Ищар предрича звездно бъдеще за Христина Йосифова, на 17 г. тя вече записва албум

09.12.2022 18:23 Мария Райчева
17-годишната Хриси пусна първия си сингъл от дебютния си албум. СНИМКА: ИВАН ХРИСТОВ
С Ангел Дюлгеров в неговото студио
Младата певица сама пише текстовете и музиката на песните си. СНИМКИ: КАТЯ ЙОСИФОВА
ХРИСТИНА ЙОСИФОВА

Ангел Дюлгеров, който работи с Лили Иванова и Любо Киров, прави аранжиментите на авторските ѝ песни

“Христина наистина ме изненада. Като я гледаш, виждаш дете, а като я слушаш, чуваш жена. Наистина съм впечатлена от нея. Невероятна си! Вкарваш всичко – техника, чувства... А си само на 16! Какво ще правиш, когато станеш на 20, на 25… ? Чака те много голямо бъдеще!”, това казва голямата певица Ищар, когато чува изпълнението на Христина Йосифова. Това се случва миналата година в “Гласът на България”. Още по време на кастингите Иван Лечев възкликва:

“Това е страшно чудо на чудесата!”

и блокира Любо Киров, за да не може да вземе тийнейджърката с впечатляващ глас в отбора си. В крайна сметка Хриси избира Дара и въпреки че не стига до финала, риалити форматът ѝ дава летящ старт. Там тя се запознава с едно от големите имена в съвременната българска музика - Ангел Дюлгеров. Композитор, китарист и цигулар, той работи с имена като Лили Иванова, Любо Киров, Орлин Павлов, Белослава и т.н. А това означава, че трудно може да бъде впечатлен, все пак е на една сцена с най-добрите у нас. Но талантът на Хриси му прави впечатление. Нещо повече, когато тя му изпраща свои доста сурови демозаписи на авторски парчета - само с глас и китара, той иска да направи аранжиментите на всичките ѝ песни, да запишат албум и да я продуцира. “Не можех да повярвам, за мен е изключителна чест да работя с него”, казва вече 17-годишната Хриси.

И сега е факт първият ѝ сингъл Still Green от общо девет в дебютния ѝ албум Humanity, който трябва да е готов през пролетта. Ще бъде представен с голям концерт и бенд. И успехът ще е неминуем. Първото парче веднага се завъртя в радиоефира, въпреки че тя беше сравнително непознато име за широката публика. Оказва се, че има не само впечатляващ глас, но и наистина умее да създава песни. Сингълът звучи като световен хит и веднага грабва вниманието на слушателя. Тя е автор и на текстовете, и на музиката на песните си.

Интересно е, че стиховете идват в главата ѝ винаги само на английски

и задължително се появяват заедно с мелодия. На български обича да пише истории в дневника си, но той е съкровен и не допуска до него дори семейството си. А иначе първата си песен създава на 10-годишна възраст, след като гледа филм за жена агент по време на Втората световна война. Историята много я вдъхновила, хванала тетрадка с динозаври на корицата и думите се заредили една след друга. В момента вече има близо 120 записа с песни. “Всички са за някакви случки, които са оставили следа. Повече ме впечатляват тъжните неща, има нотка на меланхолия, която не мога да изпусна”, разказва Хриси. В момента тя е ученичка в 11-и клас в езикова гимназия. Избира я пред Музикалното училище, защото обича да учи чужди езици, помагат ѝ да опознава културата на други държави. Владее немски и английски, занимавала се е и с испански.

Интересува се и от визуални изкуства и вероятно ще учи режисура, след като завърши гимназия. Иска да продължи да разказва истории не само чрез музиката, но и визуално.

“Когато пиша песен, виждам и картини,

но трябва да се науча как да ги пресъздавам. Сега разказвам на режисьора на видеоклипа каква идея имам и той я включва в неговата концепция”, казва Христина. Много време отделя и на книгите, обожава да препрочита и любими заглавия, а фаворитът ѝ в момента е “Да убиеш присмехулник”.

Зад перфектната ѝ вокална техника седят години наред работа. Едва на 5-годишна възраст влиза в детския хор “Пим-пам”. След две години решава, че иска да пее солово, и тръгва на уроци. На 9 г. се запознава с вокалния педагог Искра Милкова, с която работи и до днес. Именно при нея пък се среща с Жаклин Таракчи, която спечели последното издание на “Гласът на България”. Двете стават приятелки по време на някакъв фестивал. Хриси е много притеснена, а Жаки, която е малко по-голяма, ѝ дава напътствия, двете хлапета се втурват в игра и напрежението мигом изчезва. Израстват заедно и продължават да са много близки приятелки. Между тях никога не е имало конкуренция, напротив, всяка се радва на успехите на другата като на свои и всячески се подкрепят.

Преди 4-5 години Христина Йосифова започва да свири на китара, а от съвсем скоро взема уроци по пиано. Още след първото посещение успява сама някак да уцели правилните клавиши, за да изпълни новите мелодии, които се раждат в главата ѝ. “Нямам обяснение как го прави, записа няколко песни и ще ги прати на Ангел Дюлгеров да ги чуе”, чуди се майка ѝ Катя. Самата тя е свирила на пиано и е ходила на солфеж. Таткото Йордан пък навремето е участвал в музикалното предаване “Хит минус едно”. И сега родителите на Хриси обожават да пеят вкъщи или когато се събират с приятели. Музиката е част от живота и на двете фамилии. Дядото на талантливата красавица по бащина линия свири на цигулка и често изпълнява различни мелодии в парка, ей така за удоволствие.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>