструкцията на мнозинството, което ще излъчи този кандидат, като в случая става дума за мнозинство около ГЕРБ, което ние няма как да подкрепим.

В петък Иванов директно формулира и условието да работи с ГЕРБ -

да има “ясно мнозинство, което да е достатъчно дори за конституционни промени

(от 160 депутати)”, като партията “най-накрая да поеме ясен ангажимент за реформа и рестарт на ръководството на прокуратурата”. Свърза го и с приоритетите, които Габровски постави пред проектокабинета си. Според участници в разговорите с професора за първи път ГЕРБ и ДБ говорят на един глас за подобни конституционни промени.

Корупцията е причината за недоверието на гражданите в политиците, обясни още Иванов пред bTV.

“Ние си нямаме доверие, понеже през цялото време някой някого обвинява, че е мафия,

че е корумпиран. Има един отговор системен - правосъдие, което се произнася по тези въпроси, и политиците да не се занимават с тази тема, заключи той.

На този фон темата за съдебна реформа, включително с промени в конституцията, бе изведена и на срещата на Габровски с ДПС.

Кандидат-премиерът обяви, че

ще е медиатор и гарант

за търсенето на конституционно мнозинство - “ако трябва да се правят някакви малки промени” в основния закон във връзка със съдебната реформа. Ще бъдат положени всички усилия в посока промяна контрола над дейността на главния прокурор, увери медикът.

Много хора ползват тази тема за политическа дъвка, но малко са партиите, които правят нещо по нея, отвърна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и напомни, че партията му даде на останалите в миналия парламент проект за промени в конституцията, които представи и в Брюксел.

Има едни 60 милиарда, които стоят на трупчета. Те са за България, но не се знае дали ще ги вземе, защото не сме си написали домашното.

За да има тройка от тотото, трябва да има фиш

Не сме си пуснали фиша, коментира пък плана за възстановяване Карадайъ. Ако няма работещо правителство, няма как да пуснем фиша, отвърна му Габровски.

Лидерът на ДПС приветства, че с издигането на професора “на политическия терен тръгва да се търси нормалността”. Увери го, че е прав в тази ситуация да не се търсят ярки партийни фигури, независимо колко добри експерти са.

Професорът отново подчерта, че търси екип от професионалисти - “имена, които могат да преведат България през следващите тежки месеци и да се избегне влизането в нов цикъл от предсрочни избори”. Това не значело, че не са имали и своите партийни пристрастия, но са известни в обществото първо с професионализма си, описа кандидатите Габровски. Но отново не насочи към имена.

В понделеник той трябва да отиде със състава на кабинета си при президента, а гласуването в НС се очаква да е в сряда.

Ако кабинетът “Габровски” не мине с първия мандат, може да бъде предложен за премиер и при третия, предположи политологът Румяна Коларова пред “Нова нюз”. Според нея личността му е обединител.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>