От 1.01. минимална заплата 850 лв., всяка година ще расте автоматично до 50% от средната (Обзор)

08.12.2022 23:00
Шефът на социалната комисия Георги Гьоков от БСП представи промените, с които се въвежда механизъм за увеличение на минималната работна заплата.

- Това е коалиция на народа, оповести Нинова, след като от всички партии гласуваха предложението на БСП

- Стъпка от 140 лв. обаче е твърде голяма, не знаем има ли пари, предупредиха ГЕРБ и работодателите

Минималната работна заплата вече ще бъде не по-малко от 50% от брутната средна в страната за предходните 12 месеца.

Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Кодекса на труда, внесени от БСП. Те бяха подкрепени със 175 гласа “за” от всички групи, без нито един “против” и трима “въздържал се”.

С промените се въвежда механизъм, при който минималната заплата да се актуализира автоматично всяка година към 31 октомври с отчитане на променящите се условия и без субективни решения, обясни шефът на социалната комисия Георги Гьоков от БСП. Това гарантира постоянство и предвидимост за гражданите и за бизнеса, и ще отстрани опасността от “замразяване” на минималната заплата за определени периоди.

Ако минат и на второ четене, промените трябва да влязат в сила от 1 януари 2023 г. По изчисленията на левицата това означава 850 лв. нова минимална заплата при настояща 710.

Ако сега не я

вдигнем със 140,

догодина ще

се наложи да я

вдигаме, но

с 300 лева,

предупреди Гьоков.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък обясни, че най-накрая е заработила “коалиция за народа” и призова в същия дух да намерят решение за много от проблемите на хората.

Припомни, че кабинетът “Петков” увеличи минималната заплата от 650 на 710 лв. и обвърза майчинството с тази сума. Взети били и мерки за стабилизация на икономиката, защото без работещи фирми и ръст в икономиката няма как да се осигурят и по-високи заплати. Дори през юли бяхме на първо място по промишлен растеж в Европа, допълни тя. Припомни и подкрепата тогава за бизнеса с цената на тока над 250 лв., както и новото решение по предложение на БСП за подкрепа за тока над 200 лв. “Тоест осигурихме на фирмите спокойствие, нека сега те да бъдат така добри да помогнат за увеличаване на заплатите на работниците, призова Нинова.

Близо

600 хил. са

на минимална

заплата

Нинова се позова на европейска директива, която препоръчва минималната заплата в държавите от ЕС да бъде 50% от средната.

Кирил Петков пък обяви, че “Промяната” ще предложи преди второто четене още по-изгоден за работниците текст - базата за автоматичното увеличаване да е последните 6, а не 12 месеца.

Не вдигаме минималната работна заплата, а определяме траен механизъм как тя да се изчислява оттук нататък, обясни бившата социална министърка Деница Сачева. Подкрепата ни е политически знак, обяви депутатката от ГЕРБ. Но между двете четения ще настояват за оценка на въздействие, за да се види дали вдигането със 140 лв. няма да увеличи сивата икономика.

Против са работоделските организации. Те предупредиха, че подобно увеличение на разходите на бизнеса ще ограничи възможностите за инвестиции на фирмите.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>