Бандата със 7 каналджии наемала подизпълнители, искали 2500 на мигрант (обзор)

09.12.2022 21:00
Зам. градският прокурор на София Христо Кръстев (вляво) и зам.- директорът на ГДБОП Любомир Николов дадоха подробности за акцията. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Групата е била следена няколко месеца, преди да бъде задържана в четвъртък сутринта.

Разбитата в четвъртък банда от 7 каналджии е имала подизпълнители, които да превеждат, карат и настаняват мигрантите. Това съобщиха в петък зам. градският прокурор на София Христо Кръстев и зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов.

Групата е предлагала цялата гама услуги - от преминаването на оградата на границата с Турция в област Бургас до стигането в Сърбия. За целта се ползвали различни хора, а обвинените каналджии отговаряли само за набирането им. Първоначално бе съобщено, че групата сама е изпълнявала различните етапи от каналджийството.

За да не ги хванат, водачите оставяли мигрантите след преминаването на оградата. Оттам шофьори ги карали до различни хазяи в Бургас, Пловдив и Пазарджик. Бежанците, основно от Мароко, Сирия и Афганистан, оставали там няколко дни. Тогава ги поемал нов шофьор, който ги возел до браздата със Сърбия. Там отново ги поемал водач.

За цялата услуга, в която се включва и храненето на бежанците, всеки от мигрантите плащал 2500 евро. 1500 оставали за лидера на групата, обясни Николов. Мъжът в момента е задържан по дело за дрога. Той разпределял останалите 1000 евро между участниците.

Докато бандата била наблюдавана от ГДБОП - от началото на април, са засечени 16 опита на техните подизпълнители да прекарат бежанци. Тогава антимафиотите сигнализирали на други служби в МВР. Така се стигнало до 15 ареста. Смята се, че бандата не е успяла да прекара много мигранти, посочи още Николов.

А Кръстев добави, че над 72 000 лева са открити в дома на един от роднините на лидера на бандата. Задържаният в столичния кв. “Красна поляна” пък отговарял за намирането на квартирите.

Николов призова хората да подават сигнали, ако забележат мигранти близо до домовете си. Така щели да помогнат на МВР да установява различните квартири.

В събота от Софийската градска прокуратура ще поискат постоянен арест за шестимата. За лидера на престъпната група не се налага, задържан е по друго дело.

5-има са осъждани многократно. В досиетата им личат различни престъпления - от каране след употреба на алкохол и дрога или без книжка през кражби, грабежи и разпространение на наркотици. Един от задържаните има и присъда от вече закрития спецсъд като член на наркобанда, посочи Кръстев.

И обясни, че засега няма данни служители на МВР да са подпомагали бандата в това да пропуска мигрантите през границата. Ако това се установи, ще има и нови обвинения.

Както “24 часа” вече съобщи, един от триковете на бандата е бил да дават на шофьорите различни регистрационни номера. Целта била да не бият на очи.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>