Шеф, водачи, хазяи и шофьори в разбита банда каналджии (Обзор)

08.12.2022 21:00
Акцията започна в 7 часа в четвъртък по заповед на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Следена е 6 месеца, и Европол помагал

Голяма банда за трафик на мигранти разби ГДБОП при акция в София и страната. Сред 10-те задържани са организаторът на канала, водачите, които прекарват бежанците през оградата на границата с Турция, шофьори и дори хазяите, които са подслонявали нелегалните чужденци, научи “24 часа”.

Операцията започна в четвъртък в 7 ч сутринта. Тогава антимафиотите проверили 11 адреса, съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров. Задържаните са криминално проявени. Заради участието на Европол и това, че вече има образувано досъдебно производство, Тодоров не можел да даде повече подробности. Посочи само, че бандата е следена около 6 месеца.

Каналджиите ползвали различни регистрационни номера за колите, с които возели мигрантите. Такива са били открити в дома на един от арестуваните. Поставял ги на различни коли, за да не изглеждат подозрителни.

В жилището му са намерени пачки с хиляди левове, както и много симкарти, които ползвал за връзка с останалите от канала, но и с трафиканти от Турция и Сърбия. Комуникацията се водела по различни приложения в интернет.

В София антимафиотите хванали и един от хазяите на групата. Неговата роля била да настанява мигрантите, докарани в столицата от шофьорите. Обикновено те чакали по няколко дни. Мъжът бил задържан зад ТЕЦ София в кв. “Красна поляна”. Пред Нова тв той отрече да се е занимавал с каналджийство и заяви, че не знае защо е задържан.

Мъжът е отговарял и мигрантите да бъдат нахранени освен настанени. След това ги поемал друг шофьор, които ги водел до браздата със Сърбия. Там ги чакал нов водач, който знаел откъде да минат, за да не ги засекат граничарите.

В четвъртък мъжете бяха задържани за 24 часа. Очаква се в петък Софийската градска прокуратура да ги обвини.

Те ще бъдат подведени под отговорност като престъпна група, занимаваща се с каналджийство. Така ще бъдат избегнати по-леките наказания, които трафикантите на миграти получават.

Обикновено те се разминават с глоби или условни присъди. Причината е, че за основното престъпление, за което ги обвиняват - прекарване на мигранти през вътрешността на страната, Наказателният кодекс предвижда до 6 г. затвор. Затова бандитите често сключват споразумения с прокуратурата. Заради ниските наказания в парламента има два законопроекта за завишаването им - на БСП и на Министерския съвет.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>