Явор Божанков падна жертва на войната в Украйна, БСП го изключи заради оръжията (Обзор)

09.12.2022 22:00
ЯВОР БОЖАНКОВ
Цялата лява парламентарна група гласувала единно за изключването на Божанков. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Със 148 гласа парламентът гласува да пратим военна помощ. Не са самолети или ракетни комплекси С-300

Соцдепутати излъчват закритото заседание

Косвена жертва на войната в Украйна падна левият депутат Явор Божанков. Малко след като остро критикува в пленарната зала позицията на БСП срещу решението България - последна от европейските членки на НАТО, също да изпрати военна помощ на Украйна, а после гласува срещу партийната повеля, той бе изключен от парламентарната група.

Червените депутати взели единодушно решението за изхвърлянето на Божанков.

Аз съм убеден в своята позиция и с ясното съзнание какви последици ще има тя за мен заявявам, че

ще дойде ден, в който ще отговаряме

кой е бил крив и кой прав. Русия няма да спечели тази война, заяви той в дебата под аплодисментите на мнозинството и видимото раздразнение на БСП.

Христо Гаджев и Любен Дилов от ГЕРБ излязоха да го поздравят от трибуната, а колегата от “Възраждане” Стоян Таслаков вметна: “Имате правото да си вържете знамето на Азов, но се опасявам да не ви изпратят другия път по-далеч и от кактусите.”

Закачката е заради позицията на Божанков срещу връщането на хартиената бюлетина - първата му контра срещу соцръководството, след която младият юрист бе изтеглен като член на правната комисия на НС. И загадъчно отсъстваше по време на драматичните дебати по Изборния кодекс. “Да не е в Сибир”, подвикваха към БСП депутати от “Промяната”, а на БСП ѝ се наложи да обяснява, че не е заточен, а на обучение в САЩ. Самият Божанков си пусна кадри с кактуси оттам - да се види къде е, а преди 3 дни се завърна и пламенно взе да громи служебния кабинет в унисон с позициите на Корнелия Нинова.

В петък обаче се включи към тези, които соцлидерката обяви за “Коалиция на войната”.

Решението е важно и символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор. Русия ни обяви за неприятелска страна още преди да изпращаме оръжия - това е тяхното отношение.

Уважението ни към Русия няма нищо общо с това, че тя е агресор

Тук делението на цивилизован и нецивилизован свят е истинско, заяви Божанков от трибуната вчера.

“Редица европейски държави казаха “не” на оръжията, помагаме с хуманитарна помощ, приемаме бежанци, както е нормално да се прави. Спрете да повтаряте като навитите човечета: “Така прави целият свят.” Ако мислим за националния си интерес, трябва да проведем този разговор по друг начин”, настоя Нинова и обясни, че БСП била за мир, но по дипломатически път.

Преди това лявата група направи всичко възможно процедурно да спре влизането на точката за военната помощ като извънредна в дневния ред. А когато заседанието бе закрито, тъй като списъкът с въоръжението е засекретен, соцдепутати започнаха да излъчват през телефоните си кадри от залата. Това би могло да е наказуемо по НК, макар реално те да пуснаха препирните, не засекретената част.

Само 16 от 240 избраници са прочели в секретното деловодство за какъв списък с оръжия гласуват,

разкри пък Нинова.

Не става дума за самолети, нито за ракетни комплекси, категоричен е военният министър. Но даваме на Киев поне 3 от топсписъка им с желаната помощ.

Тръгнал вдясно, стигнал нависоко вляво, младият юрист с папийонката май пак има план

Явор Божанков влезе под политическите прожектори едва на 25 г., когато с над 4000 преференции размести търновската листа на БСП и попадна в 44-ия парламент. Тогава съмненията бяха, че в зашеметяващия резултат на младия юрист

пръст има баща му

Румен Божанков (вече покойник), който минаваше за най-богатия човек в Горна Оряховица от бизнеса със скрап и рециклиране. Бързо обаче младият Божанков стана сред най-доверените хора на Корнелия Нинова и дори бе изстрелян за водач във Велико Търново, макар никога да не е бил член на БСП.

Също едва на 25 г. той оглавява Асоциацията на рециклиращата индустрия в България. Но явно Божанков бърза в живота - две години преди това вече е станал баща. Със съпругата му Симона, с която са заедно от първи курс, вече имат и втори син.

С бързи крачки се втурва и в политическата кариера. През 2019 г. бе кандидат за кмет на Горна Оряховица, но загуби балотажа. Сега, веднага след изключването му от групата на БСП, тръгна мълвата, че наесен пак ще опита за

кмет на Горна Оряховица, но вече като кандидат на “Промяната” и ДБ

Всъщност доста по-вдясно е стартът на Божанков - първо опитва през ДСБ. През 2014 г. лично Радан Кънев в Горна Оряховица го представя като младото лице на партията. По-късно, вече избрал БСП за ракета носител, Божанков твърди, че Кънев не го е представял за никакво ново дясно лице, а като популярен местен млад юрист.

Заложил на правилната карта, е избран за депутат в 5 последователни парламента. Пред камерите е рупор на линията на Нинова. Ярък и напорист в изказванията си от трибуната, често предизвиква с тях и скандали, а ГЕРБ му лепна прякора Божанката (по аналогия с футболиста с цветен, но пообъркан словоред Валери Божинов-Божинката).

Допреди рязкото му опълчване на партийната повеля за хартиената бюлетина не бе влизал в конфликт с “Позитано”, а минаваше за модерното лице на БСП, макар и без партийна книжка и без пролетарски поризход. Той е

наследник на семейния бизнес

заедно с по-големия си брат Божидар. Завършил е елитния частен “Американски колеж - Аркус” във Велико Търново и право във ВТУ.

Разказвал е, че кръшкал от лекциите в Търново, за да бъде до жена си в Англия и да гледа детето, докато тя ходи на лекции. Именно Симона се грижи за отличаващия аутфит на съпруга си, който включва всякакви папийонки, дори и дървени. Казва, че тя му е коректив и съветник в политиката. Защитник е на зелени каузи, съосновател и член на сдружение “С вяра в доброто”.

Според друга политическа мълва след отлюспването си Божанков може да се присъедини към фигури като Крум Зарков или хората около Паскалев за нов ляв проект.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>